Skocz do zawartości

Żarówka Led Grow

Darro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Kupiłem takie dwie żarówki , każda po 10W ale nie wiem z jakiej odległości najlepiej nimi oświetlać rośliny. Szukałem trochę w sieci ale nic konkretnego nie znalazłem. Na zdjęciach żarówka w odległości 135cm od podłogi, czy widoczny obszar świecenia jest odpowiedni do umieszczenia roślin? Czy odległość można zwiększyć w celu powiększenia powierzchni świecenia czy może odwrotnie - należy zmniejszyć odległość? 

P_20200923_193407.jpg

P_20200923_193233.jpg

P_20200923_193342.jpg

Screenshot_20200923-194754_1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z odległości 30cm to pole świecenia obejmie najwyżej małą doniczkę ...  

Więc chyba nie o to chodzi ? Żarówka daje 900 lumenów a taka ilość wystarcza niby do oświetlenia małego pokoju. 

Edytowane przez Darro
Odnośnik do odpowiedzi

Darro, 900 lumenów to wystarczy Ci jedynie i tylko dla D. schizandra, ona rośnie w dnie lasu tropikalnego. Jeżeli chcesz cokolwiek tym oświetlać, to z odległości max 30 cm. Niestety, dużego pola tym nie uzyskasz, bo taka jest budowa samej żarowki.

Żarówką nie oświetlasz pokoju, a rośliny. Ja w piwnicy mam terrarium z 15 tys lumenów, drugie ze 20 tys.

Mierzyłem jednego razu w pochmurny dzień gdzieś tam w sierpniu i był ponad 20 tys. Szacowałem, że bliżej równika to i z 50-60tys. lumenów by było. 900 lumenów to śmiechu warte, chyba, że z bezpośredniej bliskości. Sytuację ratuje barwa, która jest lepiej wykorzystywana od światła białego. Jeżeli nawet dzięki temu byłaby wydajność 3-4x tyle to ciągle ze 3-4 tys. lumenów. Ja storczyki dna lasu tropikalnego doświetlam 2,5 tys. lumenów. Jak dostają 5 tys. to się palą, w słabym terrarium dla owadożwrów, w którym nie wybarwia sie D. spatulata nawet w pokoju mam prawie 9 tys. i to jest słabizna.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a do doświetlenia kapturnic i muchołówek podczas zimowania w ciemnym garażu wystarczy toto chociaż? Chodzi mi o taką wysokość jak na fotkach żeby mi objęło te kilka roślinek które mam .

Odnośnik do odpowiedzi

Do kilku styknie i kilku wyłącznie. Pamiętaj, że energia maleje proporcjonalnie do kwadratu odległości. Dwa razy dalej to 4x mniej energii. Czyli jeżeli ona daje 900 lumenóów z 30 cm to z 60 cm będzie już 225. Czyli im bliżej tym lepiej.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Witam,

podłączę się pod temat. Zakupiłem dwie listwy led (linki poniżej). Powierzchnią jaką oświetlają to 90x40, wiszą koło siebie. Oświetlam tym muchołówki (część to siewki, jeżeli ma to jakieś znaczenie) i rosiczki, póki pogoda nie będzie ciut lepsza to też trzy kapturnice (potem idą na balkon, wschodnia strona). Wysokość na jakiej są ledy to max 30-35cm (rośliny nie są idealnie tej samej wysokości). Ponieważ całość jest raczej z dala od słońca to jest to główne oświetlenie dla roślin. Na dziś oświetlam 13,5 godziny i stopniowo, po 15 minut co dzień, wydłużam okres do 16 godzin na dobę. Czy będzie ono wystarczające do prawidłowego wzrostu, i na czym mi bardzo zależy, wybarwienia roślin?

Kolejne oświetlenie chciałbym już złożyć sam, bo z tego co czytałem to jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Sprawi mi to też dużą satysfakcję :) ale muszę jeszcze ciut się podszkolić.

Proszę tego nie traktować jako reklamy. Przekopałem trochę forum i yt i wydaje mi się, że wybór nienajgorszy, a ledy po kilka tysięcy są raczej poza moim zasięgiem.

https://www.growtent.pl/product-pol-3709-Panel-Lampa-LED-GROW-GT-listwa-do-roslin-27x3w-85-cm-na-wzrost.html

https://www.growtent.pl/product-pol-3705-Panel-Lampa-LED-GROW-GT-listwa-do-roslin-27x3w-85-cm-swiatlo-uzupelniajace-biale.html

Odnośnik do odpowiedzi

Żałuję, że do mnie nie napisałeś. Kupsobie Aquael Leddy Plant i lub Sunny (dla miłego efektu dla oka). Ja lubię po jednej ostatecznie samo Sunny. Totalnie wystarcza roślinom, żeby się ładnie wybarwiać i elegandzko rosnąć. Daj spokój z montowaniem własnych panelu to się NIE OPŁACA! Jakiś czas temu poprosiłem kolegę o zmontowanie dla mnie panelu. Koszt wyszedł około 100 zł więcej niż odpowiadający mu mocą światła panel Aquael Leddy. I to bez robocizny, a same materiały.

Na powierzchnię 30 cm średnicy wystarczy jeden panel. Jeżeli rośliny mają szaleć, to dwa, ale wydaje mi się, że to przegięcie. Tylko w terrariach, gdzie mam wysokość 40-50cm od roślin mam więcej paneli i tak 10cm wyżej wymada jednego panelu, żeby zacjować ten sam stopień oświetlenia.

To co posiadasz na pewno jest mocne i przysłuży się roślinom, tylko jest drogie. Aquael Leddy mają system zdodatkowy, zapasowy system diod i wydajność panelu ma być 100% przez 2 lata gwarancji. Gdy jakieś diody sie psują, uruchamiają się zapasowe. Nawet fabrycznie może się zdarzyć, że za miesiąc czy dwa padnie dioda tu czy tam i ja widzę, że ten system działa.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Przede wszystkim dla roślin jest dobre, więc to co miało być zapewnione to jest, a bałem się że tak nie będzie. Spodziewałem się, że pewnie można taniej, no i jak widać można :)

Co miałeś na myśli pisząc, że rośliny będą szaleć przy dwóch? Szybko/intensywne rosnąć, wybarwiać się, czy chodzić o negatywny wydźwięk?

Mam wrażenie, że odpowiedź jest w samym tekście, bo napisał że panele są ok tylko drogie, więc rozumiem że przy braku naturalnego światła (może szczątkowe ilości dochodzą w miejscu gdzie wszystko stoi) panele wystarczą?

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to wygląda. Z przodu rosiczki. Z tyłu muchołówki, a z boku kapturnice (te pójda do doniczki na balkon jak będzie ciepło) i kroton kochanej małżonki :) Rośliny z trzech sklepów internetowych i trzech marketów. Większość to świeże zakupy, więc jeszcze nie doszły do siebie. Mylar raczej żeby po pokoju nie świeciło niż żeby jakoś ledy wzmocnić.

Ps muchołówkę przesadziłem (przekreciłem zgodnie ze wskazówką z innego wątku), ale nie podzieliłem. Nie bardzo mam gdzie postawić kolejnej doniczki, bo jeszcze sześć siewek w drodze :)

20210318_062533.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

@bibosz1 dziękuję Ci za piękną polszczyznę, aż miło się czyta Twoje wypowiedzi. Pisząc, że rośliny będą "szaleć", miałem na myśli, że będą bardzo zadowolone. 2 x 36W na takiej powierzchni i wysokości to jest dużo. To będzie z 15 tys. luxów na środku, jak nic.

Rosiczki i ich wybarwienie będzie wyznacznikiem natężenia światła. Wybarwienie w pomarańcz/czerwień będzie oznaczało, że jest doskonale.

Ja w niektórych terrariach też stosuję mylar, żeby nie skażać pokoju światłem. Poza tym to odbija światło do środka, to też ma swoje plusy.

Teraz tak, najwięcej światła potrzebuje muchołówka i kapturnica, więc muszą iść na środek, a inne na boki. Nie wiem, jakie wymagania świetlne ma kroton.

Odnośnik do odpowiedzi

Miło to czytać :) przekopuje forum wzdłuż i wszerz, bo jest tu istna kopalnia wiedzy i fajny poziom trzymacie. 

Przesadziłem jeszcze dziś kapturnice, bo mi sie torf z marketu nie podobał. Ogólnie są w średnim stanie, a dwie z nich jak kupowałem to miały sucho, ale lubie myśleć, że je uratowałem :) i mam nadzieje, że tak sie właśnie stanie.

Jak dobre warunki udało mi się roślinom stworzyć to czas pokaże. Wychodzi na to, że baza raczej jest dobra.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

@Cephalotus z perspektywy czasu moje lampy są aż za mocne. Rośliny potrzebują czasu żeby się przyzwyczaić. Mam też jedną aquael leddy slim duo sunny and plant, którą zaproponowałeś i daje radę. Ostatnio zamówiłem kolejną, ale przez przypadek dostałem aquael leddy slim duo marine and actinic. Zgłosiłem już pomyłkę, ale ciekaw jestem czy w ogóle by to było odpowiednie dla roślin owadożernych? Dla dzbanków i helki, do terrarium.

Edytowane przez bibosz1
Odnośnik do odpowiedzi