Skocz do zawartości

Energooszczędne doświetlanie

Darlingtoniak

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Darlingtoniak napisał:

A mógłbym doświetlać rośliny w taki sposób https://allegro.pl/oferta/lampa-led-do-uprawy-roslin-growbox-poczworna-40w-8984241391?fromVariant=9294651329 

bez kupowania terrarium, tylko po prostu na drewnianym regale?

Pozdrawiam

Co do tej lampki odradzam zakup na allegro. Typowa lampa z aliexpress.

Jakosc typowa chinska, ale jak komus zalezy to na ali idzie ja kupic taniej.

Sam mam z ali kilka zarowek led do roslin i moge polecic.

Warto tylko czytac komentarze ludzi ktorzy je kupili.

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie lampki/żarówki z allegro o których mówicie są podejrzane. W tytule aukcji jest napisane 20W a potem że faktyczny pobór prądu to 8W. Przy czym to jest pobór prądu, a nie moc samych diód, czyli diody będą miały może z 5W prawdziwej mocy. Czerwone światło ma 620-630 nm, lepsze jest 660 nm (diody 660 nm są droższe i stąd pewnie się ich nie stosuje w takich żarówkach). Diody podczas pracy się grzeją i coś to ciepło musi odbierać. Jeżeli żarówka ledowa nie ma metalowego radiatora, który ciepło odprowadza to wg mnie są dwie opcje: albo moc żarówki jest sporo niższa niż deklaruje producent, albo żarówka będzie się mocno grzała i długo nie poświeci.

Jestem zwolennikiem doświetlenia roślin diodami LED, bardzo dobrze się sprawdzają, są energooszczędne i długowieczne. Ja zawsze sam składam swoje oświetlenie na bazie diód 1W, aktualnie mam w mieszkaniu 7 własnoręcznie złożonych paneli LED i uważam że to najlepsza technologia do doświetlania roślin. 

Odnośnik do odpowiedzi

@MarcinS: Powiem szczerze, że nie wykluczam ;) . To zapewne jakiś brandowany chińczyk. Kupiłem taką, bo zależało mi na tym, by mieć cokolwiek, bo nie miałem jak bezpiecznie ustawić siewek pod normalnym światłem słonecznym (szkodniki, ach te szkodniki... jak nie Felis catus, to Canis lupus familiaris :D ).

Odnośnik do odpowiedzi

@MarcinS @killer_88 @Neodot Moglibyście podesłać linki do sprawdzonych paneli, żarówek lub świetlówek, których używacie do doświetlania roślin?:)

Bo gdy sobie wpiszesz np " lampka Led " to pokazuje  się wiele ofert i nie wiesz które się sprawdzą a które nie

Pozdrawiam

Janek:)

Odnośnik do odpowiedzi

@Darlingtoniak: Ja używam tej co podesłałem (2 żarówki na lampce z tej samej firmy, ale to już nie ma większego znaczenia jaka lampka ;) ). Natomiast trudno mi ocenić, czy jest to "sprawdzona żarówka", bo na tę chwilę z ok. 200 nasionek, które wysiałem, wykiełkowało mi 1 :P. Inna zupełnie para kaloszy, że jest to moja pierwsza w życiu próba wysiewania kapturnic, część mi na pewno zjadła pleśń podczas stratyfikacji (może za ciepło mam w lodówce? nie mam pojęcia czemu mi się pojawiła), nie mam też żadnego praktycznego porównania z innymi żarówkami/panelami Grow LED, ani żadnej metody poza "organoleptycznie" sprawdzenia, jak dobrze ona świeci ;).

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Darlingtoniak napisał:

Moglibyście podesłać linki do sprawdzonych paneli, żarówek lub świetlówek, których używacie do doświetlania roślin

Jak pisałem wyżej, zawsze sam sobie składałem oświetlenie diodowe więc nie potrafię polecić gotowej żarówki. Spojrzałem na allegro i szczerze mówiąc to żadnej żarówki bym nie wybrał dla siebie. Między innymi dlatego, że bardzo często są podane zmanipulowane moce (typu moc 54W w tytule aukcji, a niżej piszą że prawdziwa moc 18W, a kto wie ile jest rzeczywiście). 

Jakbym jednak chciał jakąś żarówkę z allegro to:

- musiałaby mieć metalowy radiator oddający ciepło. Diody się grzeją, im większa moc żarówki tym grzeją się bardziej. Nie ma możliwości żeby żarówka w plastikowej obudowie miała sensowną moc bo by się diody szybko przepalały od temperatury. Im większy radiator tym lepiej. 

- powinna mieć przynajmniej trochę diód czerwonych 660 nm

- nie powinna być z tych tańszych, bo taka prawie na pewno będzie miała podane nieprawdziwe parametry.

Edit

Poziom manipulacji w aukcjach z oświetleniem diodowym na allegro jest niesamowity. Na przykład nietani panel ledowy, przy którym można przeprowadzić małe śledztwo.

https://allegro.pl/oferta/panel-led-do-roslin-600-w-hillvert-ht-wedge-600-8954588281

Podane 600W mocy, ma 60 diód. Wychodzi średnio po 10W na diodę. Z tym że ..... diody 10W wyglądają zupełnie inaczej niż te na zdjęciu. Tam są widoczne diody 1W, ewentualnie "3W" (w rzeczywistości mają ok 2W). Czyli rzeczywista moc diód to 60-120W, w zależności co wsadzili. Co z pozostałą mocą? Piszą że pobór prądu to 600W, może w obudowę  wsadzili grzałkę, która powoduje że pobór prądu się zgadza ;) Albo 2 wiatraki w środku panelu mają moc po 240W każdy ;) 

PS.

Na zdjęciu tyłu panelu widać tabliczkę z parametrami, trzeba ją mocno powiększyć żeby była czytelna. A tam napisane .... actual power 80W. Nigdzie w opisie nie ma takiej informacji. Czyli wygląda na to że jest 60 diód 1W, a pozostałe 20W mocy idzie na wiatraki i zasilacz. Nieźle kombinują ;) 

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Długo szukałem i znalazłem kilka oświetleń, więc proszę o oceny, które z nich mogą pasować do RO:)

1.https://aqua-light.pl/swietlowki/858-swietlowka-narva-kld-s-oceanic-colour-11w-roslinna.html

2.https://magazynlamp.pl/tornado-spiral-23w-cdl-e27-1pf,3,11731,2943?gclid=Cj0KCQjwo6D4BRDgARIsAA6uN1-8j6N0l6bnVFZWgP4HtGnYz_-_1dm0PLGPHgq7pgi3kwiVKDmpJKwaAuiiEALw_wcB

I mam jedno pytanie - Gdy mógłbym użyć nr.2 do wysiewu nasion na biurku na które (gdy jest słonecznie) pada światło, to czy nie zaszkodzi moim roślinom jeżeli będzie padać światło dzienne i jednocześnie sztuczne? A może jest możliwość, że gdy przez np. 5. godz będzie padać światło słoneczne i chmury zasłonią słonce to wtedy zacząć przez resztę dnia doświetlać rośliny?

Pozdrawiam

Edytowane przez Darlingtoniak
Odnośnik do odpowiedzi