Skocz do zawartości

Quasi torfowisko

bibosz1

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy projekt, quasi torfowisko :) Poczytałem trochę na forum jak robi się torfowiska i postarałem się przenieść to na własne warunki. Ogrodu brak. Kastra też niestety w grę nie wchodzi. Balkon wschodni z boczną eskpozycją na południe, więc wybrałem chyba najlepszy (jedyny) z wariantów. Skrzynka balkonowa o długości 100cm.

Pierwszy etap już za mną.
Całość składa się z dwóch połączonych skrzynek jadna na drugiej. Dolna to magazyn wody, a górna podłoże (torf+perlit) i rośliny.
W górnej doniczce wypaliłem dziury na rurkę do wlewu do uzupełnianie wody lub odciągania (chce, aby to była całoroczna doniczka; oczywiście na zimę będzie ekstra zabezpieczona). Cztery wypalone w poprzek otwory mają za zadanie umożliwić drogę wodzie z dołu na górę po szmatach, które sięgaja do samego dna dolnej skrzynki.
Na spodzie dolnej skrzynki są doniczki, a na nich szmaty. Całość połączona silikonem dekarskim (nie polecam nim pracy w domu, śmierdzi okrutnie). Jeden klejony bok trochę kombinowany (przerwa okazała się zbyt duża żeby ją zatkać tylko silikonem), co niestety ma wpływ na estetykę.
Z dolnej skrzynki wychodzą trzy rurki żeby całość odpowietrzać. Nie do końca mam do tego rozwoązania przekonanie, ale łatwiej uciąć i zakleić niż dorabiać. Górna donica ma z obu stron wypalone dziury mające umożliwić odpływ wodzie w razie jakiś ulew (też mam wrażenie, że ciut za nisko się znajduje; najwyżej zatkam i zrobie wyżej).
Zarówno wlew jak i rurki będą później zabezpieczone siateczką z moskitiery.

Wszystko powyższe po przygotowaniu, a przed sklejeniem, zostało umyte i przepłukana destylką.
Obecnie czekam dwa dni jak zwiąże silikon :)

20210509_190945.jpg

Screenshot_20210509-190800_Gallery.jpg

20210509_190824.jpg

20210509_190920.jpg

20210509_190653.jpg

20210509_190539.jpg

Screenshot_20210509-190723_Gallery.jpg

20210509_190623.jpg

20210509_190454.jpg

20210509_185549.jpg

Zdjęcia dodały się od końca, ale chyba każdy się połapie.

Edytowane przez bibosz1
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Fajowa sprawa! Bardzo oryginalne rozwiązanie. Uwielbiam, kiedy na podstawie generalnej zasady inni hodowcy wymyślają swoje warianty mobilnego torfowiska.

Ja ostatnio pokochałem doniczkę Terra DTT600. Ma doskonałe proporcje do zrobienia dolnego zbiornika wodnego. Ważny jest też dobór doniczek na dno, żeby dobrze je zagospodarować. Tutaj nie pamiętam ich wartości, ale mam je w domu, muszę pomierzyć, albo obfotografować, jak je robię i pokazać. Choć wydawało mi się, że już takie zdjęcia zrobiłem ostatnim razem... człowiek jest zabiegany i zapomina, co gdzie się znajduje. W każdym razie doniczki sprawdzają się bosko. Niestety żadna nie jest stworzona do wytrzymywania zimowych mrozów i są chowane. Gdyby jednak stworzyć jakiś prosty zaworek w dnie, to możnaby z powodzeniem je odwadniać na okres zimowy.

Tymczasem jestem bardzo ciekawy dalszych efektów Twojej prawy. :D

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nic nie wypadnie to cd we wtorek :) rośliny w zasadzie już mam (poniżej lista). Nawet pogoda się poprawiła :)

Binata
Anglica
Rotundifolia (czekam)
Darlingtonia (młoda sztuka)
Pssitacina (czekam)
Purpurea
Dracula (czekam)
Leucophylla x2 (hybryda z kauflandu, a pewności jaka nie mam)
Alata ver atroruba

do tego żywy torfowiec (czekam) i najchętniej jakieś nieowadożerne, może coś co by fajnie zwisało poza skrzynke. Musze jeszcze poszukać/poczytać.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Skrzynka balkonowa zrobiona :) podłoże to torf wymieszany z perlitem. Górna warstwa (3-4 cm) to torf + perlit + żywy sphangum.
Brakuje z obsady jeszcze s.'Dracula' i s.psittacina. Miała być też d.binata, ale się nie zmieści, a nie chcę upychać.
Zamocowane tak, że mógłbym chyba na tym stać :) ale wisi na czwartym piętrze i boje się, że mogło by się urwać.

Uwagi:
- niestety w dwóch miejscach woda się przelewa na łączeniu donic. Do poprawy. Pewnie już zwykłym sylikonem, bo taki mam. Wodą ładnie podsiąka, ale najważniejsze i tak jak sprawdzi się w upały;
- ciekaw jestem jak zareagują rośliny, które do tej pory rosły w domu pod mocnym oświetleniem;
- niestety na czwartym pietrze wieje i to całkiem mocno jak na młodą alate (brałem to pod uwagę, ale niedoceniłem). Wspomogłem ją podporami, ale niestety wygląd na tym cierpi. Oby chociaż wspomogło roślinę;
- sylikon niestety nie wysechł i po trzech dniach. Spełnia funkcję, ale potrzebuje więcej czasu.

20210513_072638.jpg

20210513_072720.jpg

20210513_072739.jpg

20210513_072758.jpg

20210513_072853.jpg

Edytowane przez bibosz1
Odnośnik do odpowiedzi

I jest pełna obsada :) ostatecznie w skrzynce jest:

Anglica
Rotundifolia
Darlingtonia (młoda sztuka)
Pssitacina
Purpurea
Dracula
Leucophylla x2 (hybryda z kauflandu, a pewności jaka nie mam)
Alata ver atroruba

Uwagi:

- niestety ciut mi się położyła alata (górna część lekko się zagieła). Będę obserwował co z nią. Na szczeście wiatr jej już nie gniecie.

- po dosadzeniu nowych roślin podlałem jeszcze całość wodą, tak żeby jeszcze nasiąkło.

- konstrukcja działa :) woda jest przenoszona na górną część torfu, choć to nie to samo co doniczka w domu przy stałych warunkach

20210514_113104.jpg

20210514_113133.jpg

20210514_113154.jpg

20210514_113221.jpg

20210514_113240.jpg

20210514_113301.jpg

20210514_113322.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawdę dobrze to wygląda. Jedynie martwiłbym się o S. psittacina, ona zdecydowanie woli wilgotniej od innych. D. anglica też lubi mokro, ale powinna w mniejszej formie dać rade, jedynie zimą zakrywałbym jej turion, bo woli mokro, może jakieś przeźroczyste nakrycie z niewielkim otworem na szczycie powinno sprawić, że będzie dobrze zimowała. To jest w końcu na dużej wysokości. Na pewno światła im nie zabraknie. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Oby nie. Czytałem, że pssitacina jest nawet okresowo cała zalewana wodą i może żywić się małymi rybami.
Na zimę skrzynka będzie zdjęta i postawiona wzdłuż ściany na balkonie, żeby mroźny wiatr jej nie dobił. Widziałem pare fajnych pomysłów jak można zabezpieczyć (tylko tam dotyczyło to kastr) przy pomocy styropiany i pianki montażowej.

W odpowiednim czasie ładnie całość opiszę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Kolejna mała doniczka, a w niej cztery DM regular :) było też kilka zagubionych siewek. Podłoże to torf + perlit. Magazyn wodny 8-10cm. Poziom podłoża podobnie. Na środku oczywiście trochę mniej, ale tam nie ma roślin. Szczegóły na zdjęciach.

Na start obcięte pięć zaczątków pędów kwiatowych, żeby nie osłabiać roślin.
Teraz oby dużo słońca, ale patrząc na pogodę to niestety deszczowo.

A i jeden błąd, który będzie uciążliwy w przyszłości. Ciężko przez te rurki wodę nalać. Da się, ale jest ciężko.

20210517_173702.jpg

20210517_173925.jpg

20210517_174458.jpg

20210519_181615.jpg

20210519_181610.jpg

20210519_181638.jpg

Edytowane przez bibosz1
Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ciekawie, ale bielistka nie da radę w tych warunkach. :)

Nie wiem po co zamykałeś te rurki i po co aż tak wysoko. Podlewać najlepiej jest od góry, po podłożu, powoli. :)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś rurke przyciąć nizej ziemi. Ta siatka to chyba na komary. Filz moim zdaniem jest niepotrzebny a wręcz przeszkadza. Ogólnie  fajny pomysl na niecodzienny balkon

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, siatka żeby niczym się nie przytkało. Od latających już chyba pyłków topoli, której mam dużo dookoła balkonu po rożne owady.

Rurki może przytne, jeszcze zobacze. Póki co fajnie jak się to wszystko przyjmie. Oby teraz było dużo słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

No balkon zdecydowanie niecodzienny. Gdybym był dzueckiem i miał takiego sąsiada, to bym z nim zagadał. :D

Torfowiec generalnie lubi mokro. A muchołówka nie specjalnie. Za niedługo torf porosną niskie mchy, taki zielony dywamik, styknie. Nie sadziłbym tam torfowca, bo masz za suche podłoże dla niego i za bardzo wysuszy go wiatr.

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem tą zależność, bo już końcówki przypala mimo, że upałow po +30stC jeszcze nie ma. Torfowiec pewnie też w końcu wyjmie. Póki co trochę trytytki zakrywa :)

Kusi mnie jeszcze zrobić skrzynke 50cm z samą binatą. Taki las by był jak zarośnie :) ale wiatr mi pewnie położy całość tak jak kładł alate

Odnośnik do odpowiedzi