Rapero7000 Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 W mojej rosiczce co nie które łodygi zrobiły się na końcu brązowe w efekcie cała łodyga zrobiły się czarna i musiałem ją obciąć, na początku zaczynała od koloru żółtego. Moim zdaniem to typowe uschnięcie. Czy to normalne? Jakie mogę być powodu za mało światła, za suche podłoże, za dużo wody? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Tak, takie mogą byc powody Masz jakieś fotki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Rosiczka wygląda tak, ale już uschnięte łodygi obciąłem, ale można doszukać się na zdjęciu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Z tego co widze to wygląda nieźle, tamte lodyżki to mogły być już po prostu stare, moze po zimowaniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Być może po zimowaniu, bo gdy dostałem przesyłkę z rośliną też niektóre łodygi osychały. Od razu je obciąłem ale następne zaczęły usychać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Zapewnij odpowiednią wilgotność podłoża i doświetlenie, a na pewno będzie rosła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Wilgotność podłoża jest zapewniona, światło też jest z południowego parapety plus doświetlam rosiczkę lampą tylko pytanie czy rosiczka wymaga doświetlania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 W sezonie letnim jak będzie już stać na zewnątrz nie będziesz musiał doświetlać, tylko przyzwyczajaj ją do Słońca stopniowo żeby się nie przypaliła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Właśnie nie mam możliwości postawienia jej na zewnątrz jedynie parapet południowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 I super, stopniowo, ale południowym jest dobry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Dobry jest napewno, bo dla takiej rośliny strona południowa to najlepsze rozwiązanie. Ja doświetlam rosiczkę kilka godzin dziennie razem z innymi roślinami ale nie wiem czy doświetlanie rosiczki jest potrzebne i czy nie doświetlam ją za dużo. Narazie nie na negatywnych efektów doświetlania dobrze roślina rośnie, ale nie wiem jakie są efekty za jakiś czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi