szymon221 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Cześć. Dwa miesiące temu kupiłem muchołówkę amerykańską. przyszły trzy rośliny, dwie normalne, a jedna od początku się różniła. Miała inne liście, mniejsze pułapki i rosła w górę. Myślałem, że z czasem jej to przejdzie, lecz teraz coraz bardziej zaczyna się wyróżniać. "Rzęsy" rosną często złączone i zjednej strony krótsze niż z drugiej. Dodatkowo jedna część pułapki często również jest dłuższa. Po dłuższej obserwacji zauważyłem, że pułapki jednej i drugiej rośliny powstają inaczej. W tej normalnej najpierw wyrasta zamknięta pułapka a potem otwiera się i ze środka wychodzą jej włoski, zaś w tej drugiej wyrasta płat, najpierw rośnie z jednej strony i wyrastają tam włoski, a następnie z drugiej. Jest to może inny kultywar i czy mam się czegoś obawiać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Jeżeli rośliny są sprzed dwóch miesięcy, to z początku sierpnia i, patrząc po ich wyglądzie, definitywnie cierpią na ogromny brak światła. Czy one w ogóle mają dostęp do słońca? Wśód roślin jest zmienność. Niektóre mają pułapki poziomo, inne tworzą je pionowo i tak dalej. Możliwe, że nawet z sadzonki liściowej typowej muchołówki wyjdzie trochę inna. Natomiast to nie jest powód do obawy ich wybujały, przegłodzony wygląd zdecydowanie jest! Mamy jeszcze z miesiąc do okresu spoczynku. W 3 miesiące byłyby pięknymi roślinami, gdyby miały pełne słońce godzinami. Jeżeli nie możesz dać im tego, co jest najtańsze - słońce, to kup jakąś lapę LED i je doświetlaj, bo wyglądają smutno. Jakie one mają podłoże? Edytowane 4 Października 2020 przez Cephalotus Literówki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Postaram się zamówić jakąś lampę. stoją przy veluxie od strony południowej. A ziemia to torf dla muchołówek i kapturnic z roraima. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 No światło z veluxo długo na nia nie może padax, dlatego jest taka wybujała. Muchołówka w dobrych warunkach powinna mieć małą blaszkę liściową i dużą pułapkę. Twoje są wyraźnie odwrotne i wybujałe. Doświetldnie ich to dobry pomysł. Ta jedna ma ciekawie długi ogonek mędzy blaszką liściową a pułapką. Może to efekt wybujania, ale może to taka dziwna jej cecha. Jest Dionaea muscipula Kayan i ona ma tę część wyraźnie wydłużoną. Jeżeli Twojej by to zostało, to byłby niezwykle ciekawy klon, nawet, jeżeli przypadkiem komuś powstał i trafił do Ciebie. Dlatego tym bardziej bym o nie zadbał, żeby się dowiedzieć, bo jest jednocześnie tylko ten jeden kultywar z tą cechą tak prominentną! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Udało mi się i znalazłem miejsce na południowym parapecie. Zobaczę co z tego wyjdzie. Dodam, że ta akurat muchołówka miała najwięcej słońca z tych trzech. Edytowane 4 Października 2020 przez szymon221 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi