Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc przy terrarium

Rekomendowane odpowiedzi

3x12w full spec, doswietlam mnw od 5.30 rano do 22-23, wilgotnosc między 75 a 85% a temperatura miedzy 24 a 25 stopni

18 minut temu, harpagornis napisał:

Ile wat ma lampa, i jak długo je doświetlasz? Ile % wilgotności? I jaką mniej-więcej mają temperaturę :) 

3x12w full spec, doswietlam mnw od 5.30 rano do 22-23, wilgotnosc między 75 a 85% a temperatura miedzy 24 a 25 stopni

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie lampy na mocniejszą dzbaneczniki mogą wypuścić mniejszy liść, ale kolejne powinny być już większe, jeśli wilgotność masz na poziomie 80% to powinna być odpowiednia. Dzbaneczniki z tego co widzę masz głównie nizinne, więc temperatura 25*C Powinna im odpowiadać, jeśli chcesz nieco przyspieszyć wzrost możesz dać 1-2 kulki osmocote długo działającego do doniczek. Jak często podlewasz rośliny?

Odnośnik do odpowiedzi

No włosie z ta czestotliwoscia chcialbym sie dowiedziec, bo dtaram sie pryskac przynajmniej 2-3 razy dziennie

13 minut temu, harpagornis napisał:

Po zmianie lampy na mocniejszą dzbaneczniki mogą wypuścić mniejszy liść, ale kolejne powinny być już większe, jeśli wilgotność masz na poziomie 80% to powinna być odpowiednia. Dzbaneczniki z tego co widzę masz głównie nizinne, więc temperatura 25*C Powinna im odpowiadać, jeśli chcesz nieco przyspieszyć wzrost możesz dać 1-2 kulki osmocote długo działającego do doniczek. Jak często podlewasz rośliny?

A oswietlenie zmienialem na lepsze jakies 2tyg temu, a co do kwesti zraszania i wentylatora prosze o rady. Zbiornik jest zrobiony z akwarium i cyrkulacja jest trochę słabsza 

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sporo roślin w zamkniętym akwarium, góra zasłonięta i zostawione tylko 5cm na lampę i na szczęście problemów na razie nie miałem, ale wentylacja zawsze się przyda. Dzbanki i helki możesz co kilka dni zrosić. 

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, harpagornis napisał:

Ja mam sporo roślin w zamkniętym akwarium, góra zasłonięta i zostawione tylko 5cm na lampę i na szczęście problemów na razie nie miałem, ale wentylacja zawsze się przyda. Dzbanki i helki możesz co kilka dni zrosić. 

Czyli 2-3 razy dziennie nie trzeba zraszac? A wentylacja ma chodzic caly czas? 

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, harpagornis napisał:

Ja zraszam raz na 2-3 dni czasami rzadziej. Przy otwartym akwarium i włączonym wentylatorze wilgotność nie spada ci za bardzo?

Mam zamknięte akwa, a wentylator odpalam 2-3 x dzinnie na 20-30min czyli mowisz ze ograniczyć pryskanie na co drugi dzien? 

Odnośnik do odpowiedzi