Skocz do zawartości

Kapturnica-mlode kaptury zaczynają usychać

NowicjuszAK

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Na jesień ubiegłego roku kupiłem sadzonkę kapturnicy. Przezimowała, na wiosnę została przesadzona do większej doniczki z torfem. Wtedy też zaczęła puszczać piękne nowe kaptury. Niestety, w ciągu ostatnich dni zanotowałem, że kaptury które dopiero się wytwarzają zaczynają usychać. Czy jest się czym martwić? 

Podlewanie: woda przefiltrowana (niestety kranówka, ale od początku ją tak podlewam i jak na razie dobrze rosła), do podstawki, kiedy wypije- dolewam. 

Stanowisko:balkon strona południowa.Mniej więcej w godzinach 8-14 pada na nią bezpośrednie słońce. 

W załączeniu zdjęcie zaczynających usychać młodych kapturów.

Z góry dziękuję za pomoc.

IMG_20200628_151501.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

To naturalne, nie ma sensu zawracać sobie tym głowy.

Tematem, którym za to musisz sobie zająć głowę jest temat podlewania roślin wodą z kranu. Jeśli nie masz jak sprawdzić ilosci związków rozpuszczonych w niej np. Miernikiem tds to po prostu nie podlewasz kranówą. Filtrowanie nic nie zmienia.

Nie znasz parametrów wody z kranu = nie podlewasz nią roślin. Bo Ci padną. To tylko kwestia czasu.

Naprawdę już dla jednej rośliny mógłbyś kupować po baniaku wody demineralizowanej na dwa tygodnie.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć 

Zamiast wody z kranu proponuje wykorzystać do tego deszczówkę i pomysł o zmianie podłoża, a roślina okaże swą wdzięczność ;)

Np. W moim Green Rum stoi +\- 150L wody deszczowej w baniakach 

Odnośnik do odpowiedzi

Moi poprzednicy byli szybsi,ale ja radzę wystawić wiadro na dwór i zbierać deszczówkę,chyba że ma Pani studnię z dachówką to z stamtąd też można pobierać wodę

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Dziękuję Wam za odzew i sugestie, a przede wszystkim za rozwianie wątpliwości co do stanu roślinki :)

Woda demineralizowana już zamówiona, więc mam nadzieję że wyjdzie to roślince na dobre. 

Odnośnie deszczówki: unikałem jej jak mogłem, bo mieszkam w okolicach centrum Wrocławia, a czystość powietrza tutaj może pozostawiać trochę do życzenia. Chyba, że zanieczyszczenia  w mieście nie mogą być aż tak mocno skoncentrowane w deszczowej wodzie aby zaszkodzić roślinie? 

Odnośnie przesadzania: czy lato to dobra pora żeby przesadzić kapturnicę? Nie powinno robić się tego tylko na wiosnę po zimowaniu? Rozumiem, że woda kranowa mogła odkwasić glebę, ale czy przez pół roku podlewania kranówką przefiltrowaną przez dzbanek filtrujący mogło do tego dojść? 

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu  wracamy do tematu jakości wody z kranu: jeśli jest mega twarda to powinno się roślinę już w tej chwili przesadzić, jeśli oscyluje w granicach 120-180 ppm to można poczekać z przesadzeniem do kolejnej wiosny.

Ale skoro nie masz jak zmierzyć jej parametrów, a roślina rośnie dobrze + nie ma wykwitów na powierzchni gleby to wydaje mi się, że można poczekać do kolejnej wiosny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

usychająca kapturnica, nie zakładać nowego wątku ale chciałabym zapytać o usychające kaptury i dziwnie zmienione pędy.
mam roślinę od początku maja, do tej pory miała się dobrze czasem usychały jej kapturki, ale teraz widzę że usychają i porażają się całe pędy. podlewałam do tej pory wodą nisko zmineralizowaną, być może to mój błąd zmieniałam de demineralizowaną, podlewałam do podstawki ok. raz na dwa dni wtedy gdy woda podsychała.  do tej pory roślina stała na parapecie zachodnim. może za ciemno miała/ przeniosłam na południowe okno. Teraz nie wiem tylko czy efekt zasychania i deformowania pędów to wina przesychania, za mało wilgotnego powietrza (obok stał zawsze pojemnik z wodą) czy odwrotnie przelania i za ciemnego okna? czy mam ja przesadzić może woda uszkodziła system korzeniowy? proszę o redę. Zdjęcia w załączniku

21.jpg

22.jpg

23.jpg

Odnośnik do odpowiedzi