Michu Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Na wstępie chciałbym się przywitać także cześć wszystkim fanom owadożerów. Przeszukałem tutaj spora część forum i wiele innych ale nie mogę zlokalizować konkretnego tematu żeby przypasował mojemu problemowi a dokładniej problemu który dotyka moje maleństwa . Zatem po kolei. Kupiłem dwie muchołówki 2019 roku późną wiosną i dbałem o nie jak należy. Woda demineralizowana, parapet południowy. Latem i jesienią bardzo się rozrosły były bardzo żywe i piękne później już doniczka była dla nich za mała ale nadszedł czas zimowania więc powędrowały do piwnicy gdzie była dla nich najodpowiednia temperatura i nie dużo swiatla. Przezimowały jakieś 6 tygodni aż do połowy marca gdzie po zimie wypuściły pędy kwiatowe na około 3 cm które obciąłem . (Tutaj nie wiem czy popełniłem błąd) Kupiłem dwie większe doniczki i torf po czym przesadziłem muchołówki do nowych miejscówek rozdzielając je na 6 sztuk bo tak się rozrosły a te bulwy bardzo marnie wyglądające wyrzuciłem . Powędrowały na parapet południowy jak wcześniej i podlane aklimatyzowaly się w nowych doniczkach . Po 2 tyg. ruszyły pełną parą i 5 z nich wypuściło kilka młodych liści z pułapkami . Wyglądało na początku wszystko w porządku jak należy lecz przed rozwijaniem pułapki dziwnie się zachowywały jak by się broniły przed czymś i na końcówce pułapki robiła się czarna kuleczka ( powinno być na zdjęciu ) i dalej liść się nie rozwijał. Niektóre wyrobiły małe pułapki już otworzone ale dalej im coś dolega bo nie chcą się rozwijać tak jak by coś im nie pasowało . Nie jestem pewien ale może to jakieś insekty robią jej krzywdę przy samym początku malutkiego liścia który wyrośnie ze stożka albo ten torf jest słabej jakości. Dodałem keramzyt do torfu i wygląda to wszystko trochę nie ładnie a w dodatku pojawia się pleśń. Obejrzyjcie zdjęcia i proszę o pytania jeśli czegoś nie dopowiedzialem. Proszę również o pomoc . Z góry dziękuję i pozdrawiam #edit1. Dziś zauwazylem że na torfie pojawiło się sporo krystalicznych kamyczków czyli torf ma za dużo minerałów w sobie i może rośliny bronią się przed tym. Na jednym zdjęciu jest złapany jakiś insekt trzeba przybliżyć i jest to Roztocze albo coś z rodziny mszycy. Zdjęcia przesyłam w linku żeby były najlepszej jakości. https://photos.app.goo.gl/nbnkFs24x3XX1sMX9 Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Michu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Przeczytaj na opakowaniu torfu czy zawiera dodatek nawozów ?? Obstawiam że tak i to ich boli + woda z kranu i taki efekt. Nawet jak jest marna bulwa to ja nie wyrzucam tylko trafia na doniczke ostatniej szansy sporo roślin ozdrowiało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michu Napisano 27 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Napisałem że woda demineralizowana a nie kranówka. Nie do końca jestem przekonany że to definitywnie wina torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remi89 Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Nie podoba mi się jakość torfu, jest go zdecydowanie za mało, przez co do stożka wzrostu może nie dochodzić odpowiednia ilość światła. Napisz nam coś więcej na temat torfu. Ze zdjęć wnioskuję iż zostały przesadzone do doniczek ceramicznych, które są mało odpowiednie dla roślin owadożernych, gdyż nie mają otworów drenażowych do pobierania wody z podstawka. Pleśń świadczy o braku cyrkulacji powietrza. Polecam wystawienie roślin na zewnętrzny parapet by łapały więcej promieni słonecznych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek16 Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 Witam. Moje muchołówki powoli się budzą. Niestety mają brzydkie liście. Czy to mszyce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 Jak mszyce widzisz to tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi