bibosz1 Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Dzień dobry wczoraj pierwszy raz przesadzałem swoją muchołówkę. Wiem, że można je rozmnażać (w zasadzie to same robią) przez podział. I teraz pytanie właściwe, czy na załączonym zdjęciu jest widoczne kilka kłączy, które można rozsadzić rozszczepiając je uprzednio? Trochę przekopałem forum (świeżak jestem, ale kopania wiedzy jest tu fantastyczna) czy yt, ale nie znalazłem nic w temacie co by rozwiało moje wątpliwości w 100%. W ewentualne rozszczepienie ciut siły trzeba by włożyć i tu jednak zwątpiłem. Koniec końców całość trafiła do większej doniczki, bo to był powód przesadzenia muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Cześć, przede wszystkim ta muchołówka BARDZO dziwnie rosła. Zwykle kłącze rośnie poziomo, ale w tym przypadku zeszło bardzo dziwacznie w dół, rosnąc coraz głębiej. Jak najbardziej możesz ją podzielić na pół, bo na więcej części nie polecam. Możesz to zrobić łamiąc ją albo wziąć ostre narzędzie i delikatnie rozciąć. W każdym razie proponowałbym Ci jej nie sadzić, tak jak rosła, a posadzić poziomo. Może liście będą trochę ściśnięte na podłożu, ale kolejne wyrosną już normalne i roślina będzie rosła poziomo, a nie w głąb. Podłoże widzę jest bardzo ładne. Można by dodać trochę kwarcowego, dobrze płukanego piasku albo pilnować, żeby to nie było za mokre. Zimowanie powinno kończy się z końcem Marca, ale zależnie od Twoich temperatur, roślina mogła już się wybudzić, jeżeli aktywnie rośnie, to się zdarza. Wtedy dobrze byłoby ją trochę doświetlać, najlepiej LEDami, żeby później, w okresie wegetacyjnym nie musiała nadrabiać, tylko dalej wyglądała bardzo ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 17 Marca 2021 Autor Share Napisano 17 Marca 2021 Dziękuję za podpowiedź. Co do oświetlenia to wpisałem jakie mam w innym wątku i nie ukrywam, że zależy mi na opinii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi