Skocz do zawartości

Torf śmierdzący mułem rzecznym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj przesadziłem swojego dużego dzbanecznika do większej doniczki i przy okazji wziąłem mniejszego dzbanecznika od swojej dziewczyny, żeby go dosadzić do większej roślinki. Przy okazji mieszankę torfu z tamtej doniczki dołożyłem do nowej doniczki. Była to tegoroczna świeżo kupiona specjalna mieszkania torfu i perlitu do roślin owadożernych, w której malutki dzbanecznik został zasadzony w czerwcu/lipcu tego roku. Po przesadzeniu zauważyłem, że ten torf śmierdzi jakby mułem rzecznym. W czym jest problem i czy mogę zostawić dzbanecznika w takim podłożu? Mały dzbanecznik dobrze się chował w tamtym torfie tylko nie wiem skąd ten zapach i jak się go ewentualnie pozbyć. 

Odnośnik do odpowiedzi

~ tudutudutudu jest niebezpieczny...

Zapach mułu to efekt rozkładu torfu, zbytniego przelania/nawożenia jak i warunków beztlenowych w dolnych częściach doniczki.

Najczęściej w sytuacji, kiedy mowa o starym podłożu to po prostu prosty sygnał, że należy je już wymienić na nowe. Jeśli torf zaczyna tak pachnieć po krótkim okresie to raczej kwestia przelania, złego napowietrzania podłoża lub złej jego jakości na wstępie.

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli bredzę.

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, dlatego się zdziwiłem, że stało się tak przy dzbaneczniku, który nie powinien stać cały czas w wodzie. 

Może warto dać jakieś dodatki rozluźniające podłoże, podejrzewam że podłożem był sam torf? 

Odnośnik do odpowiedzi