kiki1411 Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Witam, kilka dni temu kupiłam muchołówkę, jeszcze jej nie podlewałam a robi się taka jakby miała za dużo wody. Jak ją uratować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piomistrz Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Co znaczy: jakby miała za dużo wody? Jeśli muchołówka jest z marketu należy przyjąć, że podlewana była wodą kranową i miała niedobory światła. Najszybsza i najkrótsza droga do naprawy sytuacji, to kupić wodę destylowaną, ewentualnie nagromadzić deszczówki, wyciągnąć roślinę i wypłukać ja w tej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli w strefie korzeniowej. Następnie posadzić ją do torfu spaghnowego, czyli jałowego, bez jakichkolwiek nawozów, obficie podlał woda destylowaną lub deszczową i po przesadzeniu przetrzymałbym roślinę dwie doby w półcieniu w celu aklimatyzacji po przesadzeniu. Po tym okresie wystawiłbym roślinę na pełne słońce i podlewał już przez podsiąkanie, czyli najlepiej jakby doniczka stała w głębokiej tacy, przy czym im więcej słońca tym w głębszej wodzie może stać. Żadnej kranówki,tylko słońce i woda destylowana lub deszczowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Polecam wstawić zdjęcie wtedy będzie łatwiej doradzić Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez harpagornis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi