Cephalotus Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 No właśnie spadek temperatury ma byc w nocy. O to chodzi. W ciągilu dnia może byc i 27°C, byle był duży spadek w nocy. To nie chodzi o to, żeby cały czas było zimno, bo w ciągu dnia w górach potrafi być bardzo ciepło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2021 Dziś pod sufitem zawisła doniczka wypełniona keramzytem i wodą w środku dwie ventraty. Wcześniej była jedna i dobrze sobie w tym miejscu radziła. Największy dzbanek jest wielkości koło 10cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Bardzo ładnie zrobione. Choć z tego, co mi wiadomo, niektóre dzbanki dają radę w warunkach pokojowych regularnie zraszane. Na pewno, to co zrobiłeś nie jest złe, a wręcz przeciwnie. Jednak z czasem one przerosną te doniczki i zaczną wyrastać poza nie. Myślę, że lepszym było by "wkopanie" doniczki z dzbanecznikiem w doniczkę z keramzytem, żeby wilgoć przechodziła przez doniczkę. Pomyślałbym nad doniczką koszykiem i schowaniem jej właśnie pomiędzy keramzyt. To jest tylko moje gdybanie, nie pisze tego za pewnik. Warto to przemyśleć. Jeżeli roślin przystosuje się do wilgotności powietrza, to myślę, że stabilna wilgotność podłoża powinna stanowić ważniejszy czynnik poprawnego wzrostu. Myślałbym też nad zrobieniem takiego grubego sznurka - szmaty sięgającej do dna doniczki z keramzytem, żeby parująca wilgoć mogła być ponownie odzyskiwana, ale żeby podłoże nie było mokre. Rozwiązań jest trochę. To jest bardzo tymczasowe, bo wystarczy, że liść i wąs sięgną poza obwód keramzytu i jego efekt będzie niewielki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 Tymczasowe na pewno, a na ile to czas pokaże. Koszyczki czy zanużenie w samym keramzycie odpada, bo doniczka pełna kerazmzytu, ale też i wody, żeby miało co parować. Na chwilę obecną zgodnie z pomiarem jest 24.5stC i 68% wilgotności. W wawie ostatnio parno i deszczowo, więc wilgotność pewnie trochę spadnie. Najbardziej interesuje mnie to jak będzie w ziemie przy grzejących kaloryferach. Druga gotowa konstrukcja czeka na dwie hookeriany. Są mniejsze jak i sama doniczka. Mniejsza hookeriana rosła w akwarium i z dobrym oświetleniem, a druga w kuchni na oknie. Chciałem zobaczyć jaka będzie rożnica. Po dwóch miesiącach mniejsza z akwarium jest większa od tej z kuchni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2021 Mając dziś chwilę postanowiłem rozsadzic dm.saw tooth, która wymagała tego już dłuższy czas (fotka z przed jakiś dwóch tygodni). Myślałem, że po rozsadzeniu będzie łącznie 3-4 rośliny. Jest ich 36 sztuk..... Mam jeszcze jedną dm do rozsadzenia i aż strach ją ruszać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 11 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2021 Dostawa z Czech h.minor burgundy black i d.adela (jakoś w PL nie mogłem jej nigdzie dostać). Oderwane kawałki helki włożyłem w żywy torfowiec. Pewnie się nie przyjmą, ale i tak warto spróbować N.macrophylla najgorsze ma już za sobą. Niestety braki spadku temperatur w nocy zrobił swoje. Na szczęście stożek wzrostu i górne listki są ok. Reszta powoli, ale na straty.Caphalotus będzie też kwitł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 12 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2021 (edytowane) A tu moje śliczne maluchy tłustoszy mam mało. Do tego część cały czas dochodzi do siebie po transporcie. Pojęcia nie miałem (zanim do mnie nie dotarły) jak bardzo delikatne to rośliny. Kojarzyłem je tylko z marketów gdzie rozmar to nie było 2-4cm, a po 10 czy 15cm. Na zdjęciach: 1. ehlersiae Ixmiquilpan, Hidalgo 2. ehlersiae Edytowane 12 Czerwca 2021 przez bibosz1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Szalejesz. Cefalotus nie ma dzbanków, czy to jest 'Error'? Bo to jest aż dziwne, że kwitnie i nie ma dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Najwyklejszy follicularis. Po podróży stracił. Dużo i tak ich nie było, bo dwa czy trzy, ale już tam coś zaczyna być widać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2021 Mała aktualizacja dzbanków. Wczoraj wieczorem przesadzałem dwie ventraty. Mam już filtr, więc woda w wiszącej doniczce podmieniona na destylke i dołożony żywy torfowiec. Mam nadzieje, że fajnie całość podrośnie, a zimą w okresie grzewczym da ekstra wilgotność. Pod doniczkami/podstawkami i mchem nadal keramzyt. Swoją drogą dzbanki świetnie rośną w tym miejscu Macrophylla swoje odchorowała i nowe listki wydają się mocne. Tymczasowe rozwiązanie z butelką z lodem na noc nadal jest realizowane. Daje spadek temperatury o jakies 10stC od bazowej. Ostatnio w upały temperatura dochodzi nawet do 30stC w terrarium. Lowii nie do zajechania pięknie rośnie i nie starcił nawet listka od samego początku Rajah też do przodu w swoim tempie. Są nowe listki i pozbyłem się też 2 czy 3 starych i czarnych. Dalej dzbanki z akwarium. Wilgotność niższa niż w terrarium i bez spadków w nocy, czyli butelki z lodem. Glabrata i gracilis. Po transporcie straciły wszystkie dzbanki, ale ładnie odbijają. Bloody mary ma chyba największy u mnie dzbanek jedna z dwóch jakie zostały do przesadzeniaBloody mary ma chyba największy u mnie dzbanek i wypuściła kolejnego strasznie długiego wąsa. Mam nadzieje, że to zwiastun równie dużego dzbanka. Jedna z dwóch jakie zostały do przesadzenia Lowii x ventricosa i też długi wąs. Druga do przesadzenia Na koniec ciekawostka. Jak się okazało mam też u siebie xmena saw tooth Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2021 I jeszcze nowy patent na d.adelae. Czerwona jest od lamp jakby już się ugotowała. Z drugiej strony idealna na ziemiórki... zobaczymy czy sie jej poprawi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 10 Lipca 2021 Autor Share Napisano 10 Lipca 2021 Paradoxy po rozsadzeniu pięknie odżyły. Każda kwitnie. Nawet te małe z dziwnie wyglądającymi końcówkami liści. Kwitnać daje tylko jednej i ma aż trzy kwiatostany. W pozostałych obcinam. Porównując inne rosiczki i paradoxe to mam wrażenie, że kwiat obciąża ją w bardzo małym stopniu (nawet trzy). Jak kwitła neocaledonica to wyglądała jak chora. Po kwitnieniu znów śliczna. Madagascariensis ma już dwa małe odrosty. Zakończyła kwitnąć, a nasionka posiane. Rzut oka na scorpioides Z terrarium zabrałem też trochę torfowca. Bardzo ładnie tam roślnie. Heterodoxa puszcza kolejne duże kaptury. Jest też nowa mała roślina, która odrasta od dużej. Te podsuszone części to niestety moja wina (na początku miała za małą wilgotność). Wszystkie nowe duże wyrośły już u mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 10 Lipca 2021 Autor Share Napisano 10 Lipca 2021 H.minor burgundy black N.lowii rośnie fantastycznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 20 Lipca 2021 Autor Share Napisano 20 Lipca 2021 Jak im u mnie dobrze d.lantau island 17.03 i dziś i moja pierwsza rosiczka bulwiasta. D.peltata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 24 Lipca 2021 Autor Share Napisano 24 Lipca 2021 No i tyle by było z podwoeszanych doniczek 😕 za mało światła i nawet tofrowiec zaczął pleśnieć. Do tego mimo znacznej ilości puścil silikon. Po odstawieniu doniczki cały dół wylał. Cieszyć się tylko, że jak byłem w domu teraz dzbanki oprysk topsinem i wedrują w bardziej jasne miejsce żeby odżyły. Mech do utylizacji. Keramzyt do wygotowania, a doniczka może na coś innego. Pomysł wymaga dopracowania. Odradzam kopiowanie 1:1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi