Skocz do zawartości

Terarium dla roślin owadożernych

Rapero7000

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie terarium do różnych roślin owadożernych. Proszę powiedzieć czy pokrywa do terarium może być zrobiona z przeźroczystej strech folii? Czy rośliny będą miały dobre warunki ? W razie potrzeby mogę wrzucić zdjęcie

Odnośnik do odpowiedzi

Załączam zdjęcia. Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że folia jest przeźroczysta, białe od góry jest to zaparowana woda, która się skrapla.  Działa to podobnie jak las w słoiku. Rośliny już rosną w takich warunkach od dwóch tygodni i nic nie wskazuje abym przestały. Pytanie do was czy folia strech, którą tutaj zastosowałem czy to jest dobry materiał na pokrywę terarium? W sieci wyczytałem, że taka folia przepuszcza światło więc moim zdaniem nie ma przeciwwskazań , żeby ja użyć jako pokrywę terarium.  Wczoraj zrobiłem jeszcze kilka otworów w pokrywie aby było więcej powietrza. 

IMG_20210322_194845.jpg

IMG_20210322_194855.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Troche słabo widać. Czy te roslinki mają tak wysoko trf, że zaraz będą same dotykać folii?

Doświetlałeś je jakoś, że już Ci muchołowka kwitnie? Nie zimowała?

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się zrobić lepsze zdjęcie, ale wyślę w późniejszym czasie.  Dokładnie jest tak jak mówisz, rośliny mają wysoko torf, że między rośliną, a folia jest mała przestrzeń. Nie doświetlałem muchołówki, kupiłem ją już w praktycznie w okresie wiosennym i zimowanie raczej ma już za sobą. Czy rozwiązanie z folią zda egzamin? Mogę ewentualnie zmniejszyć poziom torfu, żeby roślina miała więcej przestrzeni.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jakie trzymasz tam rośliny, ale D. capensis i muchołówka nie wymagają podwyższonej wilgotności powietrza, więc ta folia jest zbędna. Mają one jakieś światło w ogóle?Czymś doświetlasz? Strasznie niskie to terrarium. Muchołówka kwitnie Ci teraz, wybudziła Ci się ze spoczynku, bez dodatkowego oświetlenia ten kwiat wyczerpie Ci roślinę.

Proszę poczytaj:

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3/23/2021 o 7:23 AM, Cephalotus napisał:

Nie wiem, jakie trzymasz tam rośliny, ale D. capensis i muchołówka nie wymagają podwyższonej wilgotności powietrza, więc ta folia jest zbędna. Mają one jakieś światło w ogóle?Czymś doświetlasz? Strasznie niskie to terrarium. Muchołówka kwitnie Ci teraz, wybudziła Ci się ze spoczynku, bez dodatkowego oświetlenia ten kwiat wyczerpie Ci roślinę.

Proszę poczytaj:

Expand  

Dlaczego bez dodatkowego oświetlenia kwiat wyczerpie roślinę? Roślina w ciągu dnia jest oświetlona za pomocą światła słonecznego, może nie widać na tym zdjęciu tego bo folia zaparowała, ale w normalnym stanie ta folia jest przeźroczysta i pada na roślinę światło i dodatkowo okno jest od strony południowej. Czy chodzi tu o okres w nocy gdy nie ma światła? 

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3/23/2021 o 10:46 AM, Sansei napisał:

Chodzi o długość dnia zimą ;) i mały czas naświetlania roślin. 

Expand  

Rozumiem, ale teraz już mamy dni coraz dłuższe.  Ale doświetlanie w nocy lampa LED to dobry pomysł.  Wracając do tematu czy użycie strech folii dla mojego terarium waszym zdaniem nie zaszkodzi roślina? Folia tak przepuszcza światło więc nie powinno być problemu. 

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3/23/2021 o 7:23 AM, Cephalotus napisał:

Proszę poczytaj:

Expand  

Może folia jest zbędna, ale załatwia praktycznie problem podlewania. 

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3/23/2021 o 6:43 AM, Sansei napisał:

Troche słabo widać. Czy te roslinki mają tak wysoko trf, że zaraz będą same dotykać folii?

Doświetlałeś je jakoś, że już Ci muchołowka kwitnie? Nie zimowała?

Expand  

Przedstawiam lepszej jakości zdjęcia terarium oraz zbliżenie roślin, które się w nim znajdują.

IMG_20210323_172324.jpg

IMG_20210323_172331.jpg

IMG_20210323_172336.jpg

IMG_20210323_172521.jpg

IMG_20210323_172528.jpg

IMG_20210323_172543.jpg

IMG_20210323_172626.jpg

IMG_20210323_172629 (1).jpg

IMG_20210323_172629.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówka amerykańska rośnie w naturze na szerokości geograficznej odpowiadającej Grecji. Ma światło tak mocne, jak w Grecji. Nasze światło słoneczne jest dla niej wystarczające tylko w wypadku, gdy rośnie cały rok na zewnątrz. Im wyższa temperatura, tym metabolizm rośliny szybszy, tym większe zapotrzebowanie świetlne. Oczywista, oczywistość. W okresie spoczynku roślina ma w naturze mniej światła (o wiele, wiele więcej, jak w warunkach Polski) i jest w spoczynku. Twoja nie dość, że nie jest w spoczynku, to na dodatek kwitnie. W warunkach naturalnych kwiaty w takim zaawansowaniu są mniej więcej w czerwcu. Jak rozumiem, zdajesz sobie sprawę z tego, że obecna długość dnia i siła promieni słonecznych nie umywa się do tych z czerwca, kiedy słońce jest praktycznie w najwyższym punkcie w skali roku dla siebie. Stąd doświetlanie jest niezbędne. Mimo tego, że jest słońce, ja swoje rośliny na południowym parapecie doświetlam, tylko robię to po tym, jak już słońce przestanie sięgać roślin. Poza tym w pierwszej kolejności wybarwią się rosiczki. Tłustosz ma zupełnie inne wymagania jak muchołówka. Może jakiś czas porosną razem, ale powinien mieć suchy i zimny okres spoczynku, muchołówka wilgotny i zimny, rosiczka nie wymaga, ale może mieć, jak muchołówka, zniesie to dobrze.

Rozumiem, że każdy ma swoje możliwości. Nie każdy może wszystko z powodzeniem uprawiać, dlatego ja do dzisiaj na niektóre rośliny sobie nie pozwalałem. Jeżeli chcesz nie zmarnować muchołówki, to powinieneś ją odseparować od pozostałych dwóch. W zimie zapewnić temperatury 1-10°C i doświetlanie, w przeciwnym razie będziesz miał marną roślinę. Zrobisz, jak uważasz. My Ci tylko dobrze radzimy, bo mamy doświadczenie i wiemy, jak to się skończy. Posiadanie rośliny to jedno, posiadanie ładnej, zdrowej, zadowolonej rośliny, to zupełnie coś innego. Muchołówka ma zmagazynowaną energię w swojej cebuli, zużyje tę energię, zobaczysz negatywne efekty.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rady z pewnością je zastosuje. Proszę powiedzieć jeszcze jedną rzecz czy strech foliaz której zrobiłem pokrywę do terarium może wpłynąć negatywnie na wzrost roślin czy nie ma to znaczenia?

Odnośnik do odpowiedzi

Folia, sztywny plastik, szkło, nie ma to większego znaczenia. Na pewno tak cieniuteńka folia słabo powstrzyma utratę ciepła i nie będzie specjalnie ograniczać światła. Jest to mało estetyczna alternatywa, ale skuteczna i każdy dostosowuje rozwiązania do swoich możliwości. Ważne, żeby się sprawdzało. Kiedyś, jak los pozwoli, zrobisz sobie coś wymarzonego. Ale folia jest zupełnie niepotrzebna tym roślinom rośliny, ponieważ NIE wymagają warunków podwyższonej wilgotności powietrza. Samo akwarium podwyższa im wilgotność powietrza. Także folia może by lub można ściągnąć.

Odnośnik do odpowiedzi