Marcin144312 Napisano 20 Lipca 2020 Share Napisano 20 Lipca 2020 Witam! Mam powiedzmy mały problem. Na liściach mojego dzbanecznika pojawiły się czarne plamki i nie mam pojęcia co to. Są one tylko na starszych liściach które nie mają już dzbanków. Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś może mi pomóc. Załączam kilka zdjęć, także z pod mikroskopu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 20 Lipca 2020 Share Napisano 20 Lipca 2020 Te czarne plamki to jest zapewne pleśń, która pojawia się obok miejsc z których roślina wydaje nektar aby wabić owady. Dla rośliny raczej nie groźna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin144312 Napisano 20 Lipca 2020 Autor Share Napisano 20 Lipca 2020 Godzinę temu, harpagornis napisał: Te czarne plamki to jest zapewne pleśń, która pojawia się obok miejsc z których roślina wydaje nektar aby wabić owady. Dla rośliny raczej nie groźna Dzięki wielkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darlingtoniak Napisano 21 Lipca 2020 Share Napisano 21 Lipca 2020 (edytowane) @Marcin144312 jeżeli takich liści jest mało to możesz je poucinać i roślina będzie ładnie wyglądała. Ja tak zrobiłem z kapturnicą z biedry i teraz wygląda ładnej i nie muszę się "bawić" w cotygodniowe psikanko roślin. A zdjęcie z mikroskopu swoją drogą wygląda super! Pozdrawiam Edytowane 21 Lipca 2020 przez Darlingtoniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi