Skocz do zawartości

Rocco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako że jestem tutaj nowy na forum to chciałbym wszystkich serdecznie przywitać !

Nasuwa mi się pytanie czy taka podstawka do mojej doniczki na muchołówkę jest wystarczająca ? Będzie w niej do pełna jakieś 1cm wody.

I jak z ziemią czy na górze ziemia ma być sucha ? Bo tak wygląda to właśnie u mnie 😜 Z lekkimi mokrymi punktami. 

I czy muchołówka według was jest dobrze nawodniona ?

Jest to młoda muchołówka dopiero zakupiona w markecie. 

IMG_20200610_182924.jpg

IMG_20200610_182900.jpg

IMG_20200610_182846.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Rocco napisał:

I jak z ziemią czy na górze ziemia ma być sucha ? Bo tak wygląda to właśnie u mnie 😜 Z lekkimi mokrymi punktami. 

Cześć,

W naturze muchołówki rosną na podmokłych/bagiennych terenach  więc ziemia w Twojej doniczce jest za sucha. Podłoże musi być stale wilgotne.

Oczywiście najlepiej jak woda jest destylowana, z filtra RO lub z deszczówki. 

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawka pod doniczką jest zdecydowanie za mała, by torf był wilgotny. Zapewnij większy podstawek i po wypiciu dolewaj wody do puki wierzch torfu stanie się wilgotny. Później możesz podlewać do 2 dzień. Na forum jest wątek o hodowli muchołówek tam wszystko wyjaśnione. 

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, remi89 napisał:

Podstawka pod doniczką jest zdecydowanie za mała, by torf był wilgotny. Zapewnij większy podstawek i po wypiciu dolewaj wody do puki wierzch torfu stanie się wilgotny.

No właśnie tak sobie myślałem że musi być wyższa bo nie pobierze sobie wody w wystarczającej ilości 😜 

A jeszcze jedno pytanie roślinka będzie lepiej rosnąć na naturalnym słońcu czy lepiej na specjalnej żarówce do roślin :) ?

Słyszałem że lepiej rośnie pod żarówką, to prawda ?

Edytowane przez Rocco
Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaka żarówka i jak długi cykl doświetlania 😉 kwestia tez tego gdzie mieszkasz, w sensie czy masz gdzie ją ustawić by jak najdłużej padało na nią światło. Ja jestem zwolennikiem naturalnych doświetleń i wszystkie moje rośliny rosną ale wiem, że ładniejsze rośliny są szklarniowe i doświetlane. Co do problemu zgadzam się z przedmówcą, podlewanie aż przestanie wsiąkać i jak wsiąknie to pusty podstawek ok 2 dni.

Ps. Z kapturnicami stałe w wilgotnym gruncie też rosną 😉

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedna sprawa.

Nie wiem czy to naturalne i czy dobrze rośnie muchołówka, ponieważ zauważyłem że nowe wypuszczone liście są dziwne. Stare liście jak widać na zdjęciu te większe nowe są tak jak by wyższe i pną się w górę. A spójrzcie na te mniejsze nowe, jest w nich od razu szeroki liść i malutka pułapka.

Czyt o faktycznie ma też tak wyglądać ? I one urosną wieksze jeśli chodzi o pułapki ?

IMG_20200616_160849_1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji wynika ,że czym więcej światła tym krótsze liście a większe pułapki. Myślę że nie ma się co martwić,ale może ktoś się inny wypowie bardziej doświadczony w uprawie muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem absolutnie specem od muchołówek, ale moje właśnie w dobrych warunkach oświetleniowych mają krótkie, szerokie liście i duże wybarwione pułapki, a jak jest im za ciemno - dłuższe, węższe liście i mniej koloru :). Przy czym pod "za ciemno" rozumiem parapet na w pełni nasłonecznionym południowym oknie, a dobre warunki - jako balkon południowy, czyli to samo oświetlenie ale bez szyby ;).

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest wystarczająca. A jeśli chodzi o nawadnianie to lepiej by było gdyby miała stale wilgotny torf.

W dniu 6/16/2020 o 4:09 PM, Rocco napisał:

A jeszcze jedna sprawa.

Nie wiem czy to naturalne i czy dobrze rośnie muchołówka, ponieważ zauważyłem że nowe wypuszczone liście są dziwne. Stare liście jak widać na zdjęciu te większe nowe są tak jak by wyższe i pną się w górę. A spójrzcie na te mniejsze nowe, jest w nich od razu szeroki liść i malutka pułapka.

Czyt o faktycznie ma też tak wyglądać ? I one urosną wieksze jeśli chodzi o pułapki ?

IMG_20200616_160849_1.jpg

Roślina będzie rosła jak będzie chciała. to jest raczej powszechne zjawisko.

Odnośnik do odpowiedzi