maxsnaffski Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Cześć, swoją kapturnicę mam już od pół roku. Nie było z nią do tej pory żadnych problemów, teraz nie wiem czy jej nie przelałem. To, że z czasem kaptury zaczynają usychać to wiem i tym się nie martwię, ale rosnące kielichy na wszystkich etapach zaprzestały wzrostu, te jeszcze nie otwarte w dotyku wydają się miękkie i "zwiędłe" w dotyku, wyglądają jakby się gniotły. Roślina od strony południowej, ma dużo Słońca, starałem się utrzymać glebę wilgotną, teraz nie wiem czy nie przesadziłem. Jeśli to objawy przelania to wystarczy przesadzić do suchej gleby, żeby uratować czy "więdnięcie" kielichów to już objaw gnicia kłącza i na dobrą sprawę uśmierciłem roślinkę? A może bez sensu się martwię i jest ok? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) Przydałoby się zdjęcie żeby stwierdzić co się z nią dzieje Jeśli faktycznie jest przelana to usuń stare podłoże, a kłącze przemyj wodą destylowaną i wsadź do nowego podłoża. Staraj się też przez jakiś czas podlewać mniejszymi ilościami wody tak, żeby jej nie przesuszyć, ani nie przelać. Edytowane 10 Maja 2021 przez master Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxsnaffski Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) @master Nie wiem czy będzie dobrze widać, ale nierozwinięte kaptury stały się pomarszczone, co wcześniej nigdy się nie zdarzyło. Nie będzie tego też widać, ale niektóre kaptury stały się miękkie. Przy ewentualnym przesadzeniu namoczyć delikatnie torf czy zostawić suche na dzień i podlać delikatnie następnego dnia? Edytowane 10 Maja 2021 przez maxsnaffski oznaczenie użytkownika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Jakie masz podłoże? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxsnaffski Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 @Cephalotus Torf + Perlit Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 Bo to podłoże wydaje się dziwne. Możliwe, że wdał sie grzyb. Wysadziłbym roślinę, ocenił korzenie. Wypłukał w Tosinie i posadził w nowym podłoży z dobrej jakości torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi