Skocz do zawartości

Rosiczka pigmejska pytanie o hodowle.

Rekomendowane odpowiedzi

Jesienią na szczycie rośliny powstał "słonecznik".Po kilku tygodniach z jednego nasionka/?/ wyrosła młoda roślinka.Pozostała część jest nieciekawa.Pytanie: czy jest szansa pozyskania młodziaka, czy pozostawić tak jak jest?

B67704EA-BA5B-4273-89FB-BD5D85B245B7.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tylko jedno zdjęcie, wiec nie jestem pewna co się dokładnie dzieje.

Wydaje mi się, że te zielone „kuleczki” to gemmae- jeśli dotkniesz/ poluzujesz je wykałaczką to powinny same odpaść od matczynej rośliny. Ogólnie, jeśli chciałbyś rozmnożyć roślinę, to polecam zebrać je i wsadzić do podłoża.

Jeśli ta mała roślinka jest z gemmae, to na twoim miejscu sprawdziłabym, czy nie ma korzonków, które łącza ją ze starszą rośliną (czy np. nie wplątały się w nią te korzenie). Wydaje mi się, że możesz ją zdjąć z większej rośliny, jeśli takie splątanie nie nastąpiło.

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest to gemmae i na pewno mała roślinka wrasta w drugą, bo miałem identyczną sytuację. Polecam, jak poprzednik, wykałaczką "odtrącić" pozostałe gemmae, powinny łatwo spadać, jeśli są dojrzałe, później trzymaj je w mokrym torfie lub wrzuć do tytki z wodą i połóż na południowym parapecie/doświetlaj. Jeśli ta, która się wykluła ma już oplecione wokół starszej korzenie, to ciężko będzie odratować bo ich korzenie są bardzo delikatne. Albo musisz ściąć szczyt (jeśli starsza i tak będzie obumierać - połowa scorpioidesów po wydaniu gemmae mi padła, druga połowa wydawała kilka razy i nadal nic im nie jest, więc musisz sam ocenić). Powodzenia w uprawie :)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Muszę się pochwalić i podziękować za trafną poradę.Uzyskałem roślinki z nasion /jeszcze b.małe-ale są!/.Młoda roślinka zdjęta przeżyła i rośnie.

DSC01201.thumb.JPG.3fde95b44e394d37552045556cf8d8a0.JPGDSC01202.thumb.JPG.5c3ca414016a2119bf19f2f878248c7e.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...