Skocz do zawartości

Identyfikacja problemu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Obawiam się, że robię coś źle przy moim dzbaneczniku, ale mam problem z ustaleniem przyczyny.

Dzbanecznik został zakupiony w marcu 2019 i nigdy nie było z nim problemu. Raz tylko za bardzo go przesuszyłem i zgubił wszystkie dzbanki, ale po tym czasie bardzo mocno wystrzelił (nie był podlewany odżywkami itp.).

Obecnie ma dwie długie łodygi, a z ziemi wyrasta nowa, która ma bardzo dużo liści i kilka dzbanków. Zauważyłem, że ostatnio masowo zaczynają mu żółknąć liście, ale jednocześnie wyrastają mu nowe liście na starych łodygach. Kolor na pozostałych liściach też trochę mnie niepokoi.

Za sucho? Za mokro? Jest podlewany raz dziennie 50ml przegotowanej i odstanej wody. Ekspozycja wschodnia.

A może powinien go przesadzić / rozsadzić?

Proszę o wskazówki, zdjęcia poniżej.

Filip

20200501_132206.thumb.jpg.8df3670a33fcf0c3714506a90c8ddc5a.jpg

20200501_132142.thumb.jpg.4f82f9eb95f4880a79dcaa90d6e2a008.jpg

20200501_132236.thumb.jpg.1c1220c3ddee94a8147cf93f1a8cb8b1.jpg

20200501_132837.thumb.jpg.879075fe8b3989be1500eae1e7dc6d24.jpg

Edytowane przez colours4
Spacer.png w tekście
Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Nie jestem specjalistą w dzbankach, ale wydaje mi się, że to naturalny proces. Stare liście żółkną, kiedy roślina ciśnie już pełną parą w pnącze.
Ja bym radził ściąć go nisko nad ziemią (15-20 cm), a z odciętej części porobić sadzonki łodygowe.

PS: niech się ktoś inny bardziej doświadczony wypowie, abyś miał pewność.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Iglacy napisał:

Hej,

Nie jestem specjalistą w dzbankach, ale wydaje mi się, że to naturalny proces. Stare liście żółkną, kiedy roślina ciśnie już pełną parą w pnącze.
Ja bym radził ściąć go nisko nad ziemią (15-20 cm), a z odciętej części porobić sadzonki łodygowe.

PS: niech się ktoś inny bardziej doświadczony wypowie, abyś miał pewność.

Pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedź.

Myślę, że jeszcze zaczekam kilka dni - może ktoś jeszcze tutaj zajrzy i coś podpowie. Może zacznę też już czytać jak zrobić z niego sadzonki.

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, colours4 napisał:

Może zacznę też już czytać jak zrobić z niego sadzonki.

Cześć.

To jest proste 😁. Ukorzeniłem już tak ze 5 dzbaneczników, które ładnie dzbankują. Ostrym nożem tniesz mniej więcej pod kątem 45° łodygę między liśćmi. Przy cięciu obcinasz liście tak aby łodygę wsadzić w mech torfowiec (zalany wodą) lub wodę dest/RO. Czekasz 2-3 miesiące, nieraz krócej. W momencie jak pęd będzie miał małe korzenie można przesadzić do torfu lub odpowiedniej (bardziej przepuszczalnej) mieszanki dla dzbaneczników.

Pierwsze zdjęcie, dwa pierwsze dzbanki po lewej są z pędów. Jak widać ma nowe ładne dzbanki.

dzbanki_1.thumb.jpg.5718d166e0d05a668f491df130866be9.jpg

Na kolejnych zdjęciach, obcięty pęd i ukorzenianie.

187813245_dzban_pd.thumb.jpg.0f1d5a23cc70c668f6e6c4e157b09594.jpg

917934311_dzban_pd_1.thumb.jpg.b3fe71b4a4dca8888579f43ecb5b5e1a.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, colours4 napisał:

@Szymon_pl Dzięki! Faktycznie, nie wydaję się to trudno. Jeszcze w tym tygu się za to wezmę :)

A tutaj N. ramispina x reinwardtiana, a raczej pęd obcięty około 2 tygodnie temu. Jak widać wypuszcza nowy pęd. Zostaje jeszcze w torfie aby korzenie puścił.

ukorzenianie_dzban.thumb.jpg.13bca1681e5d8879519927eb09db8822.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

@Szymon_pl Zrobione! Dzięki wskazówki, były bardzo pomocne.

1.thumb.jpg.59fec42909ca4c8f968fd93771855d16.jpg

2.thumb.jpg.bf512088cb7ff046a0d9c8acb4a5338b.jpg

Jeszcze jedno pytanie: w zasadzie jaka będzie różnica przy włożeniu łodyg do wody z mchem, a do samej wody destylowanej?

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, colours4 napisał:

@Szymon_pl Jeszcze jedno pytanie: w zasadzie jaka będzie różnica przy włożeniu łodyg do wody z mchem, a do samej wody destylowanej?

Cześć.

Nie mam pojęcia jaka będzie różnica bo nigdy nie dawałem do samej wody, ale raczej żadna. Większość 'normalnych' domowych roślin szczepi się z wody i dzbanki też powinny się ukorzenić. Dzbanki z torfu też sam podpatrzyłem tu na forum i jak widać z powodzeniem. Miałem torf i go wykorzystałem ;). Fajnie, że dałeś folię, zwiększy to wilgotność. Ja za 1 razem też tak zrobiłem i dzbanek z pędu poleciał jak szalony z ukorzenieniem.

Edytowane przez Szymon_pl
Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Szymon_pl napisał:

Ja za 1 razem też tak zrobiłem i dzbanek z pędu poleciał jak szalony z ukorzenieniem.

A takie embriony dajesz pod oknem czy raczej na końcu pokoju żeby nie miały aż tyle słońca?

Pozostaje już czekać te 8 tygodni ...

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, colours4 napisał:

A takie embriony dajesz pod oknem czy raczej na końcu pokoju żeby nie miały aż tyle słońca?

Pozostaje już czekać te 8 tygodni ...

Stawiam pod sztucznym oświetleniem z innymi dzbankami.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
W dniu 7/3/2020 o 7:49 AM, Maciek16 napisał:

Colours4 i jak? Udało Ci się rozmnożyć? :)

Tak, podzielilem 2 lodygi na 9 fragmentow i wszystkie puscily korzenie. Bardzo dobra technika.

Odnośnik do odpowiedzi