Radek:) Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć, wiecie może jak to jest z tymi gatunkami? Jakie są konkretne różnice między nimi? Słyszałem, że można je rozpoznać po kwiatach i nasionach. Kiedyś nawet wrzuciłem fotkę swojej rośliny na nasze forum i została określona jako D. dielsiana. Ostatnio pewien Niemiec, który zakupił nasiona, po oględzinach pod mikroskopem stwierdził, że to nie jest D. dielsiana. Biorąc pod uwagę, że większość roślin oznaczonych jako D. dielsiana w uprawach to tak na prawdę D. natalensis, może warto i moją tak oznaczyć? Nie mam niestety zdjęć kwiatów, ale wrzucam zdjęcia rośliny i nasion. Nasiona D. dielsiana powinny być bardziej owalne? Edytowane 26 Grudnia 2020 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) link Tutaj jest dyskusja na temat D. dielsiana. W wątku jest wstawiony obrazek z klucza do oznaczania roślin, według niego nasiona D. dielsiana powinny być okrągłe, D natalensis podłużne. Edytowane 26 Grudnia 2020 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 Wnioskując po kluczu to masz D. natalensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 27 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2020 Widziałem tę dyskusję, ok w takim razie tyle czasu tkwiłem w błędzie Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi