Kshakov Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Jak w tytule posta, jakaś pleśń zaczyna mi obrastać rośliny. Na zimę przełożyłem rośliny do chlewu przy oknie. Dzisiaj zauważyłem że zaczęła je obrastać siwa sieć, która ewidentnie wygląda na pleśń. Co robić? Czy mam przełożyć rośliny na zewnątrz? Temperatura i tak nie bywa niższa niż -5°C więc w sumie to się o rośliny nie boję. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Kshakov Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Nie jestem do końca pewny ale może to być szara pleśń. Jest częsta u roślin owadożernych. Czy w miejscu w którym trzymasz rośliny jest wysoka wilgotność? Edytowane 27 Grudnia 2020 przez szymon221 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 Duża wilgotność brak przewiewu sprzyja powstawaniu szarej pleśni. Można zastosować oprysk, ale prawdopodobnie pleśń powróci. Jeśli chcesz wystawić rośliny na zewnątrz nie okryte turiony mogą przemarznąć. W naturze chroni je najczęściej mech torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 27 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2020 Rzeczywiście w miejscu gdzie je trzymam nie ma przewiewu. Jestem tam jednak w stanie otworzyć okno. Teoretycznie nie powiny przemarznąć bo sa chronione przed silnym wiatrem ale też nie jestem pewnien czy na tym etapie przewiew zneutralizuje pleśń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Wystae rośliny na zewnątrz. -5°C im krzywdy nie zrobi, a pleśń owszem. Utnij ten kwiatek, bo chyba jest już martwą tkanką i tylko stanowi zagrożenie dla stożka wzrostu. Takie inekcje grzybowe zdarzają się przy bezruchu powietrza i podwyższonej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Od poprzedniego posta wystawiłem tę Sarracenię na zewnątrz i tam głównie zimowała. Stożek wzrostu zaczał brązowieć, myślę sobie, normalna sprawa w zimę ale pojawiła się na nim jakaś biała warstwa, nie wiem czy to pleśń czy grzyb dlatego podsyłam zdjęcia. Wygląda to marnie ale pogoda nadal mierna, czekam na słoneczną letnią pogodę, może wtedy biała warstwa zniknie. Tylko mi nie mówcie, że roślina umarła i teraz gnije bo się rozpłaczę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Kshakov napisał: Tylko mi nie mówcie, że roślina umarła i teraz gnije bo się rozpłaczę. ... Poszła infekcja od kwiatka. Ostatnio pamiętam, że kwiat przestał rosnąć, ale być żywy. W momencie, kiedy umarł, należało go usunąć. Zakaził się pleśniem, który zjada martwą tkankę, ale produkuje przy tym toksyny, a te uszkodziły tkankę rośliny w tym przypadku stożek wzrostu. Teraz to trudno powiedzieć, czy roślinę da się w ogóle uratować. Niestety bardzo w to wątpię, bo martwy jest cały stożek. Pytanie czy kłącze też i w jakim stopniu. Każdą martwą tkankę należy usunąć i oczyścić do zdrowej. Jeżeli coś z kłącza się ostało to może późnym latem, w idealntch dla siebie warunkach, odbije. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2021 16 minut temu, Cephalotus napisał: Każdą martwą tkankę należy usunąć i oczyścić do zdrowej. Powinienem się zająć tym od razu czy poczekać aż się poprawi pogoda? Jeżeli usunę martwą tkankę to nie wiem czy ta świeża poradzi sobie z tą zimną deszczową pogodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Musisz zacząć myśleć logicznie i nie liczyć, że inni zawsze będą dawać Ci gotowe odpowiedzi, bo to Cię niczego nie nauczy. Tak się stało z tym kwiatem, który był żywy i niegroźny, ale umarł i stał się potencjalnie niebezpieczy, a gdy się zakaził to już był niebezpieczny i to nie potencjalnie, a realnie. Skoro była tkanka zdrowa i nie poradziła sobie z toksynami pleśni, to uważasz, żecałe mnóstwo chorej i zakażonej tkanki sobie lepiej poradzi? Jak masz zakażoną ranę, to czekasz na sobotę i wolne, czy oczyszczasz ją, jak najszybciej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Alleluja, zostawiłem roślinę jak była i dzisiaj patrzę, pojawiły się odrosty! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 To jest możliwe, jeżeli całe kłącze nie padło. Teraz trochę jej zajmie odrośnięcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Czy powinienem coś teraz z rośliną zrobić? Zakopać ją trochę głębiej w ziemi bo wydaje mi się jakby korzenie były nad poziomem torfu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Lipca 2021 Share Napisano 2 Lipca 2021 Nie możesz jej zasłaniach nowych liści. Nic temu korzeniowi nie będzie. Co najwyżej przesadzić do mieszanki torfu z piaskiem i perlitem, żeby korzenie miały lepsze napowietrzenie. Tylko po przesadzeniu z tydzień chronić przed upałem i skwierczącym słońcem, potem powoli wystawić na słoneczno i pilnować podlewania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi