Rocco Napisano 10 Czerwca 2020 Share Napisano 10 Czerwca 2020 Witam, jako że jestem tutaj nowy na forum to chciałbym wszystkich serdecznie przywitać ! Nasuwa mi się pytanie czy taka podstawka do mojej doniczki na muchołówkę jest wystarczająca ? Będzie w niej do pełna jakieś 1cm wody. I jak z ziemią czy na górze ziemia ma być sucha ? Bo tak wygląda to właśnie u mnie 😜 Z lekkimi mokrymi punktami. I czy muchołówka według was jest dobrze nawodniona ? Jest to młoda muchołówka dopiero zakupiona w markecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snopy6992 Napisano 10 Czerwca 2020 Share Napisano 10 Czerwca 2020 2 godziny temu, Rocco napisał: I jak z ziemią czy na górze ziemia ma być sucha ? Bo tak wygląda to właśnie u mnie 😜 Z lekkimi mokrymi punktami. Cześć, W naturze muchołówki rosną na podmokłych/bagiennych terenach więc ziemia w Twojej doniczce jest za sucha. Podłoże musi być stale wilgotne. Oczywiście najlepiej jak woda jest destylowana, z filtra RO lub z deszczówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remi89 Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 Podstawka pod doniczką jest zdecydowanie za mała, by torf był wilgotny. Zapewnij większy podstawek i po wypiciu dolewaj wody do puki wierzch torfu stanie się wilgotny. Później możesz podlewać do 2 dzień. Na forum jest wątek o hodowli muchołówek tam wszystko wyjaśnione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocco Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, remi89 napisał: Podstawka pod doniczką jest zdecydowanie za mała, by torf był wilgotny. Zapewnij większy podstawek i po wypiciu dolewaj wody do puki wierzch torfu stanie się wilgotny. No właśnie tak sobie myślałem że musi być wyższa bo nie pobierze sobie wody w wystarczającej ilości 😜 A jeszcze jedno pytanie roślinka będzie lepiej rosnąć na naturalnym słońcu czy lepiej na specjalnej żarówce do roślin ? Słyszałem że lepiej rośnie pod żarówką, to prawda ? Edytowane 11 Czerwca 2020 przez Rocco Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Zależy jaka żarówka i jak długi cykl doświetlania 😉 kwestia tez tego gdzie mieszkasz, w sensie czy masz gdzie ją ustawić by jak najdłużej padało na nią światło. Ja jestem zwolennikiem naturalnych doświetleń i wszystkie moje rośliny rosną ale wiem, że ładniejsze rośliny są szklarniowe i doświetlane. Co do problemu zgadzam się z przedmówcą, podlewanie aż przestanie wsiąkać i jak wsiąknie to pusty podstawek ok 2 dni. Ps. Z kapturnicami stałe w wilgotnym gruncie też rosną 😉 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocco Napisano 16 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2020 A jeszcze jedna sprawa. Nie wiem czy to naturalne i czy dobrze rośnie muchołówka, ponieważ zauważyłem że nowe wypuszczone liście są dziwne. Stare liście jak widać na zdjęciu te większe nowe są tak jak by wyższe i pną się w górę. A spójrzcie na te mniejsze nowe, jest w nich od razu szeroki liść i malutka pułapka. Czyt o faktycznie ma też tak wyglądać ? I one urosną wieksze jeśli chodzi o pułapki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiven Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 Moja muchołówka ostatnio też krótsze liście puszcza, ale uzasadniam sobie to tym, że może pęd kwiatowy (któremu pozwoliłem wyrosnąć) osłabił roślinkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 Z moich obserwacji wynika ,że czym więcej światła tym krótsze liście a większe pułapki. Myślę że nie ma się co martwić,ale może ktoś się inny wypowie bardziej doświadczony w uprawie muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Nie jestem absolutnie specem od muchołówek, ale moje właśnie w dobrych warunkach oświetleniowych mają krótkie, szerokie liście i duże wybarwione pułapki, a jak jest im za ciemno - dłuższe, węższe liście i mniej koloru :). Przy czym pod "za ciemno" rozumiem parapet na w pełni nasłonecznionym południowym oknie, a dobre warunki - jako balkon południowy, czyli to samo oświetlenie ale bez szyby ;). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 Te liście jeszcze rosną, wydłużą się, a pułapki urosną. Wszystko gra. A te malutkie liście to po prostu drugi stożek wzrostu, druga mniejsza roślinka, wraz ze wzrostem wyrównają jej się proporcje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WildNature Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 Oczywiście że jest wystarczająca. A jeśli chodzi o nawadnianie to lepiej by było gdyby miała stale wilgotny torf. W dniu 6/16/2020 o 4:09 PM, Rocco napisał: A jeszcze jedna sprawa. Nie wiem czy to naturalne i czy dobrze rośnie muchołówka, ponieważ zauważyłem że nowe wypuszczone liście są dziwne. Stare liście jak widać na zdjęciu te większe nowe są tak jak by wyższe i pną się w górę. A spójrzcie na te mniejsze nowe, jest w nich od razu szeroki liść i malutka pułapka. Czyt o faktycznie ma też tak wyglądać ? I one urosną wieksze jeśli chodzi o pułapki ? Roślina będzie rosła jak będzie chciała. to jest raczej powszechne zjawisko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi