Skocz do zawartości

Nepenthes hookeriana - usychające dzbanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem świeżakiem na forum więc liczę ,że ktoś mi pomoże. Na początku Lipca kupiłem sobie muchołówkę Dionaea muscipula. Hodowla szła bezproblemowo więc postanowiłem ,że zaszaleje i kupie sobie kolejną roślinkę. Wybór padł na dzbanecznik Nephenthes hookeriana. Problem dotyczy tego drugiego, mianowicie część dzbanków zżółkła. Czy jest to normalne i dzbanki usychają ze starości czy coś jest nie tak? Roślinkę trzymam w doniczce z mchem ustawioną na parapecie ze strony zachodniej. Całość zraszam raz dziennie. Czy ktoś wie co się dzieje?

img-4144.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Uzupełniając wypowiedź Radka - jak w każdej roślinie owadożernej pułapki dzbanecznika żyją tylko jakiś czas - potem usychają, by dać miejsce kolejnym, które rosną ze stożka wzrostu (w przypadku dzbanecznika - rosną coraz wyżej, bo to roślina pnąca - z czasem będzie można albo podzielić kłącze albo podpierać czymś kolejne liście, bo inaczej będzie mogła się przewrócić). Natomiast akurat dzbaneczniki o ile wiem są dość wrażliwe na zmianę warunków, w których rosną, przez to nawet do roku-dwóch po przestawieniu w inne miejsce/zmianie warunków wilgotności, nasłonecznienia etc. może dochodzić do siebie :).

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...