Skocz do zawartości

Odrosty hookeriana

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiły sie 4 pędy  z łodygi w jednym czasie i prawie z jednego miejsca. Chcialbym je ukorzenic. Wiem jak ale co polecacie, odciąć jeden w miare jak najszybciej by inne odrosty lepiej rosly czy czekac do wiosny z wszystkimi, a może odciąć najmniejszy  by inne rosly? Bo już dluzszy czas sa i bardzo slabo rosną w porownaniu do pojedynczych z poprzednich sezonow.

20200816_123321.jpg

Edytowane przez murfa
Odnośnik do odpowiedzi

Odrosty są zdecydowanie za małe, żeby cokolwiek z nimi w tej chwili robić. Należy poczekać, aż trochę urosną i oddalą się od rośliny macierzystej, wtedy będzie można pomyśleć o odcinaniu czegokolwiek i ukorzenianiu. W tej chwili odcięte prędzej umrą, niż się ukorzenią.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Czołem.

Pozwolę się tutaj podpiąć. Co prawda nie dotyczy Hookeriany, ale mam chyba podobną sytuację. Pojawiło się coś takiego:

754569336_Beztytuu.thumb.jpg.336812ebf6db6626bc89e0a729c595d3.jpg

Miałem już odrosty, ale z reguły wychodziły spod podłoża tuz przy łodydze. Nigdy nie wyrosło mi nic, ze się tak wyrażę, nad ziemią. To też odrost nowej roślinki? 

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Panie,ja uciąłem jeden odrost i po 2m sie ukorzenil. 1 stycznia odcialem drugi odrost . Odcinasz najlepiej jak ma minimum 3liscie. Dalem do zywego mchu, worek strunowy i na południowy parapet. Pozostale 2osrosty ruszyly jak oszalale ale je odetne na wiosne bo to bezpieczna pora. Ps sam się nie ukorzeni, ucinasz wzdłuż starej lodygi 

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Odrost już się rozwinął na tyle, że zaczyna pompować dzbanka. Mam go odciąć wzdłuż czerwonych linii i wsadzić do mchu? czy jest szansa że oderwie się bez problemu i duża roslina nie będzie pocięta ?

IMG_20210306_161507.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

nie wiem co sądzą bardziej doświadczeni hodowcy, ale ja na twoim miejscu nie cięłabym w tym miejscu, ani nawet teraz. (ALE nie znam się super dobrze)

Jeśli chodzi o to co bym zrobiła, to:  przykrycie podłożem w miejscu, gdzie chciałabym uzyskać korzenie i dopiero po ich utworzeniu podzieliła roślinę.

ale lepiej poczekaj na wypowiedz eksperta :)

Odnośnik do odpowiedzi

Starej rosliny nie ucinaj. Wyobraź sobie ze ten odrost to twoja konczyna górna.ramię ustaw w odwiedzeniu 90 stopni. Odcinasz jak najbliżej ciala nie naruszajac tlowia. Zostanie rana na tlowiu ale pacjent przeżyje. Ramię wsadz do wody rana do dołu. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Zauważyłem ze lepiej jest powoli wyciągnąć/ oderwać odrost od lodygi niz ucinac i ze w zywym mchu ukorzenia sie znacznie szybciej niz w torfie.( oczywiście chodzi o proste dzbaneczniki takie jak alata hookeriana rebecca) Jeśli ktoś jest zainteresowany polecam kanał green jaws na yt. Co prawda po niemiecku ale mozna napisy włączyć, a jesli chodzi o odcinek na temat rozmnażania dzbanecznika jest wszystko pokazane takze nie trzeba znac jezyka. Dla znajacych deutch polecam. 

Odnośnik do odpowiedzi