stefek Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, czemu mojemu dzbanecznikowi żółkną niektóre liście na końcach? Czy to za częste podlewanie? Stanowisko na oknie północnym, 1 dziennie zraszanie, podlewanie co 2-3 dni jak już trochę powierzchnia przeschnie. Nie wiem co mu nie pasuje. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez stefek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Ekspertem nie jestem, ale przy północnym oknie (mało światła) podlewanie co 2-3 dni może być zbyt obfite. Jeżeli to poczciwy x ventrata, to zraszania w ogóle nie potrzebuje, ale ja swojego też zraszam, bo traktuje to jako pewien wstęp dla bardziej wymagających dzbanków. Ale w tej sytuacji zmniejszylbym obfitość zraszania i częstość powiedzmy do raz na 2, 3 dni. A co do podlewania 1 raz w tygodniu spokojnie wystarczy. Tak wiec ogranicz podlewanie i obserwuj roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefek Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Ok, dzięki za odpowiedź, ograniczę trochę podlewanie i zobaczę jakie będą efekty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straszyk Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Moje dzbaneczniki w doniczkach stoją na słoikach,podlewane są codziennie,woda z podlewania spływa do słoików,potem woda używana ponownie.Nie zimowane,parapetowce,co pewien okres czasu na litr wody dodaję pojemniczek nawozu dla storczyków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 22 godziny temu, straszyk napisał: Nie zimowane,parapetowce,co pewien okres czasu na litr wody dodaję pojemniczek nawozu dla storczyków. Dzbaneczniki NIE ZIMUJĄ! To są rośliny cało roczne, a to wynika z klimatu gdzie rosną w naturze. I nie muszą zimować. Odważnie z tym nawozem. One tego nie potrzebują. Wystarczy raz na 1 do 3 miesięcy do dzbanka wrzucić muchę lub inny owad (może być nieżywy). Przede wszystkim woda i światło. I wtedy rosną jak szalone z wytwarzaniem dużych dzbanków (dotyczy tych nizinnych i popularnych). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefek Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Też uważałem go za bardzo łatwego w uprawie, w tamtym roku liście miał idealne i tworzył dużo dzbanków, w tym roku jak na fotkach niektóre liście wątpliwe, ale przynajmniej już rośnie świeży dzbaneczek. Może latem sytuacja się unormuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi