urioTV Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 Zakupiłem w tym tygodniu dzbanecznika i ze względu na moje warunki nie mogłem mu zapewnić za dużo światła, więc uznałem, że będę go doświetlał. Po kilku dniach na jego wcześniej zielonych liściach zaczęły pojawiać się czerwone plamy i generalnie zaczyna dominować czerwony kolor. Czy są to normalne przebarwienia czy powinienem ograniczyć doświetlanie. Mój gatunek to NEPENTHES VENTRATA. Stało się to w ciągu kilku dni, więc jestem zaniepokojony. Jestem amatorem, więc specjalnie nie znam się na tym, ale do doświetlania używam lampy z fioletowym światłem. Wcześniej używałem jej na rosiczce i rosła jak miło, ładnie się wybarwiła, ale niestety pleśń ją dopadła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 To normalne ,że pod wpływem silnego słońca lub doświetlania rośliny się wybarwiają. U niektórych gatunków to jest zalecane,dla innych nie. Dzbanecznik powinien stać w rozproszonym świetle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urioTV Napisano 28 Maja 2020 Autor Share Napisano 28 Maja 2020 Godzinę temu, Styq napisał: To normalne ,że pod wpływem silnego słońca lub doświetlania rośliny się wybarwiają. U niektórych gatunków to jest zalecane,dla innych nie. Dzbanecznik powinien stać w rozproszonym świetle. Te plamki również są normalne? Bo z tego co widziałem to te rośliny mają ładne zielone liście a nie czerwonawe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 Jeśli nie widać szkodnika i ziemia nie jest za mokra to mogą być oznaki poparzenia. Ale nie wiem na sto procent. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urioTV Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 Chciałbym dodać tutaj kolejne pytanie gdyż na liściach pojawia się dziwne czarne "przecięcie". Widać je na tym zdjęciu które wysłałem. Dziś uciąłem ten liść gdyż kompletnie wysechł. Problem że takie samo pojawiło się na nowym liściu(tym który na zdjęciu jest jeszcze zwinięty). To jest jakiś szkodnik? Wodę trzymam wilgotną i od czasu do czasu zraszam dzbanecznik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 48 minut temu, urioTV napisał: Chciałbym dodać tutaj kolejne pytanie gdyż na liściach pojawia się dziwne czarne "przecięcie". Widać je na tym zdjęciu które wysłałem. Dziś uciąłem ten liść gdyż kompletnie wysechł. Problem że takie samo pojawiło się na nowym liściu(tym który na zdjęciu jest jeszcze zwinięty). To jest jakiś szkodnik? Wodę trzymam wilgotną i od czasu do czasu zraszam dzbanecznik. Jak, gdzie wodę trzymasz wilgotną? W podstawce? Dzbaneczniki podlewa się od góry. W ten sposób aż cała woda przeleci przez podłoże. A jak jest podstawka to tą wodę wylać z podstawki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urioTV Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 9 godzin temu, Szymon_pl napisał: Jak, gdzie wodę trzymasz wilgotną? W podstawce? Dzbaneczniki podlewa się od góry. W ten sposób aż cała woda przeleci przez podłoże. A jak jest podstawka to tą wodę wylać z podstawki. Chodziło mi o ziemie przejęzyczyłem się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 12 godzin temu, urioTV napisał: Chodziło mi o ziemie przejęzyczyłem się A to Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urioTV Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 To wie może ktoś czy te czarne paski to jakiś szkodnik? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Te czarne paski były na liściu u mojej Alaty. Nie jestem pewien czy to szkodnik ponieważ nic to mojej roślince nie zrobiło Może to po prostu od tego że zraszałeś go na słońcu... . A może to jakieś "pamiątki" po szkodnikach. Ekspertem nie jestem ale moja rośnie rok z tym i żyje. Przepraszam że nie mogę Ci za bardzo pomóc. Możesz ewentualnie uciąć liść jeżeli to się przenosi... Pozdrawiam Edytowane 4 Czerwca 2020 przez Janko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi