mizar70 Napisano 19 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) 11 godzin temu, Styq napisał: Tylko jak płukać to wodą destylowaną ewentualnie deszczówką,bo kranówka ma za dużo minerałów. Tak, wiem o tym Mam całą beczkę deszczówki. Żwirek przesiany od 1 mm do 2 mm. Nie udało mi się uzyskać żwirku poniżej 1 mm. Wymyte, wygotowane i potraktowane mikrofalówką. Teraz problem mam w proporcji, ile żwirku, ile torfu. Chyba dam 1 : 4 bo ten torf wydaje się być mało "rozłożony". Zauważyłem że jak bardziej wysechł to zrobił się jasno szary. Tylko jak przeliczyć te proporcje ? Czy chodzi o objętość czy o masę ("wagę") ? Nie myślałem że aż tyle jest niuansów jeśli chodzi o podłoże dla muchołówki. Jeden problem kończy się to zaczyna się kolejny, bo coś jeszcze znajdzie się w necie... Ciężko jest zrobić coś dobrze bez pewnej wiedzy na ten temat. Może jeszcze ktoś mi podpowie, czy potrzebne jest to płukanie (mycie) torfu, może nie powinno się tego robić. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez mizar70 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizar70 Napisano 19 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Podłoże zmienione. Torf płukałem 7 razy deszczówką. Z tego torfu wyciskana woda była dość czysta, na to wygląda że torf słabo rozłożony, z włóknisty. Żwirku dałem mniej niż trzeba. Nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem. Chyba rozwiązałem zagadkę czernienia liści. Wcześniej za głęboko ją posadziłem i liście gniły od mokrego podłoża i na pewno podłoże nie byłe właściwe. Tak to wszystko wygląda. Mam nadzieję że niczego nie przeoczyłem. Torf pokruszony, umyty, wyciśnięta z niego deszczówka i wymieszany z żwirkiem. Wygląda tak samo jak tez z Allegro. Za kilka miesięcy okaże się czy muchołówka będzie zadowolona. Dokopałem się do wiadomości na temat tego torfu, to jest torf przejściowy. Rosły na nim: Ledum palustre — bagno Oxycoccus quadripetala — Żórawina Vaccinium uliginosum — łochinia Drosera rotundifolia — rosiczka Sphagna — torfowce Eriophorum vaginatum — wełnianka pochewkowata Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez mizar70 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi