master Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Cześć, ze względu na większą niż zazwyczaj ilość wolnego czasu chciałbym się Wam pochwalić moją skromną kolekcją roślinek Na początek D.scorpioides które postanowiły sobie zakwitnąć Kolejna jest D.burmannii Dalej: Mała D. prolifera I na koniec świeżo wysiane nasiona dzbaneczników; -N.bicalcarata -N.andamana -N.ventricosa i .... sam nie wiem jaki jest czwarty bo był niepodpisany 😛 Jeśli byłby ktoś ciekawy to nasiona wysiane są na mieszance suszonego mchu torfowca, torfu oraz perlitu. Jest to mój pierwszy wysiew dzbanków więc trzymajcie kciuki Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady chociażby do oświetlenia/zmniejszenia natężenia światła padającego na siewki. Na dzisiaj to już wszystko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Piękne rośliny,trzymam kciuki za dzbaneczniki. Moje nasiona bicalcaraty niestety nie wzeszyły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 Dziękuje bardzo Właśnie przed wysianiem naczytałem się o tym, że wysiew jest trudny, bo często nic nie wychodzi, a jak wzejdą to utrzymanie siewek jest jeszcze gorsze, bo padają kiedy chcą. Ale w głębi czuje, że będzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Super! Większość moich rosiczek kwitła, ale scorpioides nie. Ciekawy widok jak dla mnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Właśnie też po raz pierwszy widziałem kwity u skorpionów. Jak otworzą się dzisiaj kolejne to może da rade zrobić zdjęcie mikroskopem, bo wczoraj nie pomyślałem 😛 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Cześć, ciąg dalszy moich zdjęć.. D.burmannii D. pygmaea z gammae od @Vinci S purpurea ssp. venosa (mniejszy kielich z tamtego roku, w porównaniu do wielkiego noworocznego, widać przeskok ) P. esseriana D. roseanea również od @Vinci 😛 i na koniec kwitnąca pygmaea? (zapomniałem dać kartkę z nazwą😅) Na dzisiaj to wszystko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Cieszę się, że urosły Wydaje mi się, że ta ostatnia niezidentyfikowana to może być Dork's Pink, ale mogę się mylić. Miałem burmanki ale mi niestety przez zimę padły. A szkoda, piękne są. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) O to może być to, dziekuję Mnie też się bardzo burmanii podobają, ale nie mam żadnych nasion, a jak te kilka sztuk które mam nie zakwitną to będę musiał sobie dokupić 😅 Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez master Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Hej, Dawno mnie nie było, a było to spowodowane mszycami, które zaatakowały całą moją hodowlę i nie dawały za wygraną 😕 Niestety szkodniki zniszczyły mi doszczętnie kilka roślinek, a resztę podniszczyły i dopiero teraz, na wiosnę jest co podziwiać Na pierwszy ogień pójdą kwiaty kapturnic i 2 dzbanki; Sarracenia x 'Smoorie' Sarracenia 'purpurea' ssp. venosa Nepenthes hookeriana Nepenthes 'Rob' (ventricosa x robcantleyi) Na dzisiaj to wszystko, bo przez dozwolony maksymalny rozmiar zdjęć - 3,3mb nie da się wstawić zdjęć w całej okazałości, ale myślę, że w przyszłym tygodniu wstawię jeszcze kilka zdjęć i będę się to starał robić regularniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Cześć, zawsze możesz wstawiać zdjęcia poprzez zewnątrzy hosting zdjęć np flickr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 Hmm, też jest to jakiś pomysł Muszę się zastanowić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Ja używam fotosika, jest za darmo i działa bardzo dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi