tomek412 Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Witam mam takie pytanie szukam najwyższego gatunku kapturnicy wiem ze kapturnica żółta dorasta do 1m ale czy są jakieś wyższe gatunki niz kapturnica żółta? I czy można rozmnożyć kapturnice w taki sposób iż odcinam kielich kapturnicy jak najniżej i wkładam na leżąco do torfu i jest szansa że w taki sposób kapturnica sie rozmnoży??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Sarracenia leucophylla potrafi być wysoka na ponad 1m, są krzyżówki, które bywają wyższe. Wszystko zależy o warunków, w jakich je uprawasz, bo tylko warunki szklarniowe dadzą taki efekt. Kapturniucy nie da się rozmnożyć z uciętego liścia. Kiedyś próbowałem z oderwanego, też bez powodzenia, co prawda wypuścił korzeń, ale nie było nowego stożka wzrostu. Możliwe, że jest to osiągalne, choć mnie się nie udało. Poza tym kapturnice bardzo chętnie tworzą nowe stożki wzrostu, więc nie zajmowałbym się robieniem sadzonek z liści, skoro można mieć gotową, dorodną roślinę, jak da się roślinie matecznej samej podzielić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 O ile wiem, to Sarracenia flava jest najwyższą w warunkach naturalnych (wiadomo, że warunki szklarniowe dają możliwość wykształcenia wyższych liści z tytułu choćby braku wiatru, który za wysokie liście przy określonej grubości byłby w stanie łamać), ale specjalistą w tej dziedzinie nie jestem ;). Natomiast co do rozmnażania - z rozmnażania wegetatywnego najprościej podzielić kłącze, gdy roślina wytworzy nowe stożki wzrostu, o ile wiem, to rozmnożenie z liścia w przypadku kapturnicy jest nierealne (stąd wszelkie kapturnice kolekcjonerskie są tak trudno dostępne - nie da się "przyspieszyć" procesu ich rozwoju i podziału przez takie "sztuczki" jak sadzonki liściowe ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek412 Napisano 11 Maja 2020 Autor Share Napisano 11 Maja 2020 Dziękuje za wyjaśnienie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi