Turas Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Dzień dobry drodzy forumowicze, Ja i moja drosera żyjemy ze sobą już trzy i pół roku. Zdarzyło mi się gagatka rozsadzać, bo mało miejsca w doniczce. Teraz jednak problem polega na wielkości korzenia(?), stożka (?). Rosiczka powoli nie mieści się w doniczce i w sumie zaczyna przybierać dosyć dziwny kształt, który raczej jest trudny do okiełznania, czy mogę z tym coś w ogóle zrobić? Załączam zdjęcia. https://imgur.com/gallery/8JxxOJv Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Możesz poczekać aż się wysieje, wykiełkują młode i uprawiać od zera. Ze starą nie zrobisz nic, one tak rosną. W doniczce nie jest za mało miejsca, po prostu gdy łodyga robi się coraz dłuższa w końcu zaczyna się pokładać po ziemi (wcześniej można ją było np. przywiązać do patyczka żeby rosła w górę). Niech rośnie, wygląda na zdrową i dorodną roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Jak moje D. capensis tak rosną, jak puszczają nowy korzeń podporowy - takie grube i czerwone z boku łodygi - to ja odcinam gdzieś niżej łodygę i wsadzam pod ziemię. Na pewien czas roślina traci trochę rosy, ale zmniejszają się jej liście, ale potem znowu zaczyna rosnąć normalnie z niższego poziomu. Nie robiłbym tego na zimę, a na wiosnę, gdzieś koło końca marca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi