Struś Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 Witam Dwie rośliny Adelka Regia co jest nie tak że są w takim stanie ?? Wcześniej wszystko było ok a nagle zaczęło się to co widać Zdjęcia dużej rozdzielczości stąd jeden do linku Dzięki za pomoc. https://photos.app.goo.gl/3ANZatDVdDrx1cxd6 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 To są po lewej: D. adelae i po prawej: D. regia? No na pewno te rośliny nie mają prawa rosnąć razem. Poczytaj o nich, gdzie występują. D. adelae dobrze rośnie w torfie z perlitem i woli podwyzszona wyilgotność powietrza. D. regia nie lubi przegrzewania korzenia, torf z poaskiem, dużo piasku, wysokie doniczki, nie powinna mieć stale mokro, ani wysychać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 10 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Czemu nie powinny rosnąć razem co masz na myśli ? Regia rosła tylko chyba źle ją przezimowałem, co do Adelki można ją zraszać jeżeli potrzebuje wilgoci? Aa Regia jest jest na zachodnim parapecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Rosiczek się nie zrasza, woda musi parować i dawać wilgotność. Regia powinna być w wysokiej doniczce tak jak Cefalotus napisał. Łatwo zauważyć kiedy regia przechodzi w stan spoczynku, wtedy produkuje krótsze liście, ja tylko wtedy podlewam od góry. Nie stoją cały czas w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 10 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Regie mam w 30 cm doniczce a w niej inną do której wodę wlewam, poradnik miałem z forum stąd, możliwe że przelałem czy przesuszyłem jak ją ratować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Jedynie co możesz zrobić to wystawić w nasłonecznione miejce lub doświetlić. Utrzymywać wilgotne podłoże i obserwować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 To rośliny, które wymagają zupełnie różnych warunków, razem nie będą dobrze rosły, trzeba je rozdzielić. Regia - wysoka doniczka, dużo drenażu, dużo wody na dnie, minimalnie albo wręcz sucho na górze, bardzo dużo światła - im mocniej i im dłużej tym lepiej. Adela - stale wilgotne podłoże z niewielką ilością drenażu, wilgotne powietrze wokół, nawet przykryte akwarium/terrarium, światła dużo, ale raczej rozproszone i na pewno nie bezpośrednie promienie słoneczne. Nic ich nie łączy jeśli chodzi o warunki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_67 Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Witam serdecznie, na wstępie chciałbym się przywitać - witam serdecznie wszystkich! Mam niewielką kolekcję roślin owadożernych. Kilka miesięcy temu powiększyła się ona o kilka gatunki, m.in. z rodzaju muchowłówka. Niestety, po pewnym czasie część roślin zaczęła zamierać. Inne rosną "jak szalone", ale niektóre muchołówki niemal przestały rosnąć, a ich liście lekko czernieją. Co może być przyczyną? Jak mogę temu przeciwdziałać? Zaznaczę, że cały czas miały wysoki poziom wody (destylowanej). Z góry dziękuję za pomoc, A. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam na forum Czy muchołówki były zimowane? Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez szymon221 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_67 Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam serdecznie, nie, muchołówki nie były zimowane. Stały na parapecie, doświetlane "fioletową" żarówką do roślin. Parapet chłodny (ok. 15 stopni). Zaznaczę, że część doskonale rośnie i kwitnie (!), a część zamiera. Może coś więcej powiedziałoby Państwu, gdybym wstawił zdjęcie "roślin z problemami"? Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Powinny być zimowane, przez to, że zimowane nie były mogą teraz zamierać. Wszystkie kwiaty należy odciąć, bardzo osłabiają kondycje rośliny. Teraz zostało wystawić na słońce i czekać. Może coś z tego wyjdzie ale na przyszłość polecam jednak zimować. Możesz także wstawić zdjęcie tych roślin. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez szymon221 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi