Skocz do zawartości

Dzbanecznik podżółknięte liście

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czemu mojemu dzbanecznikowi żółkną niektóre liście na końcach? Czy to za częste podlewanie? Stanowisko na oknie północnym, 1 dziennie zraszanie, podlewanie co 2-3 dni jak już trochę powierzchnia przeschnie. Nie wiem co mu nie pasuje.

IMG-20200421-123155.jpgIMG-20200421-123212.jpg

Edytowane przez stefek
Odnośnik do odpowiedzi

Ekspertem nie jestem, ale przy północnym oknie (mało światła) podlewanie co 2-3 dni może być zbyt obfite.

Jeżeli to poczciwy x ventrata, to zraszania w ogóle nie potrzebuje, ale ja swojego też zraszam, bo traktuje to jako pewien wstęp dla bardziej wymagających dzbanków. Ale w tej sytuacji zmniejszylbym obfitość zraszania i częstość powiedzmy do raz na 2, 3 dni.

A co do podlewania 1 raz w tygodniu spokojnie wystarczy. Tak wiec ogranicz podlewanie i obserwuj roślinę.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dzbaneczniki w doniczkach stoją na słoikach,podlewane są codziennie,woda z podlewania spływa do słoików,potem woda używana ponownie.Nie zimowane,parapetowce,co pewien okres czasu na litr wody dodaję pojemniczek nawozu dla storczyków.

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, straszyk napisał:

Nie zimowane,parapetowce,co pewien okres czasu na litr wody dodaję pojemniczek nawozu dla storczyków.

Dzbaneczniki NIE ZIMUJĄ! To są rośliny cało roczne, a to wynika z klimatu gdzie rosną w naturze. I nie muszą zimować.

Odważnie z tym nawozem. One tego nie potrzebują. Wystarczy raz na 1 do 3 miesięcy do dzbanka wrzucić muchę lub inny owad (może być nieżywy). Przede wszystkim woda i światło. I wtedy rosną jak szalone z wytwarzaniem dużych dzbanków (dotyczy tych nizinnych i popularnych).

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważałem go za bardzo łatwego w uprawie, w tamtym roku liście miał idealne i tworzył dużo dzbanków, w tym roku jak na fotkach niektóre liście wątpliwe, ale przynajmniej już rośnie świeży dzbaneczek. Może latem sytuacja się unormuje.

Odnośnik do odpowiedzi