murfa Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Pojawiły sie 4 pędy z łodygi w jednym czasie i prawie z jednego miejsca. Chcialbym je ukorzenic. Wiem jak ale co polecacie, odciąć jeden w miare jak najszybciej by inne odrosty lepiej rosly czy czekac do wiosny z wszystkimi, a może odciąć najmniejszy by inne rosly? Bo już dluzszy czas sa i bardzo slabo rosną w porownaniu do pojedynczych z poprzednich sezonow. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez murfa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Dziś zauważyłem dodatkowo 2 mini pędy. Co zrobić by dało sie wszystkie ukorzenic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Odrosty są zdecydowanie za małe, żeby cokolwiek z nimi w tej chwili robić. Należy poczekać, aż trochę urosną i oddalą się od rośliny macierzystej, wtedy będzie można pomyśleć o odcinaniu czegokolwiek i ukorzenianiu. W tej chwili odcięte prędzej umrą, niż się ukorzenią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4ry Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 Czołem. Pozwolę się tutaj podpiąć. Co prawda nie dotyczy Hookeriany, ale mam chyba podobną sytuację. Pojawiło się coś takiego: Miałem już odrosty, ale z reguły wychodziły spod podłoża tuz przy łodydze. Nigdy nie wyrosło mi nic, ze się tak wyrażę, nad ziemią. To też odrost nowej roślinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 Tak, to nowa roślina rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4ry Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 a w jakie sposób poznam, że nadaje się już do oderwania i wsadzenia jako samodzielną roślinę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 Jak będą, miały swój własny system korzeniowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 Sam z siebie raczej mu system korzeniowy nie wyrośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4ry Napisano 6 Stycznia 2021 Share Napisano 6 Stycznia 2021 Wrócę ze zdjęciem w lutym. Liczę na wasze rady co wtedy robić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 14 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2021 Panie,ja uciąłem jeden odrost i po 2m sie ukorzenil. 1 stycznia odcialem drugi odrost . Odcinasz najlepiej jak ma minimum 3liscie. Dalem do zywego mchu, worek strunowy i na południowy parapet. Pozostale 2osrosty ruszyly jak oszalale ale je odetne na wiosne bo to bezpieczna pora. Ps sam się nie ukorzeni, ucinasz wzdłuż starej lodygi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4ry Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Odrost już się rozwinął na tyle, że zaczyna pompować dzbanka. Mam go odciąć wzdłuż czerwonych linii i wsadzić do mchu? czy jest szansa że oderwie się bez problemu i duża roslina nie będzie pocięta ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MissMuffin Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Hej nie wiem co sądzą bardziej doświadczeni hodowcy, ale ja na twoim miejscu nie cięłabym w tym miejscu, ani nawet teraz. (ALE nie znam się super dobrze) Jeśli chodzi o to co bym zrobiła, to: przykrycie podłożem w miejscu, gdzie chciałabym uzyskać korzenie i dopiero po ich utworzeniu podzieliła roślinę. ale lepiej poczekaj na wypowiedz eksperta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Nie tnij,bo się nie ukorzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 Starej rosliny nie ucinaj. Wyobraź sobie ze ten odrost to twoja konczyna górna.ramię ustaw w odwiedzeniu 90 stopni. Odcinasz jak najbliżej ciala nie naruszajac tlowia. Zostanie rana na tlowiu ale pacjent przeżyje. Ramię wsadz do wody rana do dołu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 Zauważyłem ze lepiej jest powoli wyciągnąć/ oderwać odrost od lodygi niz ucinac i ze w zywym mchu ukorzenia sie znacznie szybciej niz w torfie.( oczywiście chodzi o proste dzbaneczniki takie jak alata hookeriana rebecca) Jeśli ktoś jest zainteresowany polecam kanał green jaws na yt. Co prawda po niemiecku ale mozna napisy włączyć, a jesli chodzi o odcinek na temat rozmnażania dzbanecznika jest wszystko pokazane takze nie trzeba znac jezyka. Dla znajacych deutch polecam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi