murfa Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Bedzie mech torfowiec. ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 28 Maja 2021 Autor Share Napisano 28 Maja 2021 W zeszłym tygodniu zostały dosadzone Drosera rotundifolia, intermedia, anglica, filiformis, xhybridy, kilka "wysp" torfowca, bagno zwyczaje z ciekawością czy przetrwa (mały korzonek) , mięta wodna? , oraz pięciornik rozłogowy ( również z małym systemem korzeniowym). Chcę zobaczyć jak niektóre rośliny sobie poradzą,jeśli zaczną się zbytnio rozrastać zostaną usunięte albo zredukowane, na razie to ciekawość. Nieowadozerne zostaną dosadzone za jakiś czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 żurawina z czasem wszystko dość mocno porośnie, ale może jakoś nad nią zapanuje. Ja ostatnio wywaliłem przygiełkę brunatną. Taka rzadka w naturze, a taka ekspansywna na torfowisku. Małe rośliny, jak muchołówki czy rosiczki, w tym D. filiformis nie radzą sobie dobrze z zarastaniem przez silniejsze i wyższe rośliny. Spójrz na te sity, które posadziłeś. Teraz są w kępkach, a teraz posadź kępkę obok kępki i zrób tak po całym torfowisku, jak to będzie wyglądać? Jak trawnik. Obawiam się, że z czasem tak się stanie. Widzisz tę ścianę zieleni za muchołówkami? To przygiełka brunatna, taka urocza, ale pełza. Wyrastała już przed muchołówką. za niedługo zarosłaby cały ten fragment, dlatego żeby ją usunąć musiałem odkopać ten fragment i przesadzić cenne rośliny, tracąc mnóstwo siewek, które dopiero by skiełkowały z czasem. Niestety nie szło się pozbyć jej inaczej. Wyrwanie jej do dna sprawiło, że zaczęła wyrastać od całej sieci korzeni, które można tak wykańczać i ze 3 lata. Oczywiście, gdybym miął tam wysoko rosnące kapturnice, byłaby dla nich doskonałym towarzystwem, a nie konkurencją. Na razie w kępie trzyma się turzyca pchla i wełnianeczka alpejska. Nie nasiewają się też (dobrze i źle), bo inna kępkowa turzyca siała się potwornie, więc też ją usunąłem. Była piękna, ale nie stanowiła dobrego towarzystwa dla małych gatunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2021 No to mini aktualizacja. "Oczka wodnego" już nie ma, poziom wody jest delikatnie niższy i muchołówki zaczęły rosnąć jak powinny. Nie mam już tak dużego problemu z parowaniem wody więc jesto niebo lepiej. Poniżej kilka zdjęć- ruszyły kaptury, bodziszek błotny oraz storczyki zaczynają kwitnąć, jeden kwiat kapturnicy już przekwitł i oby były nasionka, rosiczki też mają kwiaty a już się bałem że dopiero w przyszłym roku będą kwitły wiec mam nadzieję że w przyszłym roku będzie duuzo więcej tych roślin. Przy ostatnim zdjęciu wydaje mi się że jest to porostnica z widocznymi plemniostanami oraz miseczką z rozmnóżkami (pod kapturnica) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Czerwca 2021 Share Napisano 23 Czerwca 2021 Na razie torfowisko ma mnóstwo przestrzeni do zagospodarowania, a to cieszy najbardziej. Proponowałbym względnie rozplanować je wysokością. Żeby małe rośliny nie rosły między wysokimi, a wysokie nie były na brzegu, a środku, albo z "tyłu", czyli bardziej na północnej stronie, gdzie potem utworzy się warstwa półcienia i otwartego cienia, a to stworzy dodatkowe warunki dla rzeczy półcienistych/cieniolubnych roślin torfowiskowych, bądź kwaśnolubnych, jak choćby siódmaczek leśny. W pierwszym roku kapturnice będą się przystosowywać, czyli w 2022, bo tego okresu wegetacji nie można uznać. W związku z tym mogą iść w blachy. Potem, jeżeli nie będą miały za mokro będą szły w piękne dzbanki, a nie fyllodia. Jak dobrze rozplanujesz torfowisko, to zmieścisz na nim ogromną roślin i nie będą sobie wzajemnie przeszkadzać. Takie rozplanowywanie roślin: niskie/wysokie, słońcożerne/półcieniste, mokrolubne/lekko-wilgotno-lubne jest wielka frajdą. Nie wszystko posiada się od razu, na razie nie istnieje sklep, który oferowałby wszystko, ale jest ich kilka w Europie, głównie w Niemczech, które oferują rośliny na torfowisko. Mam na myśli nieowadożerne, rzecz jasna. Kruszczyki zgodnie z moją wiedzą są wapieniolubne, nie jestem pewien, jak na dłuższą metę porosną na kwaśnym torfowisku, tylko uprzedzam. Czy Ty tam masz zawciąg? On zniesie taką wilgoć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2021 Wrzośce i wrzosy oraz brusznica bażyna i inne wrzosowate będę zamawiał w połowie wakacji jak będą dostępne a w przyszłym roku będę myślał o sklepach zagranicznych. Zawciąg to eksperyment przyjmie się albo nie, bo miałem wolne dwie sztuki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 Polecę Pfranzmich.de świetne rośliny, świetna usługa, jak czegoś nie ma, to udzie na kredyt przyszłych zakupów. Trzeba tylko po niemiecku pisać, ale z tłumaczem Googla to żaden problem. Ja muszę pokombinować, jak ukorzenic Erica ciliaris, bo tych juz z UK nie kupię, a są super. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 29 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2021 Nadszedł czas na kolejną małą aktualizacje. Kaptury coraz bardziej się rozwijają i widać różnice między nimi. Rosiczki zdążyły przekwitnąć oraz delikatnie zmarniały jedna z d. filiformis całkiem uschła wydając nasiona, reszta trzyma się dobrze, miejmy nadzieję że to stan spoczynku a nie śmierć😁. Mam zamiar pobrać nasiona od każdej z rodzajów rosiczek i wysiać je w doniczkach, pozostałe mam nadzieję że wysieją się w torfowisku i ładnie wzejdą. Muchołówki były dokarmiane 2 razy aby nie zmarniały podczas kwitnienia i jak na razie wydają ładne owoce (zdjęcia poniżej). Dosadzone zostały: Empetrum nigrum 'Bernstein' Erica carnea 'Weisse Perle' Erica carnea 'Golden Starlet' Erica cinerea 'Eden Valley' Erica x watsonii 'Mary' Erica mackaiana 'Dr Ronald Grey' Andromeda polifolia 'Blue Lagoon' Dodatkowo jakieś dwa wrzosy D. capensis 'Alba' (na próbę czy przetrwa zimę) Kwitnie również pełnik europejski (chyba jedyny z 2-3 sztuk który w miarę rośnie). Zapraszam do oglądania 😁 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Widać, że rośliny czują się u Ciebie bardzo dobrze. Mam nadzieję, że na zimę nie będzie pływać i jest odpływ na odpowiednio niskim poziomie, w przeciwnym razie zgniją Ci kapturnice. To jest podstawowy problem, że ludzie robią za niskie odpływy, potem jesień-zima-wiosna wszystko pływa i większość kapturnic totalnie tego nie przeżywa. Ludzie się zniechęcają, a to wcale nie jest takie trudne, żeby zrobić odpływ stosownie poniżej poziomu podłoża. Dosłownie wystarczy w folii otwór zrobić, żwirek nasypać z drugiej strony i powinno ładnie odciągać wilgoć. To nie musi się wydarzyć w jedną minutę, tylko żeby po deszczu w ogóle tak się stało i będzie cacy. Woda z torfowiska będzie śmierdzieć, ponieważ zachodzą tam procesy gnilne beztlenowe, więc to nie będą fiołkowe aromaty. Natomiast jest to proces naturalny. Dlatego dobrze, żeby czasem woda odpłynęła przepłukując korzenie roślin, ponieważ nie wszystkie kapturnice tolerują produkty procesów beztlenowych. Najbardziej tolerancyjne pod tym kontem są S. psittacina, S. purpurea i S. flava. Z hybrydami bywa różnie. Stąd stale mokre warunki zniszczą większość gatunków i liczne mieszańce. Podpisuj rośliny, żeby było wiadomo co oglądamy. Ciekawy jest Erica mackaiana, taka mniejsza wersja Erica tetralix. Nie znałem tego gatunku. Muszę go sobie sprawić, bo jest bardzo ładny. Gdzie go kupiłeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Wrzosowate zostały kupione w szkółce "Majewscy". Woda z torfowiska jest regularnie wypuszczana w czasie opadów tak jak np. dziś. Otwarta zostaje zaślepka i woda z torfowiska spływa, od powierzchni wgłąb torowiska jest około 15cm do lustra wody. (Przy otwartej zaślepce) Więcej wody nie ubędzie czy to teraz czy to zimą. Stworzenie niższego odpływu jest bardzo ciezkie- musiałby być on poniżej poziomu gruntu (teraz jest zaraz nad gruntem), oraz musiałbym przebić folię + beton. Jest jeszcze opcja włożenia mini pompki do rury drenarskiej która jest wstawiona pionowo w celu sprawdzenia wysokości lustra wody, ale wystarczy większa ulewa i już poziom nam się podniesie więc to taka "syzyfowa praca". (Zdjęcie rury poniżej) Torfowisko ma wymiar ok 2x3,8m rura jest ułożona na wiadrach o wysokości ok. 24cm 2x3,8x0,24= 1,824 czyli prawie 2 kubiki wody znajdują się pod odpływem. Miejmy nadzieję że nie rozsadzi konstrukcji zimą 🙈. Na wiosnę mam zamiar kupić drukarkę etykiet i trochę dokładniej opisać jeszcze kilka gatunków w tym głównie kapturnice które mam spisane ale są na tyle male że jeszcze mogę się pomylić, w przyszłym roku będą większe (mam nadzieję) i wtedy dokładnie je opiszę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Dziękuję za informację o wrzosie, muszę go sobie kupić, bo jest piękny. Szkółkę znam. Odpływ brzmi bardzo właściwie, nic bym nie zmieniał. Mnie też ciągle po głowie chodzi drukarka do etykiet. Tylko ciągle zapominam o niej, gdy mam czas ją kupić. To jest świetny i elegancki pomysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 Mam pytanko odnośnie tych kombinowanych skrzynek, Czy nie byłoby łatwiej zastosować skrzynki z systemem nawadniania? Na przykład coś takiego https://prnt.sc/1rb4cgf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 43 minuty temu, Agatejszyn napisał: Mam pytanko odnośnie tych kombinowanych skrzynek, Czy nie byłoby łatwiej zastosować skrzynki z systemem nawadniania? Na przykład coś takiego https://prnt.sc/1rb4cgf. Nie wiem za bardzo o co pytasz. Taka skrzynka jest dobra do owadożernych jeśli chcesz posadzić kilka roślin a nie kilkadziesiąt. U mnie system który jest zastosowany jest adekwatny do powierzchni torfowiska oraz ilości torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 2 godziny temu, Kubula napisał: Nie wiem za bardzo o co pytasz. Taka skrzynka jest dobra do owadożernych jeśli chcesz posadzić kilka roślin a nie kilkadziesiąt. U mnie system który jest zastosowany jest adekwatny do powierzchni torfowiska oraz ilości torfu. Skrzynka nie jest wiele mniejsza od Twojej, ma już system nawadniania i wystarczą 3-4 małe doniczki, styropian i szmaty a na to torf. Zamierzam to właśnie przetestować na swoim balkonie:) Kilka skrzynek to więcej roślin a i tak balkon to nie ogród, miejsce zawsze ograniczone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 1 minutę temu, Agatejszyn napisał: Skrzynka nie jest wiele mniejsza od Twojej, ma już system nawadniania i wystarczą 3-4 małe doniczki, styropian i szmaty a na to torf. Zamierzam to właśnie przetestować na swoim balkonie:) Kilka skrzynek to więcej roślin a i tak balkon to nie ogród, miejsce zawsze ograniczone. Albo dalej nie rozumiem albo może źle patrzysz. Ten post ukazuje moje torfowisko o wymiarach 2x 3,8 [m] które jest w ogrodzie a nie jakąś skrzynkę. Skrzynki są fajne jak chcemy zrobić jakieś małe kompozycje na przykład na balkonie albo gdzieś przy domu . Ja zrobiłem takie mini torfowisko jak na zdjęciu. Jest tam torf+perlit i rurka która prowadzi do stojącej doniczki. Nie dawałem tam więcej doniczek ani ich nie owijałem (np szmatkami), wydaje mi się że torf bez problemu będzie nasiąkał i podsiąkał. Jedyny problem to odwodnienie, trzeba będzie chować donice do piwnicy i uważać żeby nie rozsadziła jej woda zimą (chyba że zdąży wyparować przez jesień). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi