artakerr Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Witam, dzisiaj przesadziłem swojego dużego dzbanecznika do większej doniczki i przy okazji wziąłem mniejszego dzbanecznika od swojej dziewczyny, żeby go dosadzić do większej roślinki. Przy okazji mieszankę torfu z tamtej doniczki dołożyłem do nowej doniczki. Była to tegoroczna świeżo kupiona specjalna mieszkania torfu i perlitu do roślin owadożernych, w której malutki dzbanecznik został zasadzony w czerwcu/lipcu tego roku. Po przesadzeniu zauważyłem, że ten torf śmierdzi jakby mułem rzecznym. W czym jest problem i czy mogę zostawić dzbanecznika w takim podłożu? Mały dzbanecznik dobrze się chował w tamtym torfie tylko nie wiem skąd ten zapach i jak się go ewentualnie pozbyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 A jaką wodą podlewasz? Nie przelewałeś go przypadkiem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artakerr Napisano 13 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Tamten torf od dziewczyny mógł być przelany i podlewany był wodą ze źródła bo takie ma dom ujęcie wody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 ~ tudutudutudu jest niebezpieczny... Zapach mułu to efekt rozkładu torfu, zbytniego przelania/nawożenia jak i warunków beztlenowych w dolnych częściach doniczki. Najczęściej w sytuacji, kiedy mowa o starym podłożu to po prostu prosty sygnał, że należy je już wymienić na nowe. Jeśli torf zaczyna tak pachnieć po krótkim okresie to raczej kwestia przelania, złego napowietrzania podłoża lub złej jego jakości na wstępie. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli bredzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Zgadza się, dlatego się zdziwiłem, że stało się tak przy dzbaneczniku, który nie powinien stać cały czas w wodzie. Może warto dać jakieś dodatki rozluźniające podłoże, podejrzewam że podłożem był sam torf? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artakerr Napisano 13 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Torf z perlitem 50/50. Myślicie, że po przesadzeniu można tak zostawić i będzie Ok skoro ten zapach zrobił się w torfie w innej doniczce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 15 Sierpnia 2020 Share Napisano 15 Sierpnia 2020 U perlitu to aż za dużo zaopatrz się w dobrej jakości torf, nie przelewaj i powinno być dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi