Kubula Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 Witam. Wpadłem na wspaniały pomysł, aby założyć sobie torfowisko w ogrodzie. Poniżej postaram się opisać jaki mam na to pomysł oraz dodam tam kilka pytań na które nie jestem pewny odpowiedzi. Mam nadzieje że komuś uda się pomóc. A więc posiadam stary gnojownik o wymiarach 3.5x2 [m] i. W tym roku zostały do niego wrzucane korzenie i inne niepotrzebne rzeczy (zamysł był aby go zasypać) chce wybrać niepotrzebne kamienie i korzenie oraz wysypać kilka taczek zwykłej ziemi aby je wyrównać. Dodam że wystaje on około 30-40cm ponad poziom gruntu, jest wykonany z betonu w połączeniu z kamieniami, stara konstrukcja . Następnie gruba, nieprzepuszczalna dla wody folia. Do środa chce włożyć wiadra, donice(to się jeszcze okaże do czego będzie dostęp) w których będą otwory oraz z każdej wypuszczona rurka odpowietrzająca. Czy warto je owinąć (wiadra) agrowłókniną aby do środka nie dostawał się torf? Między wiadrami będzie pociągnięta rura drenarska wyprowadzona pionowo przy ściance którą będę zasilał torfowisko. (czy to dobry pomysł czy macie jakieś lepsze?). Następnie na wiadra pójdzie torf i tyle. Dodatkowo chciałbym zrobić jakiś zawór, otwór którym będę usuwał nadmiar wody. I teraz jak to zrobić? Czy wykuć dziurę w ściance i wyprowadzić kawałek foli zgrzany na gorąco i zastosować tam jakąś zasuwę? Nie mam pojęcia. Kolejny element to zasilanie. Jak sobie z tym radzicie? Będę miał starą wanne którą przytkne pd rynne i dodatkowo jakaś beczkę ale czy to nie za mało... Torf postaram się kupić baloty po 250l i przewieźć je przyczepką z jakiegoś sklepu bo dostawa grubo wychodzi. Chce zrobić również małe zagłębienie terenu 0.8x0.8[m] wiadomo mniej więcej ala stawik. Gatunki jakie chce posadzić to mięsożerne kapturnice, rosiczki itp. Dodatkowo chce zasadzić brzoze karłowatą, sit rozpierzchły, pełnik europejski, kukułka plamista, borówka brusznica, bażyna czarna, modrzewnica oraz skrzyp arktyczny. Wysiałem tydzień temu Rosiczka SCORPIOIDES, KAPTURNICA FLAVA Var. RUBRICORPORA, ROSICZKA CAPENSIS ALBA . Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczywiście dodatkowo chce dać mech torfowiec czy inny i teraz skąd go można pozyskać. Wiem że nie można go zbierać z lasu ale czy są jakieś strony które oferują taką sprzedaż. Dodatkowo znajomy ma rozpoczynać budowe domku w lesie wiec mam nadzieje że będe mógł pobrać z jego działki mech i go uratować. https://roraima.pl/pl/p/Zestaw-Ogrodowe-Torfowisko/519 Mam zamiar kupić ten większy zestaw, czy to dobry pomysł? Pozdrawiam serdecznie i czekam na podpowiedzi oraz sugestie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 27 Stycznia 2021 Share Napisano 27 Stycznia 2021 Proponuję zapoznać się z tym linkiem , jest pełno przydatnych informacji. Za nim wybierzesz jakieś rośliny na torfowisko poczytaj sobie czy nie są ekspansywne jak np. skrzyp arktyczny i czy lubią rosnąć w pełnym słońcu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 Zapoznałem się z wieloma realizacjami i dużo czytałem, ale szukam ciekawych rozwiązań że tak powiem w mojej skali torfowiska. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 Ja na Twoim miejscu nie kupiłbym takiego zestawu, wolałbym sam skompletować bo koszt mniejszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Praca ruszyła. Wiaderka do zbiornika wykonane mam ich około 29, każde posiada 4 otwory z siatką oraz rurkę odpowietrzającą, w tym dwa wiaderka z wężem ogrodniczym do wlewania wody z beczek. Folia rozłożona oraz przejściówka na odwodnienie zrobiona. Niestety nie przewidziałem że folia będzie aż tak sztywna (ma 1,2mm grubości) więc widoczne jest kilka zagięć ale mam nadzieję że wszystko się wyrówna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Czekam na dalsze zdjęcia, zapowiada się ciekawie 😀 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 3 Maja 2021 Autor Share Napisano 3 Maja 2021 Chciałbym posadzić na torfowisku również rośliny nieowadożerne. Z polskich sklepów chciałbym posadzić : borówke brusznice, bagno, wełniankę, sit błotny, bodziszek błotny, wrzosy. Czy ktoś posiada jakieś inne ciekawe rośliny na sprzedaż ? Szukam też brzozy karłowatej ale nigdzie nie mogę znaleźć a jak już to są tylko szczepione na pniu 😕 . Może ktoś z forumowiczów ma propozycje sprzedaży jak i propozycje roślin do posadzenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 3 Maja 2021 Share Napisano 3 Maja 2021 Możesz jeszcze posadzić żurawinę, malinę moroszkę, storczyki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 3 Maja 2021 Autor Share Napisano 3 Maja 2021 Storyczki również, znalazłem je na polskiej stronie i też zakupie około 5 gatunków na początek ( chyba kukułki) a maliny niestety nigdzie nie widziałem 😕 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 4 Maja 2021 Autor Share Napisano 4 Maja 2021 Po ponad tygodniu deszczu torf trochę osiadł i dziś dosypalem kolejne 500l+ perlit i kolejne konewki wody, tylko pytanie czy nie lepiej dac perlit w głębsze warstwy a na wierzchu czysty torf (kilka cm) aby np.rosiczki mogły się swobodnie rozrastać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Z perlitem też będą dobrze się rozrastać. Perlit będzie zmniejszał brylowanie się torfu jak przeschnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 8 Maja 2021 Autor Share Napisano 8 Maja 2021 Kapturnice muchołówki i inne nieowadozerne posadzone , teraz czekam jeszcze na rosiczki. Może jedna kapturnice wypuści kwiat🤔. Potem tylko obcięcie rurek i gotowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 8 Maja 2021 Share Napisano 8 Maja 2021 Spore torfowisko, tylko czekać aż zarośnie i pokaże swój potencjał. Czekam na kolejne zdjęcia. GJ ;). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 O kurde! Ale rozmach! Aż miło patrzeć! Z obcięciem rurek poczekaj, aż podłoże trochę osiądzie. Kurde, tyle chcę napisać, a tak mało czasu. Widzę rurę - odpływ. Widzę, że wiedza czerpana ode mnie, ale, żeby przyjść i zapytać o rośliny, to już nie można? Mam wszystko, co jest i więcej. Brzoza karłowata mi padła, nie zrobiłem sadzonek. Muszę poszukać, jest do zdobycia, to nie powinien być problem. Napisz na PW. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 27 Maja 2021 Autor Share Napisano 27 Maja 2021 Tak wiedzą czerpana i to godzinami analiz 😁i już napisałem 😃. Jedno mnie zastanawia, wczoraj spuściłem trochę wody i wyleciało kilka ślimaków (bez skorupy)tylko skąd one się wzięły, rura drenarska na końcu zapchana workiem materiałowym. I zapach taki nie za przyjemny ale to chyba taki urok. Czekamy na wzrost kapturnic i za miesiąc półtora dodajemy rośliny nieowadozerne .😁 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi