Kshakov Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Nie jest dobrze... co prawda nie jest też źle, można by powiedzieć, że jest średnio. Mojej kapturnicy pojawił się kwiat, rośnie dość wolno i obawiam się, że nie zdąży wyrosnąć do czasu przymrozków. Co robić? Uciąć? Zostawić? Może to zaszkodzić roślinie? Czy gorzej będzie jak go zostawie a on i tak obumrze od zimna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Zostawić. Możliwe, że przygotował się do wiosny. Jeżeli nie da rady przez zimę, to trudno. Kwitnienie, a szczególnie produkcja nasion osłabiają roślinę, to nie jest kwitnienie. To jest raptem pąk. Wyprodukowanie pędu kwiatowego na 30cm wysokości, rozwinięcie kwiatu, zawiązanie nasion, to jest wydatek energetyczny. Na każdym etapie roślina może zabortować kwiat, jak uzna, że nid da rady. Jeżeli ponyliła się i chce kwitnąć teraz, to przymrozki wymuszą abortację kwiatu w którymś momencie. Trzeba też trochę zrozumieć rośliny. Jeżeli Ci to przeszkadza, usuń. Jeżeli nie, to obserwuj i się ucz z obserwacji. Z mojej wynika, że u S. purpurea kwiat odsłoniętg do tego stopnia zatrzyma się i nie rozwinie, bo przymrozki go uszkodzą. Ale może u Ciebie będzie inaczej. Na pewno sam pąk kwiatowy NIE zaszkodzi roślinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4ry Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 @Kshakov, jak sytuacja z kwiatkiem ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 6 Listopada 2020 Autor Share Napisano 6 Listopada 2020 Urósł na oko 0,5 - 1 cm i wydaje mi się jakby przestał rosnąć. Reszta rośliny zdrowa, kwiat zresztą też zachował kolory, po prostu nie rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Listopada 2020 Share Napisano 7 Listopada 2020 I tak powinno być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi