CukruKostka Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, 30stego marca zasiałem 10 nasionek muchołówki kupionej z allegro z tej aukcji. Jest już 22 kwietnia a nasionka nie kiełkują jest to moje drugie podejście do zakupu nasion i jak widać nie mam szczęścia. Od jakiegoś czasu jak trzymałem we woreczku doniczkę pojawiło się coś koloru białego, beżowego wokół nasion i nie mam pojęcia czy to dobry znak czy nie. Jestem zielony w tej sprawie a przeczytałem już tyle że dalej nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje "nurtujące" pytania. Podsyłam zdjęcia z nasionami o co mi dokładnie chodzi i proszę o pomoc. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez CukruKostka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Poproszę opis uprawy, który był załączony do zestawu. Zobaczmy, jak ma się do prawidłowego opisu wysiewu, który można znaleźć w Opisy Roślin na forum w temacie z muchołówką. Podłoże też jest co najmniej dziwne, bo może to i będzie torf, tylko czy kwaśny i dlaczego z perlitem. Nasiona trochę nie przypominają tych od muchołówki, więc może i coś skiełkuje. A producent jaki? Polski, chiński? A można pokazać nasionko na kartce z oświetleniem z góry (flesz), bo jestem ciekaw, jakie one faktycznie mają kształty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CukruKostka Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Opis uprawy był wydrukowany właśnie z tego forum dodany na kartce a 4 ale czytałem właśnie z tego forum dodatkowe posty na temat wysiewu i podlewania więc nie opierałem się tylko na jednym. Nie mam pojęcia właśnie co to jest te białe grudki bo były już w tym torfie ale teraz już wiem że to perlit. Niby producent polski, dodałem tam wyżej link do aukcji wieć można sprawdzić samemu. Do zestawu był też drenaż, który przepłukałem jak wyczytałem to na tym forum i dodałem go na dno. Zdjęcie nasion przed zasianiem mam tyko jedno chociaż tyle może coś pomoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CukruKostka Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2020 @refresh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Z tego co przeczytałem mogę stwierdzić iż nasiona zostały zaatakowane przez pleśń i raczej jest już za późno na zraszanie destylko lub roztworem topsinu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CukruKostka Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 @Tomyyy to w takim razie jak mogę zapobiec kolejnym razem ten przypadek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Szczerze mówiąc, nie wygląda to na nasiona mucholowki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CukruKostka Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 @Radek:) To w takim razie gdzie dostanę pewne nasiona ?? jakieś sklepy internetowe czy coś takiego ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Radek rzepak jest w cenie więc wszyscy kupują i sieją go 😜 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Tak, albo profesjonalne sklepy zajmujące się tą tematyką albo na tym forum od użytkowników Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi