Skocz do zawartości

Energooszczędne doświetlanie

Darlingtoniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Myślę o zimowaniu moich roślin w terrarium, z doświetlaniem  ich (ponieważ nie chcę żeby liście obumierały a słyszałem, że jak się w zimę je doświetla to nie obumierają), ale nie chcę pójść z torbami przez rachunki za prąd:). Czy jest jakaś lampa energooszczędna do roślin lub jakieś "sztuczki" by pogodzić ten problem?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę się wypowiadać na temat tego, czy faktycznie zimowanie z doświetlaniem pozwoli zachować liście i jak to się odbije na kondycji roślin, bo nie mam takich doświadczeń, ale co do zasady - najbardziej ekonomiczne są lampy/panele LED. Przy każdym jednym panelu/lampie/żarówce masz podane jaka jest moc w Watach pobieranego prądu. Z tej informacji + planowanego czasu naświetlania + taryfy prądu możesz sobie łatwo wyliczyć dzienny/miesięczny koszt doświetlania określonym panelem/lampą i ocenić, czy jest to koszt akceptowalny, czy też nie :) .

Odnośnik do odpowiedzi

Ja doświetlam 2xświetlówkami LED https://aqua-light.pl/swietlowki-led/987-swietlowka-led-t8-9w-plant-grow-roslinna-60-cm-holdbox.html, jedyny minus to że świecą na różowo. Dużych rachunków nie zauważyłem,może rośliny nie wyglądają idealnie zimą ,ale normalnie mają kropelki i rosną. Najlepiej ostatniej zimy wyglądała D.Regia bo jest posadzona w wysokiej doniczce i była najbliżej źródła światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za pomoc:). Mam jeszcze jedno pytanie - Czy jak mam np. lampę z promieniem UV w terrarium i jestem "uczulony" na nie to czy można ewentualnie owinąć terrarium folią aluminiową?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o rosiczki sub i tropikalne to one nie przechodzą spoczynku jako takiego,normalnie rosną cały czas. Zimnolubne trzymam na parapecie bez doświetlania.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Styq napisał:

Jeśli chodzi o rosiczki sub i tropikalne to one nie przechodzą spoczynku jako takiego,normalnie rosną cały czas

Ale w terrarium?

Edytowane przez Darlingtoniak
Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kuba_zpl
15 minut temu, Darlingtoniak napisał:

A mógłbym doświetlać rośliny w taki sposób https://allegro.pl/oferta/lampa-led-do-uprawy-roslin-growbox-poczworna-40w-8984241391?fromVariant=9294651329 

bez kupowania terrarium, tylko po prostu na drewnianym regale?

Pozdrawiam

Nie polecam tej lampki, mam podwójną i niestety nie widać jakichkolwiek efektów na roślinach. 

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z brakiem terrarium, ja używam lampki GROW LED do doświetlania siewek, chociaż pewnie doskonale by się czuły na parapecie w środku lata, ale brak mi miejsca :P . Ostrzegam tylko co do tej lampki - mam z tej samej firmy (tyle, że mniejszą) i raczej nie nastawiałbym się, że ten klips wystarczy do stabilnego utrzymania tej lampki ;) . Ja mam taką z 2 żarówkami i mi tak o średnio się na klipsie trzyma :) . Myślę coś nad tym, żeby tego klipsa rozebrać, przewiercić i przymocować na jakąś śrubkę czy coś :) .

Odnośnik do odpowiedzi