Styq Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Piękna kolekcja ;). Życzę dalszej udanej uprawy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Bardzo zdrowe i zadowolone rośliny. Daj D. adelae do większego swiatła.w ogóle zmien jej podłoze na torfowiec z perlitem, wsadź w wodę i daj do swiatła, zobaczysz, jak wyładnieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Adalae też przeniesiona. Ma jaśniej niż wcześniej i dalej idzie liść za liściem. Przesadze jak radzisz, ale teraz mam taki zapie..., że musi to ciut poczekać Dzięki @Styq Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 Taka ciekawostka. Dwie d.regie. Obie mniej więcej zaczynały w podobnym stanie (ta co teraz wygląda gorzej była większa). Jak przyszła jesień liście zaczeły rosnąć dużo mniejsze, ale nie wpadły w stan spoczynku. Pierwsza żółta i bez kropli rosła pod całkiem mocnymi lampami (część muchołówek mi pali; jak wyłącze część z nich to gorzej niektóre rosiczki rosną lub wpadają w stan spoczynku). Temp stała, coś koło 21stC. Wilgotność różnie, ale nie mniej niż 45, a dochodzi do 60. Zwykle koło 50. Roślina wygląda tragicznie. Przełożyłem ją tam gdzie druga stoi. Druga zielona i z kropelkami d.regia stoi na parapecie zachodnim. Czesto jest otwarte lub uchylane okno. Przy mrozach bywało tam koło 10stC. Doświetlana 19W ledem, 2650lumenów, 6500k od 15 do 20:30. Wilgotność raczej niska, 30 do 50. Czasem więcej jak okno otwarte a deszcz pada. Jakbym przed zimą się zakładał, która da lepiej radę to bym przegrał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 Daj im po jeda-dwie granulki Osmocote. Tej rośliny nie powinno się traktować, jak rosiczki. Owszem, w zimie rośnie lepiej w chłodzie i pod swiatłem, ale główny problem tego gatunku, to głodowanie i to nie spowodowane brakiem ofiar, a głodowaniem korzeni. Zrozumiałem, dlaczego keramzyt na nią działał mi dobrze, a żenlisee prawie pozabijał. On mi się rozpuszczał i użyźniał mineralnie podłoże. Po jego usunięciu D. regia szybko zmarniały i padły z głodu. Teraz nowo kupionym dałem osmocote. Jedyna, która jej nie dostała jest z Giardino Carnivoro i ma seramis w sporej ilości wmieszany w podłoże. Analizuję ją i wygląda na razie tak dobrze, jak te z Osmocote. Żeby nie powiedzieć, że nawet lepiej. Ponieważ nie wiem, jak używać Seramisu do D. regia, to polecę Osmocote. Podłoże porośnie mchami, ale D. regia po około tygodniu ruszy z kopyta. Najlepiej takie Osmocote wolno rozpuszczające się, bo są różne. A tak rosną mi D. adelae w torfowcu z perlitem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Adalae wyglądają ślicznie. Czerwony torfowiec też w ogóle jak się to ogląda widać, że inny poziom niż u mnie. Parę lat i Ci może podgonie póki co nienajgorszy rok z a mną. U mnie im więcej czerwieni na adalae tym bardziej kładą się liście. Wygląda wtedy jakby siły i życie z niej uchodziło. Swoją może dziś przesadze. Z regia problem jak z niektórymi mucholami. Lampy za mocne na część z nich. Po zmiamie lamp, za słabe na inne. Na wiosne wszystkie muchole idą na stałe na balkon. Problem się rozwiąże. Co do osmocote to spróbuje. @Cephalotuspowiedz tylko czy jest jakieś lepsze/gorsze miejsce żeby ją włożyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Córcia drzemkę dziś sobie w dzień zrobiła to ojciec zamiast odpocząć zabrał się za przesadzanie Tofrowiec z perlitem. Wysoka doniczka, bo bardzo głęboki system korzeniowy. Stoi w wodzie w podstawce. Mam też dwie małe rozsady. Nadal nie stoją na pełnym świetle. Poniżej efekt pracy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Doganiaj mnie, doganiaj. Nie trzeba jej wysokiej doniczki. Moje mają 7cm. Pilnuj, żeby miały mokro. One rosną na ociekających skałach wodą na pełnym, australijskim słońcu. Powinny mieć dobrze. Osmocote blisko korzenia, może być z 1 cm od. Na głębokość tak ze 2-3 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Nie wiem czy jest się czym chwalić, ale terrarium blisko 2 miesiące stało i czekało aż je umyje. Umyłem i zagospodarowałem. 12 rożnej wielkości heliamphor. Heterodoxy, midoxy i burgundy black, głównie straszne maluchy. Część to dopiero co odłamane odrosty, więc mam nadzieje, że sie ukorzenią. Licze na las kielichów Binata od paru miesięcy rośnie w podwyższonej wilgotności i mimo początkowych problemów przestawiła się. Podłoże to drobny keramzyt na spód, siatka z moskitiery, dalej torf wymieszany z perlitem i torfowcem. Miejscami poutykałem żywy torfowiec. Część z helek rosła w torfowcu i tak też je wsadziłem. Kamienie tylko dla ozdoby i dodania koloru. Jako oświetlenie żarówka 6500K i 2600 lumenów. Za 2-3 miesiące już ciut się przegryzie i będzie widamo czy wszystkie helki mają chęć żyć PS jak widać lub nie to każda wolna przestrzeń w domu zagospodarowana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Ja zrezygnowałem z używania keramzytu, bo on się rozpuszcza i mineralizuje podłoże. Jest jakiś specjalny typ keramzytu, taki kulkowy, złagodniały, który się nie rozpuszcza. Ja na takie drenaże używam pumeksu. Bo przepłukiwać tego nie bardzo masz jak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 14 Maja 2022 Autor Share Napisano 14 Maja 2022 Powoli się całosć przegryza. Trochę tam za ciepło, bo to okno wschodnie. Oddalone, ale z rana daje czadu. 25stC to raczej norma, a rano jest nawet i 30. Helki tracą kielichy (pewnie od temperatury), ale nowe też idą. Liczę, że sie przyzwyczają. Żadna też jeszcze nie padła jedna nawet "dorośleje". Z ciekawostek to jedna po zmianie warunków wypuściła kielich o innym kształcie. Mimo wilgotności 90%+ to pali torfowiec z góry. Zraszam co 2-3 dzień. Póki całość nie "napełniła" się wodą to wilgotność była tylko 60/70%. Ładnie rośnie tez hookeriana, która padała. Miałem taki mały odrost, na straty już. Pięknie odbił Pierwszy raz też rozmnożyłem tłustosza (p.emarginata) z liścia. Z drugiego coś jakby też małego szło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 P. emarginata lubi niedużą ilość światła, zdecydowanie nie pasuje do watunków świetlnych helki. Najlepiej dać mu tylko widne warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) Jestem więcej jak pewien, że masz rację, ale mateczna roślina daje czadu z heterodoxa razem. Do tego heterodoxa kwitnie (pierwszy raz helka mi kwitnie ). Tłustosz też non stop Edit: halka zaczeła kwitnąć po wrzuceniu w dwa kielichy po jednej dorosłej szarańczy. Plusy posiadania pająków, rośliny mają co jeść Edytowane 15 Maja 2022 przez bibosz1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 26 Maja 2022 Autor Share Napisano 26 Maja 2022 Rosną mi grzybki... te małe białe przecinki.@Cephalotus to dobrze, źle, bez znaczenia? Zauważyłem też jakieś drobne skoczogonki, ale powinny zająć się grzybkami, więc to raczej dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2022 No i kwitnie mi pierwszy raz helka Na zdjęciach h.heterodoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi