Skocz do zawartości

Akwarium dla dzbanecznika

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem świeżym forumowiczem i potrzebuję od Was porady.

Szukałem podobnego tematu na forum, ale nie znalazłem nic na ten temat. 

Mam stare akwarium 60x30x30 (dł x szer x wys) i chciałbym w nim trzymać dzbanecznika i upatrzyłem sobie nepenthes 'gaya' ze strony: https://roraima.pl/pl/p/Nepenthes-Gaya/628

Oświetlenie myślę kupić takie: https://www.ledfarmer.pl/pl/p/Zarowka-LED-Oswietlenie-Roslin-Grow-Light-P20-30W/198

Akwarium jest dość niskie i nie będzie możliwości by dzbanecznik był posadzony tak, żeby nie dotykał dzbankami podłoża. Dojdzie również podłoże i wtedy dzbanecznik może znajdować się zbyt blisko żarówki.

Zastanawiałem się czy to jakiś problem bo dzbanki mogą gnić(?). Jeżeli tak to myślałem, żeby postawić akwa pionowo, żeby dno akwarium było frontem, a góra była tłem - zrobiłbym drzwiczki z pleksy.

Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Pomysł może i jest dobry, ale pamiętaj, że podłoże powinno być wilgotne, nie mokre. Na plus akwarium przemawia łatwiejsze utrzymanie podwyższonej wilgotności. O żarówkę i bliskość dzbanecznika do niej bym się nie martwił. U mnie pomimo odległości nawet 15 cm od oświetlenia (diody 1W) dzbanki rosną i pompują pułapki aż miło. Lepszym rozwiązaniem było by postawić akwarium pionowo.

Ogólnie rozwiązanie z akwarium może ładnie wyglądać, ale dzbanek ten i inne rosną też dobrze bez akwarium. Wystarczy oświetlenie 12-16 godzin dziennie, regularnie podlewać (odpowiednie podłoże, przepuszczalne) i utrzymywać wilgotność 65-70%. U mnie kilku dniowe spadki do 45% nie mają negatywnego wpływu na dzbaneczniki. Najważniejsze to podlewanie i oświetlenie aby ładnie dzbankowały.

Jeśli to Twój pierwszy dzbanecznik w takim układzie (akwarium) to na pewno z czasem dojdziesz do "perfekcji". Warto eksperymentować, ale tak aby nie "zabić" roślinki bo szkoda.

Edytowane przez Szymon_pl
Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Zależało by mi bardziej na tym, żeby jednak wszystko siedziało w akwarium. Mieszkam w bloku i do mieszkania wpada bardzo mało słońca, po za tym nie mam możliwości postawienia roślinki na parapecie bo parapet jest zbyt "wąski. Planuje też przyszłości wsadzić tam jakieś inne rośliny(niekoniecznie owadożerne). Dorzuciłbym jakieś skałki i mech. Jeżeli miało by stać pionowo to powierzchnia  30cm x 30cm to nie dużo więc nie wejdzie zbyt wiele roślin.

Rozumiem, że to dzbanecznik mało wymagający i nie potrzebuje nie wiadomo jakich warunków, ale z czymś takim chciałbym na razie wystartować. 

Pomysł mam też taki, żeby zrobić system zraszania. Wiaderko + pompka i wężyk doprowadzony do "sufitu" akwarium. Ustawiłbym czasownik, żeby kropiło 2x po 5-10 min dziennie, albo myślałem jeszcze o obiegu zamkniętym - zrobić przegrodę(zbiorniczek) na wodę wewnątrz akwarium część wody będzie wracała z powrotem (rzadsze dolewki wody). 

Uwielbiam rośliny i chciałbym, żeby na start miały jak najlepsze warunki. 

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

1. To jeśli nie masz miejsca w mieszkaniu to akwarium jak najbardziej będzie odpowiednie. Na forum w dziale: "https://www.rosliny-owadozerne.pl/forums/forum/140-zdjęcia-i-filmy-hodowców/

poszukaj tematów, a raczej poprzeglądaj. Co niektórzy użytkownicy mają akwaria z roślinami, podpatrzysz pomysły.

2. Pamiętaj, jeśli chcesz do akwarium dać inne rośliny nieowadożerne to muszą one tolerować warunki dzbanecznika: wilgotność. Podam mój przykład: od zawsze uwielbiałem rośliny, od jakiś 2 lat owadożery, głównie dzbaneczniki. Wśród roślin mam też kaktusy. Przez warunki panujące w dużym pokoju, wilgotność przeważnie 65-75% ubiłem dwa kaktusy.

3. Czy 'Gaya' jest mało wymagający, hmmm... Na pewno dużo światła aby ładnie dzbankował i stale wilgotne (NIE MOKRE) przepuszczalne podłoże. Na pewno będzie lubiał podwyższoną wilgotność i dużo światła.

4. Automatyczny system zraszania zawsze jest super. U mnie na początku co drugi dzień ręcznie zraszałem, a teraz mam nawilżacz powietrza. Pamiętaj aby ze zraszaniem nie przegiąć w drugą stronę. Warto kupić jakiś miernik wilgotności.

A to moja 'Gaya' w warunkach pokojowych i przy 12-14 godzin sztucznego (60%) i naturalnego (40%) oświetlenia.

rob1.thumb.jpg.5d76d35223df32ead47f25c92fb5a90c.jpgrob2.thumb.jpg.e5b70ef6bbae0c3a12f10bfaacd51eb3.jpgrob3.thumb.jpg.037aaf191890286390572273d67b6e37.jpg

Edytowane przez Szymon_pl
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Cześć,

@Szymon_pl soczyste masz te dzbaneczniki - mam nadzieje, że moje też się będą miały dobrze tak jak Twoje. 

A więc postawiłem na oświetlenie Białe FullSpectrum(jest ich 8 ) 1x IR i do tego UV (3W przez co słabo świeci). Akwarium postawiłem pionowo i wynajdę dziś bądź jutro szkło na plecki do akwarium.

W przyszłym miesiącu zamawiam już dzbanecznika i ziemię.  Jak już będę miał dzbanka to na razie wstrzymać się z przesadzaniem czy mogę śmiało do swojej ziemi?

A akwarium na razie wygląda tak. Totalna amatorszczyzna z tym oświetleniem, ale jest xD
2.thumb.jpeg.62da388d34fd224e15d4d7b7314e823c.jpeg 

Tutaj oświetlenie:

3.thumb.jpeg.67895582737126b83dd6f8eabd8713a4.jpeg

1.thumb.jpeg.7ef119f7e1f7e65a93bf199985c5354f.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Cześć jeszcze raz,

Oświetlenie jest to teraz pora na klejenie :D 

Akwarium stoi pionowo i z tyłu zasylikonowałem przyszły tył akwarium szkłem na wysokość ok. 20cm, szkło pociąłem tragicznie, ale w końcu to plecki, może nie bezie się rzucać w oczy moje dzieło xD. Nad przyklejonym szkiełkiem znajdą się dwie płytki z pleksy (będą przyczepiane na magnesy neodymowe). 

Na razie wygląda to tak:

sklejone.thumb.jpeg.8e9dc76ed44093849f7edbef6ab0a30b.jpeg

W tym "zbiorniczku" włożę pompkę(przerobiłem stary filtr akwariowy - zdjęcia wrzucę później jak sylikon wyschnie) , która będzie pompowała wodę na górę zbiorniczka, żeby produkować deszcz :) 

Niedługo kolejne fotki z mojego amatorskiego projektu. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Zmiana konceptu.

Kupiłem jednak gotowe terrarium (kupiłem w okazyjnej cenie 124 zł xD )  bo w oczy mnie kuła fuszerka, której się dopuściłem przy cięciu szkła... 

No więc jest to zbiorniczek, który ma wymiary 50x40x30 (szer. wys. gł). Na razie dno wysypałem bardzo cienką warstwą keramzytu.

Spodziewam się jutro dostawy z Roraimy. Zamówiłem:

- Nephentes 'hookeriana

- 1L Żywego mchu sphagnum 

- 9L ziemi dla dzbaneczników. 

Chciałem, żeby to wszystko znalazło się w terrarium.  Z posadzeniem dzbanka warto poczekać do przyszłej wiosny, czy można go już ładować w ziemię, która niebawem przyjedzie ?

Tu na razie zdjęcie samego terrarium. 

1573482810_WhatsAppImage2020-06-04at09_19_39.thumb.jpeg.741b1cd537b6259e9866c0a9cc805131.jpeg

Edit: Ze względu na niższe wymiary szkła rezygnuje z zintegrowanej deszczownicy. Będę robił ze zbiorniczkiem obok. 

Po za tym pompka zaciągała by brudną wodę gdybym sypnął ziemią.

Edytowane przez snopy6992
deszczownica
Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, owadożer napisał:

Myślałeś nad innymi roślinami? Dzbanecznik może szybko wyrosnąć z terrarium 

Tak, myślałem jeszcze nad jakąś rosiczką, po za tym poluję na dzbanecznika, który ma jeszcze mniejsze dzbanki. Zapomniałem jak się nazywa... :(

Odnośnik do odpowiedzi

To znowu ja. Bardzo proszę o pomoc.

Dziś rano otrzymałem roślinkę - swoją drogą, bardzo szybko :)

Jednak trochę mnie martwi kondycja w jakiej dzbanecznik do mnie dotarł. Był zabezpieczony plastikowym kubkiem od napoju, a mimo wszystko dzbanki były pogniecione i popękane.

Co w takiej sytuacji robić?

Poniżej zdjęcia: 

1273190939_WhatsAppImage2020-06-05at08_31.19(1).thumb.jpeg.212f698bdcf9723b4dd2a3646fcc1bbb.jpeg1204429438_WhatsAppImage2020-06-05at08_31_19.thumb.jpeg.a14999c0ba5036be6742102ef01e3931.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi

Spryskaj go i możesz wsadzać, wyglada na zdrowego. Pomyśl czy nie chcesz wsadzić jakichś plywaczy, helek bądź mniejszych tłustoszy, żeby zapełnić trochę terrarium i nadać ciekawszy wygląd  

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, owadożer napisał:

Spryskaj go i możesz wsadzać, wyglada na zdrowego. Pomyśl czy nie chcesz wsadzić jakichś plywaczy, helek bądź mniejszych tłustoszy, żeby zapełnić trochę terrarium i nadać ciekawszy wygląd  

Dzięki za odpowiedź.

Masz może na uwadze konkretne gatunki? 

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, snopy6992 napisał:

Dzięki za odpowiedź.

Masz może na uwadze konkretne gatunki? 

Celowałbym w midoxe/minor, może heterodoxe albo nutans. Z pływaczy wrzuciłbym coś łatwego typy calcyfida albo coś podobnego co nie ma zbyt dużych liści i często kwitnie. Można tez wrzucić cephala myślę. Jeśli chcesz ładne „pokazowe” terrarium to pomyślałbym tez nad jakąś najprostsza ścianką 

Odnośnik do odpowiedzi