Kshakov Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak widać na obrazkach, moje muchołówki wyglądają bardzo marnie, pułapki zamykają się z opóźnieniem, nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, bardzo proszę o porady. Rośliny mają powykręcane liście, są całe pożółknięte, podlewam je regularnie i sprawdzam im podłoże czy jest wilgotne. Dodatkowo prosiłbym o identyfikację, czy oba gatunki to muchołówka amerykańska, bo ewidentnie różnią się rozpiętością liści i ich długością. Z góry dziękuję za każdą pomoc. Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Kshakov Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Jest tylko jeden gatunek nazywający się muchołówka amerykańska,jak coś to są różne kultywatory. W tej chwili to one wyglądają na typową zwykłą muchołówkę. Przyczyny żółknięcia mogą być różne ,od przelania po złe podłoże. Długość liści może zależeć od natężenia światła w jakim wcześniej rosły. To są moje zdanie, które zdobyłem poprzez obserwację swoich okazów. Może ktoś inny się wypowie, z większą wiedzą na ich temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Napisz w jakich warunkach była przez całą zimę a w jakich teraz ( miejsce nasłonecznienia , częstość podlewania ,...) Szybkość zamykania jest zależne od rodzajów kultywaru oraz kondycji rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Były trzymane na południowym parapecie, nie używałem żadnych lamp itp. itd. po prostu tam sobie stały i czasem lecz rzadko, rzadziej niż w lato je podlewałem. Teraz po prostu trzymam je na dworze w pełnym słońcu, nic ich nie zasłania, po prostu stoją na trawniku, są w torfie 3,5 pH z dodatkiem piasku. Podlewam częściej niż w zimę (raz na 2 dni), upewniam się palcem czy zawsze mają wilgotne podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Rośliny noszą znamiona "parapetozy" - przewlekłego trzymania ich na parapecie w warunkach pokojowych bez prawidłowego okresu spoczynku. Jedynie pełne słońce im może pomóc. Nie szczędziłbym im wody. Jeżeli zamierzasz ich ponownie nie zimować w tym roku, to jeżeli nie tej, to kolejnej zimy je stracisz, bo one potrzebują prawidłowego spoczynku. W dziale Opisy Roślin jest dotyczący muchołówki, polecam zapoznać się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Rozumiem, dziękuję za pomoc, zastosuję się do porad, temat do zamknięcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi