Skocz do zawartości

Poskręcane liście muchołówki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie odnośnie mojej muchołówki. Ma ona poskręcane liście. Utrzymuje ją w warunkach książkowych i nie wiem co może być tego przyczyną. Tak powinno być? Co jest tego przyczyną? Jak to ,,wyleczyć''?

20200622_175218_compress61.jpg

20200622_175234_compress82.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Neodot napisał:

Powstaje pytanie, co to za książka ;).

Sądząc z wyglądu muchołówki - przede wszystkim brakuje jej odpowiedniej ilości światła.

No głównie strony internetowe (to było tak w przenośni). Gdy dzień jest pochmurny to ją doświetlam specjalną żarówką LED a normalnie stoi na południowym parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

A doświetlanie w lato jak masz południowy parapet, trochę jest bez sensu :) w pochmurny dzień i tak jest dużo światła :) Ten torf mi się trochę nie podoba, wygląda jak ziemia uniwersalna. 

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie to normalne tak dzieje się w każdą wiosnę po wyjściu rośliny ze stanu spoczynku. To minie.

O i jeszcze jedno. Sądząc po pozamykanych pułapkach twojej rośliny to dajesz jej dużo jeść. nie potrzebnie. pamiętaj że muchołówka nie musi jeść więcej niż kilka razy w miesiącu i każda pułapka może strawić owada mniej więcej 2 razy. Życzę powodzenia!

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, WildNature napisał:

Spokojnie to normalne tak dzieje się w każdą wiosnę po wyjściu rośliny ze stanu spoczynku. To minie.

O i jeszcze jedno. Sądząc po pozamykanych pułapkach twojej rośliny to dajesz jej dużo jeść. nie potrzebnie. pamiętaj że muchołówka nie musi jeść więcej niż kilka razy w miesiącu i każda pułapka może strawić owada mniej więcej 2 razy. Życzę powodzenia!

Moją roślinę kupiłem w kwietniu więc nie wiem czy ją zimowali. Wymienię jej jeszcze ziemię na taką typową do muchołówek. Sama sobie łapie tyle owadów. Nie karmię jej. Zakupiłem sobie do kolekcji jeszcze  PINGUICULA 'WESER'.

Odnośnik do odpowiedzi