Bodzio Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 Witam, jestem świeżakiem na forum więc liczę ,że ktoś mi pomoże. Na początku Lipca kupiłem sobie muchołówkę Dionaea muscipula. Hodowla szła bezproblemowo więc postanowiłem ,że zaszaleje i kupie sobie kolejną roślinkę. Wybór padł na dzbanecznik Nephenthes hookeriana. Problem dotyczy tego drugiego, mianowicie część dzbanków zżółkła. Czy jest to normalne i dzbanki usychają ze starości czy coś jest nie tak? Roślinkę trzymam w doniczce z mchem ustawioną na parapecie ze strony zachodniej. Całość zraszam raz dziennie. Czy ktoś wie co się dzieje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 Roślina może tak reagować w czasie aklimatyzacji, że usychają stare dzbanki. Jeśli będzie wypuszczać nowe to nie ma się czym martwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 27 Lipca 2020 Autor Share Napisano 27 Lipca 2020 Ok. Wielkie dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 Uzupełniając wypowiedź Radka - jak w każdej roślinie owadożernej pułapki dzbanecznika żyją tylko jakiś czas - potem usychają, by dać miejsce kolejnym, które rosną ze stożka wzrostu (w przypadku dzbanecznika - rosną coraz wyżej, bo to roślina pnąca - z czasem będzie można albo podzielić kłącze albo podpierać czymś kolejne liście, bo inaczej będzie mogła się przewrócić). Natomiast akurat dzbaneczniki o ile wiem są dość wrażliwe na zmianę warunków, w których rosną, przez to nawet do roku-dwóch po przestawieniu w inne miejsce/zmianie warunków wilgotności, nasłonecznienia etc. może dochodzić do siebie :). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Witam, mam jeszcze jedno pytanie. Czy nowe dzbanki wyrosną ze starego liścia ,czy uschnie dzbanek razem z liściem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Nowe dzbanki wyrosną z nowego liścia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi