Cephalotus Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Przykro czytać o stratach. Mi piękna D. leucophylla red straciła csły stożek, nie widm dlaczego. S. alata kiepsko mi zimowała w doniczce, podobnie S. leucophylla. Może faktycznie być, że w doniczach nie dają rady. A nie masz do dyspozycji zimnej piwnicy? Bo gdyby je mniej mroźnie przezimować, albo zbudować im jakąś skrzynkę... wiem, że Marrom skutecznie zimuje kapturnice na tarasie/balkonie, może jego podpytasz, jak to robi? Bo ja w tym roku zimowałem Darlingtonie już nie na otwarej przestrzeni, a w komórce z dogrzaniem, nie chciałem ryzykować. Jednak z braku ruchu powietrza pleśń tak niemiłosiernie je zaatakowała, że na ostatnie -5°C wystawiłem je na zewnątrz, bo zjadłaby mi je. Może tak być, że w zamkniętej przestrzeni jednak chwytają się ich infekcje. No nie ma lekko. Na torfowisku mają się dobrze, nie są duże, ale dały radę. Ciągle myślę, co i jak mógłbym poprawić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2022 Zimnej piwnicy nie. Kluczem chyba jest balans temperatury, wilgotnosci i wentylacji. W tym styropianie co zimowalem, zawsze ktoras z wyzej wymienionych miala swoje ekstremum. A wentylacja slaba lub zadna, wiec przy wyzszych temp moglo sie kisic (wyzszych to jakies +5stC w zimie, gdzie srednia byla np -10stC). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2022 Uzupełnione moje torfowisko klasycznie leucophylla i flava. Flava nawet dwie sztuki i malucha dosadziłem sobie. Drugie podejście do darlingtonii i kolejne do cephalotusa. Cephalotus w tym roku będzie na balkonie. Darlingtonia 3/4 martwy torfowiec z torfem pkus perlit. Cephalotus 50/50 perlit i torf (moze nawet wiecej perlitu). Doniczka gliniana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 16 Czerwca 2022 Share Napisano 16 Czerwca 2022 Poszukaj hybrydy leuco x oreophila mysle ze hardzie sie nada a i bedzie wiecej kapturow. Policja juz cie obserwuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2022 Co miało to już odżyło najbardziej szkoda mi zielonej psittaciny i dużej darlingtonii. Rośliny ładnie ruszyły, a poranne słońe na wschodniej stronie robie robotę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Share Napisano 20 Lipca 2022 W końcu jest coś co jakoś zawsze chciałem, a jakoś nigdy nie trafiło mi w ręce. D.filiformis. Jedna na torfowisko, a druga zapas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Mała aktualizacja. Niestety przez to że część stożków wzrostu pousychało to niektóre kapturnice nie są tak okazałe jak rok temu. Kilka wygląda fantastycznie, a zarosła chyba wszystko p.`dracula` na pewno przez nią zgineła przykryta jej kapturami psittacina. Alata dopiero puszcza największe kaptury, część burze połamały. Muchole w większości ładnie odbiły. Cepensisy dosadziłem tak o, bo niestety zimy nie przetrwają, ale za dużo tego miałem, a ślicznie się na słońcu prezentują. Największy problem w tym roku to deszcze, które wypłukiwały bardzo dużo torfu. Teraz uzupełniłem mieszanką torf, torfowiec i perlit i jest lepiej. W ogóle dużą ilość torfowca czy mchu w ogóle zapobiega takim wypłukanim i jest świetnym pomysłem jak temu zapobiec. Darlimgtonie dostały trochę od tego palącegi słońca. Licze że we wrześniu odbiją. Rok się jeszcze nie skonczył, ale uznaje go za udany po takiej zimie i stanie roślin z początku to wyglądają naprawdę super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Przez ile godzin dziennie masz ten balkon bezpośrednio nasłoneczniony? Ja miałem regał z kapturnicami ustawiony w miejscu, które w maju, czerwcu i lipcu od 9.00 do 20.00 było skąpane w słońcu i rośliny ładnie rosły i się wybarwiały. Owadów łapały ogrom, aż się przewracały od ciężaru. Sierpień jednak zmienił stan rzeczy i dopiero teraz zauważyłem, że kaptury tracą kolory a większość nowych to fylodia. Szybko przestawiłem regał w inne miejsce, które łapie słońce od wschodu do ok. 16.00 i mam nadzieję, że się poprawi. Szkoda, że nie mam punktu ze stałym dostępem słońca przez cały rok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Ile godzin nie wiem. Od wschodu słońca gdzieś do popołudnia, bo balkon na stronę wschodnią z boczną ekspozycją na południe. Najbardziej grzeje muchole z kwadratowej skrzynki. Najbardziej w kość dawały deszcze, które wychlapywały dużą ilość torfu i nawet ciut za bardzo nimi nasiąkał. W tym roku nie musiałem tak dużo podlewać jak w zeszłym, a upały były dużo większe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 Patrze teraz, że od sierpnia nie było żadnej aktualizacji. Szkoda w sumie, bo ładnie rosły. Temperatura spada. Zarówno w dzień jak i w nocy. Tragiedii jeszcze nie ma, ale same rośliny pokazują, że już idą spać W tym roku baz falstartu i póki co zdecydowanie mniej styropionowo. Skrzynki zdjęte, bo łapały każdy deszcz. Woda odlana, co w torfie to zostało, a trochę zostało. Położyłem je blisko ściany i osłoniłem agrowłókniną. Póki nie przyjdą konkretne mrozy nie pakuje w styropian. Wemtylacja jest. Dostęp do światła też. Będę monitorował temperaturę. A jak znow się zrobi ciepło to wyjęcie ich spowrotem to pare minut Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 Na zewnatrz temperatura -4stC, a u roslin 3stC, wiec jest fajnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Wygląda dobrze, idzie też ocieplenie, a -5°C nie zrobi żadnej krzywdy. Osobiśnie zastanawiałem się nad jednym, co by się stało, gdyby poprystać rośliny wodą w trakcie mrozu? Gdyby je tak zsopelkować. W sumie nie mam na czym specjalnie ćwiczyć w gruncie. A przemarzanoe najczęściej dotyczy korzenia i stożka, a nie liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Tylko o darlingtonie się martwie, a tak to luz pogoda jest dobra. Założe się, że s.purpurea puści nowe liście w tej temp Postaram się dopilnować żeby całość nie wyschła jak rok temu, ale też bez zbyt wielkiej ingerencji. Tylko turiony rosiczek obłożyłem mchem. Może też darlingtonie przykryje. Póki co jest dodatkowo owinięta agrowłókniną żeby ją zimny wiatr nie smagał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 Zaczynamy wiosne, no moze przedwiosnie maja byc jeszcze przymrozki, ale jest juz zdecydowanie cieplej. No i wiatr przesuszy troche i wierzchnia warstwe podloza. Skrzynki tez od drugiej str balkonu, wiec nie beda lapac deszczu (a ma padac, zdecydowanie wiecej niz swiecic slonca). Poki co nie podpusuje. Opisze rosliny w kolejnej aktualizacji jak zobacze co przezylo. Niestety widac, juz za duzo plesni. Zdecydowanie duzo napsuly deszcze na jesieni. Za pozno przelozylem skrzynki tak zeby nie lapaly kazdego deszczu. No i slaba wentylacja. Przewiew jest, ale nie przy samym podlozu. Darlingtonia znow stracila stozek, ale sama roslina wyglada ok. Zobaczymy. Muchole dostaly po tylku, ale duzo zepsuly deszcze. Ciagle je wyplukiwaly na jesieni. Za jakis 1-2 miesiace bedzie widac co i jak sobie radzi. Obecnie, po dwoch zimach, sklaniam sie do pojscia w str gatunkow, z ktorymi daje sobie rade, a nie tego co mi sie podoba. Jest szansa, ze roslin bedzie mniej, ale za to zdrowsze. Moze jakies wieksze przeszadzanie/przemieszanie kolo kwietnia/maja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Jeszcze trochę i zaczną się budzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi