kangur_junior Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 Witam od kilku miesiecy posiadam akwarium z dzbanecznikami ale nie chca sie wgl rozwijac stoja w miejscu nie wiem co sie dzieje ale martwie sie ze cos dzieje sie nie tak , Bardzo Prosze o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 Ile wat ma lampa, i jak długo je doświetlasz? Ile % wilgotności? I jaką mniej-więcej mają temperaturę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangur_junior Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2020 3x12w full spec, doswietlam mnw od 5.30 rano do 22-23, wilgotnosc między 75 a 85% a temperatura miedzy 24 a 25 stopni 18 minut temu, harpagornis napisał: Ile wat ma lampa, i jak długo je doświetlasz? Ile % wilgotności? I jaką mniej-więcej mają temperaturę 3x12w full spec, doswietlam mnw od 5.30 rano do 22-23, wilgotnosc między 75 a 85% a temperatura miedzy 24 a 25 stopni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 A w nocy rośliny mają spadki temperatur? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangur_junior Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 Nie wiem nie obserwowalem ale do 15 moze zejść Wiatraka na noc nie odpalam wiec jak zejdzie samoistnie to jest, nje sprawdzalem w nocy ile jest stopni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Po zmianie lampy na mocniejszą dzbaneczniki mogą wypuścić mniejszy liść, ale kolejne powinny być już większe, jeśli wilgotność masz na poziomie 80% to powinna być odpowiednia. Dzbaneczniki z tego co widzę masz głównie nizinne, więc temperatura 25*C Powinna im odpowiadać, jeśli chcesz nieco przyspieszyć wzrost możesz dać 1-2 kulki osmocote długo działającego do doniczek. Jak często podlewasz rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangur_junior Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 No włosie z ta czestotliwoscia chcialbym sie dowiedziec, bo dtaram sie pryskac przynajmniej 2-3 razy dziennie 13 minut temu, harpagornis napisał: Po zmianie lampy na mocniejszą dzbaneczniki mogą wypuścić mniejszy liść, ale kolejne powinny być już większe, jeśli wilgotność masz na poziomie 80% to powinna być odpowiednia. Dzbaneczniki z tego co widzę masz głównie nizinne, więc temperatura 25*C Powinna im odpowiadać, jeśli chcesz nieco przyspieszyć wzrost możesz dać 1-2 kulki osmocote długo działającego do doniczek. Jak często podlewasz rośliny? A oswietlenie zmienialem na lepsze jakies 2tyg temu, a co do kwesti zraszania i wentylatora prosze o rady. Zbiornik jest zrobiony z akwarium i cyrkulacja jest trochę słabsza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Ja mam sporo roślin w zamkniętym akwarium, góra zasłonięta i zostawione tylko 5cm na lampę i na szczęście problemów na razie nie miałem, ale wentylacja zawsze się przyda. Dzbanki i helki możesz co kilka dni zrosić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangur_junior Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 19 minut temu, harpagornis napisał: Ja mam sporo roślin w zamkniętym akwarium, góra zasłonięta i zostawione tylko 5cm na lampę i na szczęście problemów na razie nie miałem, ale wentylacja zawsze się przyda. Dzbanki i helki możesz co kilka dni zrosić. Czyli 2-3 razy dziennie nie trzeba zraszac? A wentylacja ma chodzic caly czas? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Ja zraszam raz na 2-3 dni czasami rzadziej. Przy otwartym akwarium i włączonym wentylatorze wilgotność nie spada ci za bardzo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangur_junior Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 12 minut temu, harpagornis napisał: Ja zraszam raz na 2-3 dni czasami rzadziej. Przy otwartym akwarium i włączonym wentylatorze wilgotność nie spada ci za bardzo? Mam zamknięte akwa, a wentylator odpalam 2-3 x dzinnie na 20-30min czyli mowisz ze ograniczyć pryskanie na co drugi dzien? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Według mnie nie ma sensu spryskiwać tak często roślin, i spryskanie raz na 2 dni wystarczy. Jeśli chcesz znać wilgotność wewnątrz akwarium to daj lepiej higrometr na wysokości roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangur_junior Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 Mam higrometr w akwa, dobra bede spryskiwal co 2 dzien, moglbys pokazac Swoje roslinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Zdjęcie z akwarium podobne do twojego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangur_junior Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 Teraz, harpagornis napisał: Zdjęcie z akwarium podobne do twojego Oooo jak ladnie Ci rosna 😁😁 opisal bys wmiare jak dbasz o nie? Spryskiwanie itp Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi