szymon221 Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Cześć. Od początku jak zobaczyłem inne torfowiska, uznałem że również muszę mieć coś takiego u siebie. Dzisiaj, nie mogąc już dłużej czekać zacząłem kopać. Wymiary to blisko 125x200 cm. Torfowisko zmieści ok. 700 litrów ziemii. Posiadam aktualnie jedynie 300l więc mam prośbę. Czy wie ktoś może gdzie kupię tanio koło 300l torfu? Tak żeby z wysyłką wyszło do 90-100zł. Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o podanie linka lub strony internetowej. Dodaje również foto z dzisiejszej pracy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Sama wysyłka ze względu na gabaryt będzie kosztować więcej. Lepiej w pobliskim markecie znaleźć torf i ten gorszej jakości dać na dno, a lepszy na wierzch. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Baloty 250l najtańsza opcja, jak byś miał gdzieś w pobliżu. Jak nie to pozostają worki po 80l. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 6 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2020 Pierwszy etap pracy za mną. Stworzyłem dwa baseny. W mniejszym znajdować się będzie enkiant dzwonkowaty. Całość oprócz głównego zbiornika będzie obsypana korą. Dodaje zdjcia z pracy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 Wracam po dłuższej przerwie. Materiały są już zamówione, lada chwila powinny przyjść. Mam tylko pytanie odnośnie odpowietrzania wiader. Posiadam sporo nie potrzebnego węża ogrodowego o średnicy 0,5 cala. Czy mógłby posłużyć jako rurka odpowietrzająca? Ewentualnie czy mogłyby być podłączone dwa węże do jednego wiadra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Kwestia czy nie będzie się zaginał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 Jest całkiem sztywny więc powinien dać radę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 8 Marca 2021 Autor Share Napisano 8 Marca 2021 (edytowane) Cześć, Folia już wyłożona, wiadra również. Wszystkie materiały mam już przy sobie. Podliczyłem koszty, tak to wygląda: - folia do oczek 156żł - wiadra (7x 20l i 11x 10l) 78zł - mosikitiera 6zł - torf Kronen 3x 200l 132zł - torf Pindstrup 320l 90zł Razem to daje 462zł Budowa wiader Wiadra odpowietrzane są przez dwie rurki 0,5 cala. 10 litrowe posiadają jeden otwór 4,5cm średnicy do nawadniania torfowiska, który jest zabezpieczony moskitierą. Wiadra 20 litrowe posiadają dwa takie otwory. Do wiadra głównego podłączone są rura do podlewania torfowiska, oraz rurka do wysysania wody. Wszystko trzyma się za pomocą silikonu, mam chociaż nadzieję że się trzyma . Czy wszystko jest dobrze i można wsypywać torf? Edytowane 8 Marca 2021 przez szymon221 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 8 Marca 2021 Share Napisano 8 Marca 2021 Masz tyle foli, że mógłbyś trochę jeszcze pogłębić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 8 Marca 2021 Autor Share Napisano 8 Marca 2021 Folię która została chcę odciąć i wykorzystać. Głębokość to 45cm, dałem trochę mało wiader więc nie wiem jak byłoby wtedy z podlewaniem całości. Na zdjęciu trochę wygląda jakby między górą a wiadrami było 5-10cm ale w rzeczywistości jest inaczej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 8 Marca 2021 Share Napisano 8 Marca 2021 Ja u siebie głębiej kopałem bo miałem 2 kastry 80l + 2 doniczki 25l.Wysokość kastry to 31 cm i powiem Tobie,że jest dość mokro. Jak chcesz wszystkie gatunki Kapturnicy trzymać to nie wiem czy nie będą miały za mokro. Za to dla rosiczek to jest idealnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 8 Marca 2021 Autor Share Napisano 8 Marca 2021 Hmm no zobaczę, od wiader do góry jest 16cm, wydaje mi się że powinno być ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Powracam po długiej przerwie Z racji tego, że rosiczki miały za sucho, zrobiłem dla nich osobne torfowisko w torfowisku. Wykopałem dół, wyłożyłem folię, zrobiłem system nawadniający i teraz powinny mieć dobrze. Z powodu tegorocznej pogody i złego stanowiska dopiero się wybudzają. Kilka zdjęć: Siewka kapturnicy Jakieś DM DM mirror D. rotundifolia S. purpurea S. rubra ssp. wherryi Sarracenia x 'Brook's Hybrid' X Sarracenia x 'Leah Wilkerson' Sarracenia 'Sky Watcher' X Sarracenia moorei 'Leah Wilkerson' A tak wygląda całość Rośliny muszą się jeszcze wybarwić, a ja zainwestować w nowy aparat bo tym zdjęcia wychodzą kiepskie. Edytowane 20 Czerwca 2021 przez szymon221 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 Moje podstawowe pytanie: na jakim poziomie jest odpływ z torfowiska względem poziomu podłoża? Bo to jest szalenie ważne. Mój bosze... z takim ogrodem... odrąbałbym takie torfowisko, że ludzie z całej Europy przyjeżdżaliby je podziwiać. Już mnie kusi, żeby zaproponować Ci budowę większego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 Czekam na dalsze zdjęcia oraz trzymam kciuki za wszystkie rośliny. Mając tyle miejsca możesz zrobić kilka torfowisk ;). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi