Zyzio Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Witam, dziś spróbowałem rozmnożyć moją muchołówkę (sposobem podanym na tej stronie: https://www.insektojady.pl/podpowiedzi-i-propozycje/rozmnazanie/jak-zrobic-sadzonki-mucholowki-z-pedu-kwiatowego-wersja-najprostsza/ ) i chciałbym się zapytać jakiś znawców czy ten sposób się uda, i przy okazji ile mam podlewać bo nie jest tam powiedziane. Z góry dziękuje 😅 Edytowane 15 Marca 2021 przez Zyzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zyzio Napisano 17 Marca 2021 Autor Share Napisano 17 Marca 2021 @Cephalotus wiem że ty się znasz, pomożesz? bo naprawdę mi zależy żeby rozmnażanie się udało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Cześć, nie kojarzę, żeby ktoś wsadzał pędy do wody, ale kojarzę, że ludzie wsadzali je od razu do podłoża, w którym uprawiali rośliny. Niektórym, zawiązały nawet nasiona, jeżeli wsadzone zostały kwitnące. To było duże zaskoczenie. Ciekawe, czy nasiona były pełne... W każdym razie ja bym wsadził do mieszanki z podłożem, może prosto lub lekko pod skosem, żeby asymilacja była większa. Nie wiem, czy zachowałbym kwiaty, one na pewno wyczerpują pęd z materiałów zapasowych. Myślę, że im więcej jest pędu, tym lepiej, bo więcej materiału zapasowego jest w pędzie dla nowej roślinki. Nie kojarzę, żeby inni zapewniali zwiększoną wilgotność takim pędom. Zapewne można, choć one są trochę sukulentowane, posadzone w wilgotnych warunkach, nie powinny wyschnąć. Pokaż rezultaty, jak już będą jakieś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zyzio Napisano 18 Marca 2021 Autor Share Napisano 18 Marca 2021 18 godzin temu, Cephalotus napisał: Cześć, nie kojarzę, żeby ktoś wsadzał pędy do wody, ale kojarzę, że ludzie wsadzali je od razu do podłoża, w którym uprawiali rośliny. Niektórym, zawiązały nawet nasiona, jeżeli wsadzone zostały kwitnące. To było duże zaskoczenie. Ciekawe, czy nasiona były pełne... W każdym razie ja bym wsadził do mieszanki z podłożem, może prosto lub lekko pod skosem, żeby asymilacja była większa. Nie wiem, czy zachowałbym kwiaty, one na pewno wyczerpują pęd z materiałów zapasowych. Myślę, że im więcej jest pędu, tym lepiej, bo więcej materiału zapasowego jest w pędzie dla nowej roślinki. Nie kojarzę, żeby inni zapewniali zwiększoną wilgotność takim pędom. Zapewne można, choć one są trochę sukulentowane, posadzone w wilgotnych warunkach, nie powinny wyschnąć. Pokaż rezultaty, jak już będą jakieś. ok, dziękuje ci za pomoc i chętnie pokaże rezultaty 😀 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loczekkk Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 też mam pytanie Panowie, czy można pociąć pęd na kilka kawałków żeby zwiększyć szanse na ukorzenienie czy wtedy totalna kapa, czy lepiej włożyć caly luzem i czekać na efekty. Jeszcze jedno, czy cięcie ma być pod kątem 45stopni bo gdzies tak słyszałem, czy zwykłe w pionie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zyzio Napisano 27 Marca 2021 Autor Share Napisano 27 Marca 2021 (edytowane) W dniu 3/26/2021 o 11:26 PM, loczekkk napisał: też mam pytanie Panowie, czy można pociąć pęd na kilka kawałków żeby zwiększyć szanse na ukorzenienie czy wtedy totalna kapa, czy lepiej włożyć caly luzem i czekać na efekty. Jeszcze jedno, czy cięcie ma być pod kątem 45stopni bo gdzies tak słyszałem, czy zwykłe w pionie? Ja pociąłem na kawałki ok. 3 cm i wsadziłem w torf, pod kątem 45 stopni Edytowane 29 Marca 2021 przez Zyzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi