Skocz do zawartości

Pierwsze terrarium - różne gatunki owadożerów

Goszka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :) Jestem w trakcie przygotowań do terrarium. Czekam na paczkę z oświetleniem, ozdobami (m.in. korek na tło) i na same terra. Wymiary zbiornika 60x30x40.

W swoich zbiorach posiadam w większości rosiczki, ale mam też dzbaneczniki i cefalotusa, którego również chciałabym umieścić w terrarium.

Te rośliny chcę umieścić w terra (posiadam):

Nepenthes "Bloody Marry"

Nepenthes "Hookeriana"

Drosera Aliciae

Drosera capensis

Drosera binata

Drosera Madagascariensis

Drosera Petiolaris x Diltato Petiolaris (nie wiem czy mi nie padnie, sklep wysłał paczkę przed weekendem majowym i przez 4 dni rośliny kisiły się w przesyłce)

Cephalotus folicullaris

Chciałam dzbanecznikom podsypać podłoże do dzbaneczników, cefalotusa umieścić w tubie korkowej. Kupiłam siatkę z włókna szklanego, będę starała się by każdy miał warunki takie jakich potrzebuje. Dzbaneczniki zasadzę trochę wyżej, żeby nie były stale narażone na wysoką wilgotność podłoża. Mam trochę wątpliwości co do cefalotusa - będzie mi rósł w takiej tubie? Ogólnie bardzo chciałabym wszystkie rośliny umieścić w zbiorniku, bo mam kota terrorystę i obawiam się, że jeszcze trochę i nic z moich roślin nie zostanie... Czy ten zestaw będzie ze sobą rósł? 

Zastanawiam się też nad jedną rzeczą - mam kratki wentylacyjne na górze i z przodu terrarium, czy to wystarczy dla prawidłowej cyrkulacji powietrza? Polecilibyście ewentualnie jakiś wiatraczek (kompletny zestaw do podłączenia)? Jeśli chodzi o kwestię elektryki to nie znam się niestety za bardzo i pytam mądrzejszych :) 

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, 

Jeśli chodzi o wiatraczek to warto zamontować, żeby cyrkulacja powietrza w terrarium była lepsza. Trochę się rozejrzałem i takie gotowe zestawy są trudno dostępne lub dość drogie (albo słabo się rozejrzałem).

Ja u siebie zastosowałem wiatrak od komputera i podłączyłem go do ładowarki od starego telefonu i śmiga :)

Wiatraczek można do 15zł znaleźć + zasilacz 12V też coś koło tego. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Słuchajcie, mam mały problem. I zauważyłam go dopiero teraz (przez zabieganie...). A mianowicie - rośliny mi się nie wybarwiają. Mam lampę LED 30W ok 30cm nad roślinami, nawet takie chwasty jak capensis straciły kolor, Alicja się nie wybarwia. Lampa wisi za wysoko czy jakie licho? 😕 Lampa nie była kupiona w sklepie, a skręcona. Działa 12 h codziennie. Mam taki miernik do wilgoci, ph i natężenia światła, nie jest to jakiś górnolotny sprzęt, ale jak pokazuje mi pod lampą przy podłożu, że jest DARK, to coś mi tu nie pasi... 

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia lampy wrzucę później, bo dzisiaj chłopak zabrał ją do pracy, może ma sprzęt żeby ją sprawdzić. Te capensisy po lewej w tle to 'albino', choć prawie nie widać różnicy...

20200618_102759.jpg

20200618_102812.jpg

20200618_102822.jpg

Odnośnik do odpowiedzi