szymon221 Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 @CephalotusPrzyznam że nie przemyślałem tego i zwróciłem na to uwagę dopiero po wyspaniu torfu, jest jakieś 10cm wyżej, lecz zawsze przy odpompowywaniu wody mogę doczepić więcej węża ogrodowego i położyć gdzieś w dole, gdzie na spokojnie wypompuje wodę. Przyznam że miejsca mam dużo a warunki wręcz idealne. W tej części ogrodu nigdy nie było kretów bądź innych szkodników, a ziemia jest miękka, nie ma kamieni i bardzo łatwo się kopie. @Styq jak zamówie w najbliższym czasie rośliny nieowadożerne to zrobie jakiś update Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 @szymon221odpompowywanie nie wchodzi w grę. Ja miejscami ba swoim mam za mokro, kapturnice idą w blachy. Będziesz miał za mokro szczególnie wiosną. Zimą Ci mogą pognić z nadmiaru wilgoci, co mocno boli. Kolega mnie posłuchał i zrobił odpływ na około 15 cm poniżej poziomu podłoża i ma szalenie piękne kapturnice! One w większości gatunków wolą tylko wilgotno, a nie mokro. Dopóki nie masz jeszcze za dużo roślin, pomyśl o podwyższeniu podłoża w kopczyk, to i tak Ci jeszcze kilka centymetrów z czasrm osiądzie, bo torf się zbije. Zaufaj mi, wiem, co mówię. Wirm, że nie chce się gotowej pracy poprawiać, ale jest jeszcze czas, upały na tydzień odstąpiły. Poprawiłbym to, jak jeszcze jest czas, to będziesz miał potem ogromny zachwyt ze swojego dzieła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2021 W zasadzie móglbym to zrobić ale to bardziej na jesień, kilka miesięcy temu wysiałem sporo roślin na torfowisko i teraz zaczęły wychodzić. Bolałoby bardzo gdyby trzeba było wszystko przesadzić i stracić siewki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Czerwca 2021 Share Napisano 23 Czerwca 2021 No tak... znam ból, bo usuwałem przygiełkę brunatną i usunąłem całą wierzchnią warstwę z tonami nasion, które posiałem jesienią, więc cały ten fragment sporo stracił. Natomiast, jak Ci się trochę podłoże ubije, żaden problem, można ściągać płatami i odkładać je na bok, a potem z powrotem położyć na wierzch. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2021 No to w takim razie za całość wezmę się na jesień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi