tomaku Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Hej! Jakiś czas temu zakupiłem dzbanecznika który miał posiadać kilka zdrowych pułapek ale to omińmy 😂 Na początku nie rósł nic teraz widzę że coś się ruszyło ale martwi mnie to że na nowych młodych liściach powstają czarne obszary. Gdyby to powstawało na starych liściach aż tak bym się nie przejmował. Czy jest to oparte na stresie rośliny i to za kilka wypuszczonych liści przeminie czy coś się dzieję. Spryskuje dzbanka kilka razy dziennie wisi przy oknie południowym podlewam od góry nie za dużo tak aby miał wilgotno więc myślę ze warunki są dobre. I czy oby na pewno wyrośnie z tego Hookierana czy nabito mnie w butelkę? Jeśli na takim etapie da rade to zidentyfikować😁 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Ciężko stwierdzić co to ,ale to nie jest normalne. A co do idnetyfikacji to dopiero jak pułapki się pojawią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Jeśli chodzi o identyfikację, to wg mnie nie jest to hookeriana. Hookeriana ma krótsze i szersze liście. Czemu liście czernieją? Tu się nie wypowiem niestety. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaku Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 No właśnie miałem takie dziwne przeczucie ze to nie hookeriana. No cóż dzięki za jedną odpowiedź na drugą trzeba czekać myślę że ktoś zna na to odpowiedź 😊 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 4/4/2020 o 5:10 PM, tomaku napisał: Spryskuje dzbanka kilka razy dziennie wisi przy oknie południowym podlewam od góry nie za dużo tak aby miał wilgotno więc myślę ze warunki są dobre. Czy ta woda ze spryskiwania i podlewania spływa swobodnie z podłoża np. do podstawki. A jak do podstawki to jest zaraz wylewana? Jakie konkretne podłoże masz? Nie ma potrzeby spryskiwania kilka razy dziennie. Wystarczy max. 2 razy w tygodniu. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaku Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Woda splywa sobie spokojnie przez dziurki w doniczce i jest wylewana na biezaco wiec nie ma mowy o zastaniu wody. Podloze mam zmieszane torf z mchmem nie pamietam o jakim odczynie ph ale jakos w okolicach zalecanego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 "Zakupiłem jakiś czas temu" dzień , tydzień , miesiąc ?? Jeżeli na dniach to mogły chwycić przymrozki przez paczkę plus przesadzanie i roślina w stresie Proszę zrób wyraźniejsze zdjęcie stożka wzrostu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaku Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Jakis czas temu czyli dokladnie jakies 1.5-2 miesiace temu 😁 zdjecia ciezko jest wyostrzyc na tak malym punkcie ale wrzucam mam nadzieję lepsze zdjecie czarnego czegos. Licze na to aby udalo sie ustalic jaka jest przyczyna takiego objawu. Edit: literówka Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez tomaku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi