Badumtsss Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Witam serdecznie Dostałam 2 lata temu dzbaneczik kupiony w OBI. I ostatnio zaczął drewniec od dołu, wyczytałam że to normalne i się nie przejęłam, problem w tym że on nie rośnie w górę tylko drewnieje, nie puszcza żadnych odnóg, a jak coś już to zaraz usycha. Dzbanki tez mu wszystkie uschły. Dzbanek wisi na wschodnim karniszu, więc słońca mu nie brakuje, podlewam jak czuć że ma troche sucho, stoi na keramzycie który podlewam wodą żeby miał wilgotniej (nie stoi zanużony) + czasem zraszam wodą destylowaną. Prosze o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, miałem dokładnie taką samą sytuację. Również dzbanecznik z OBI zaczął mi drewnieć. Chyba dopiero w tym roku (a mam go już trzy lata) zaczął drewnieć od dołu i dzbanki wszystkie uschły. Na szczęście wyrósł mi drugi i dobrze rośnie. Powodem drewnienia Twojej i mojej roślinki jest najprawdopodobniej za mocne światło, i za rzadkie zraszanie rośliny. Po paru dniach przestawiłem dzbanecznika w miejsce gdzie światło jest rozproszone, zacząłem rano i wieczorem go zraszać (bo te rośliny po prostu to uwielbiają) , w sumie zraszam go trzy razy dziennie, podlewam go wodą prosto z filtra odwróconej osmozy i ma się świetnie . Edytowane 4 Czerwca 2020 przez Janko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi