snopy6992 Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, Swoją przygodę z roślinami owadożernymi zacząłem dwa miesiące temu. Zakupiłem terrarium 50x40x30. Jako pierwsza roślina w moim terrarium znalazł się N. 'hookeriana' zakupiony w Roraima.pl. Mimo wzorowego zapakowania był trochę poturbowany. [06.06.2020] Od razu wrzucony do terrarium: W zasadzie to od razu zaczął wypuszczać nowe liście i pułapki co było dla mnie zaskoczeniem. Sądziłem, że będzie potrzebował więcej czasu, żeby się zaaklimatyzować. [07.07.2020] I po miesiącu pierwszy dzbanuszek: Między czasie otrzymałem od @Cephalotus kilka Pływaczy - za co jestem mu baaardzo wdzięczny. Roślinki zapakowane profesjonalnie. Nic dodać nic ująć, chłop zna się na rzeczy Niestety, przez moją słabą pamięć i z braku czasu nie zaopatrzyłem się w tagi, żeby napisać jakie to gatunki. Trudno, kiedyś może dojdę, który to który. W każdym razie mają się dobrze i puszczają nowe listki. [29.07.2020] Tutaj foteczka po miesiącu od posadzenia: Przyszedł czas na kolejnego dzbanecznika. Żonka w prezencie kupiła mi N. ampullaria 'green' (mój wymarzony dzbanecznik ). Dzbanek pochodzi z Carnisany. Na razie nie drgnął z miejsca, ale wiadomo musi upłynąć trochę czasu (mam go dopiero tydzień). Mech torfowiec pomału zaczyna ze mną współpracować i puszcza nowe pędy. Mam nadzieję, że niedługo zrobi się zieloniutki dywanik. [04.08.2020] Na razie to tyle. Planuję pomalutku przykleić siateczkę na tło i posadzić jakąś roślinkę pnącą (może ktoś podpowie co by się sprawdziło w tak małym terrarium). W planach również deszczownica, czarne tło oraz oczywiście kolejne roślinki owadożerne. Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez snopy6992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 @snopy6992 - udanej uprawy. Ja w tej chwili nie pamiętam, co tam Ci wysyłałem. Może jeden, dwa dałoby się zidentyfikować, ale nie mam pewności. Niektóre kwitną chętnie, inne nie. Pewne jest, że w takim miejscu zmieszają Ci się na pewno. Jednocześnie, mając tyle miejsca, pływacze powinny rozrastać się bardzo dobrze, a im więcej mają miejsca, tym lepiej i łatwiej kwitną. Podsyłaj aktualizacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snopy6992 Napisano 7 Września 2020 Autor Share Napisano 7 Września 2020 Cześć, Dziękuję Mini aktualizacja. W terrarium robi się bardzo zielono. Niedawno posadzona N. ampullaria wypuszcza w końcu sensownego liścia z dzbankiem Hookeriana rośnie jak szalona. Później wstawię fotki. Przykleiłem na tło siateczkę i jak wspomniałem wcześniej chciałbym kupić roślinę nieowadożerną pnącą i celuję w Ficus pumila 'Minuta'. Tylko jedna rzecz mi nie daje spokoju.. Czy powinienem włożyć ją razem z doniczką do terrarium czy bezpośrednio w ziemię? Macie jakieś doświadczenie jeśli chodzi o łączenie "zwyklaków" z owadożerami? Dajcie proszę znać. Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie się tematem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MissMuffin Napisano 7 Września 2020 Share Napisano 7 Września 2020 Hej, fajnie, że projekt ci się powodzi Jeśli chodzi o mieszanie, to nie mam żadnego doświadczenia (nie licząc roślin, które same wyrosną z torfu, jak paprocie). Nie jestem pewna czy mieszanie byłoby dobrym pomysłem, dlatego nawet nie próbowałam. Rośliny mięsożerne mają z reguły bardzo delikatne korzenie. Obawiałabym się, że substancje zawarte w ziemi obcej rośliny mogłyby przenieść się z wodą i im zaszkodzić. Nie znaczy to, że miałoby się to 100% nie udać- tak jak mówiłam, nie próbowałam. powodzenia! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snopy6992 Napisano 7 Września 2020 Autor Share Napisano 7 Września 2020 Dziękuję za odpowiedź 5 godzin temu, MissMuffin napisał: Obawiałabym się, że substancje zawarte w ziemi obcej rośliny mogłyby przenieść się z wodą i im zaszkodzić. Zostało mi trochę ziemi dla dzbanecznika więc o to bym się nie martwił. Bardziej martwię się o system korzeniowy tej roślinki, czy nie zdusi dzbaneczników🤔 Pewnie nie potrzebnie się stresuję, ale mimo wszystko czekam na dalsze podpowiedzi.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snopy6992 Napisano 9 Września 2020 Autor Share Napisano 9 Września 2020 Mały foto-update. Zacznę od moich pomieszanych pływaczy. Ładnie rosną, wypuszczają nowe listki, ale jednak niektóre listki są żółte na czubkach. U. Alpina wypuściła na początku jednego ogromnego liścia, który się położył i to by było na tyle. Poniżej fotki pływaczy: (Z tyłu w rogu U. Alpina) Dzbaneczniki: N. Hookeriana Cały czas pompuje dzbanki, jestem z niej dumny N. Ampullaria W końcu nastąpiło przebudzenie i wypuściła liścia z dzbanuszkiem. Rośnie bardzo powoli w porównaniu do Hookeriany, ale mam nadzieję, że to się zmieni Jakiś chwast. Wiecie może co to jest? Jak samo wyrosło to pewnie nic dobrego xD A tak "prezentuje" się całość: Jeśli chodzi o warunki panujące w środku to wilgotność utrzymuje się na poziomie 80-85%, temp w dzień 24*C w nocy 22*C Mech zrobił robotę i ostro poszedł w górę i teraz to już trochę milej popatrzeć na terrarium zwłaszcza po ciężkim dniu w pracy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Bardzo ciekawe to terrarium z dzbankami😀. A ten chwast przypomina mi trochę paprotkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi