Skocz do zawartości

Dokarmianie siewek

bibosz1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W paru miejscach znalazłem trochę informacji, ale nie tyle żeby być pewnym. Chciałbym dokarmić siewki muchołówek (różnych, jak robi różnice jakich to dopiszę). W zasadzie znalazłem dwie metody: pyłek pszczeli i pokarm dla rybek (zmielony i zmieszany z wodą [jaką wodą wiadomo :)] żeby powstała papka). Cel to trochę pomóc im w pierwszym okresie życia zanim nie podrosną i same czegoś nie będą w stanie łapać :) doczytałem też, że ilości "jedzenia" mają być naprawdę małe.

Siewki uprawa tylko domowa, oświetlenie sztuczne.

Kto o co poleca? Kto co próbował i z jakim efektem? Może jakieś praktyczne porady np konkretny rodzaj polarmu dla rybek.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak samo robię , bardzo dobry sposób , jeszcze stosuje oprysk z osmocote < nie wiem czy tak się to pisze tez działa i mniej zabawy 

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Patrząc na to ile "jedzą" moje balkonowe muchołówki zabrałem się za robote i wczoraj zrobiłem pierwszą papkę dla domowych. Dokładnych proporcji nie napiszę, ale konsystencja (pokarm dla bojowników + deatylka) była prawie pasztetu. Całość rozgniatana moździerzem. Jak rano patrzyłem to 90-95% muchołówek dalej zamknięte i ściśniete, więc nie odrzuciły papki mimo braku ruchu w pułapce. Najgorzej jest z cup trap i kinchyaku, chyba przez kształt pułapki.

Gdzieś z tyłu główy jest pomysł na nawożeniu dolistnym dla tych "niejadków" czy najmniejszych, ale musze się jeszcze dokształcić. No i wewnętrznie jakoś nie czuje tego. Muszą "zjeść" 1-2 w roku, więc nie ma jakiegoś ciśnienia, że padną.

No i dostały też rosiczki :) tylko te łatwiej karmić kuleczkami (w takiej formie jest pokarm dla bojowników) niż papką. Papki nakłada się więcej niż kuleczek, czyli pewnie złapie pleśń za jakiś czas. Temat do monitorowania i tyle.

Edytowane przez bibosz1
Odnośnik do odpowiedzi